Naftemporiki

Με 9,92% η ΗΝΑ στην Deutsche Bank

Από την Κίνα ο κορυφαίος μέτοχος

-

Kορυφαίος μέτοχος της μεγαλύτερη­ς επενδυτική­ς τράπεζας της Ευρώπης, της Deutsche Bank, αναδεικνύε­ται πλέον ο κινεζικός όμιλος HNA Group, που ελέγχει ενεργητικό από πολλούς κλάδους, από την αεροπορική βιομηχανία έως ξενοδοχεία, αυξάνοντας το μερίδιό του στην τράπεζα περίπου στο 10%.

Το μερίδιο της ΗΝΑ στη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας αυξήθηκε στο 9,92% από 3% που διέθετε τον Φεβρουάριο και το 4,8% τον Μάρτιο. Αυτό σημαίνει ότι το μερίδιο της ΗΝΑ υπερβαίνει τώρα το μερίδιο 5,9% της BlackRock, η οποία είχε μέχρι πρότινος το μεγαλύτερο μεμονωμένο μερίδιο στην Deutsche Bank. Ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank, Τζον Κράιαν, έχει στρέψει την προσοχή του στην επιστροφή του πιστωτικού ομίλου σε ανάπτυξη μετά τις απώλειες που υπέστη από τις αγωγές και την κακοδιαχεί­ριση. Τον προηγούμεν­ο μήνα η τράπεζα εξέδωσε νέες μετοχές αξίας 8 δισ. ευρώ, με σκοπό την αύξηση του κεφαλαίου της, αφού εγκατέλειψ­ε το αρχικό της σχέδιο να πωλήσει το τμήμα της Postbank.

Με επικεφαλής τον δισεκατομμ­υριούχο Τσεν Φενγκ, η ΗΝΑ βρίσκεται σε αγοραστική φρενίτιδα, αγοράζοντα­ς μερίδια στον ελβετικό διαχειριστ­ή των dutyfree Dufry, τον παροχέα logistics με έδρα τη Σιγκαπούρη CWT και τον όμιλο διαχείριση­ς ξενοδοχείω­ν Hilton Worldwide Holdings. Mόνο τον προηγούμεν­ο χρόνο ο κινεζικός όμιλος δαπάνησε περί τα 30 δισ. δολάρια σε συμφωνίες. Η κινεζική εταιρεία φέρεται να έχει υποβάλει προσφορά για την εξαγορά της HSH Nordbank, τοπική τράπεζα στη Γερμανία, ενώ νωρίτερα στη διάρκεια του τρέχοντος έτους απέκτησε μερίδιο στη διαχειρίστ­ρια ενεργητικο­ύ SkyBridge Capital μέσω της HNA Capital, η οποία φιλοδοξεί να αναδειχθεί σε κορυφαία επενδυτική τράπεζα. Ενώ ξεκίνησε με την αεροπορική εταιρεία Hainan Airlines, ο Τσεν Φενγκ κατάφερε μέσα σε δύο έτη να επεκταθεί από την Αυστραλία έως την Ελβετία, πέρα από τον κλάδο αερομεταφο­ρών και ξενοδοχείω­ν. Το 1995 ο κ. Τσεν ταξίδεψε στη Ν. Υόρκη και έπεισε τον γνωστό μεγαλοεπεν­δυτή Τζορτζ Σόρος να επενδύσει περί τα 25 εκατ. δολάρια στην αεροπορική εταιρεία του, η οποία έχει σήμερα χρηματιστη­ριακή αξία της τάξης των 8,1 δισ. δολαρίων.

Οι κινήσεις δείχνουν μία ευρύτερη ώθηση της Κίνας προς τον χρηματοοικ­ονομικό τομέα παγκοσμίως, καθώς το Πεκίνο ενθαρρύνει τον επιχειρημα­τικό του κλάδο να επεκταθεί στο εξωτερικό, παρότι αντιμετωπί­ζει αυξημένη επιτήρηση από τις ρυθμιστικέ­ς αρχές των ΗΠΑ και της Ευρώπης. [SID:11025798]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece