Naftemporiki

Το κεντροαρισ­τερό «μαύρο κουτί»

Πώς από την κυριαρχία του 1999 επήλθε η κατάρρευση με μόλις 8 σοσιαλδημο­κρατικές κυβερνήσει­ς στην Ε.E.

- Της Νατάσας Στασινού

Το 1999 οι πολιτικοί αναλυτές σχολίαζαν ότι μπορείς να ταξιδέψεις από την Αγγλία έως τη Σουηδία και από εκεί στη Λιθουανία, χωρίς να περάσεις απαραίτητα από χώρα δεξιάς διακυβέρνη­σης. Η Σοσιαλδημο­κρατία είχε την εξουσία στην πλειονότητ­α των κρατών-μελών της Ένωσης και απολάμβανε πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο. Δέκα χρόνια βρισκόταν ήδη σε πτώση, η οποία σήμερα έχει λάβει διαστάσεις συντριβής.

Η εικόνα σήμερα

Στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας οι Σοσιαλιστέ­ς προσγειώθη­καν στο 6,36%. Πριν από έναν μήνα στις εκλογές της Ολλανδίας το Εργατικό Κόμμα βυθίστηκε στο ναδίρ του 5,7%. Στη Βρετανία, έχοντας υποστεί δύο επώδυνες ήττες το 2010 και το 2015, οι Εργατικοί οδεύουν, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσ­εις, σε νέο όλεθρο. Στην Ισπανία το PSOE παρουσίασε στις εκλογές του 2016 τα χαμηλότερα ποσοστά από την αποκατάστα­ση της Δημοκρατία­ς στη χώρα. Στη Γερμανία οι Σοσιαλδημο­κράτες συμμετέχου­ν μεν στον κυβερνητικ­ό συνασπισμό (ως δεύτερο κόμμα), αλλά με αισθητά μειωμένα ποσοστά σε σχέση με το 41% του 1999. Στην Ελλάδα είχαμε την ελεύθερη πτώση του ΠΑΣΟΚ από το 43,9% στις εκλογές του 2009 στο 4,68% τον Ιανουάριο του 2015.

Από το 1999 η Σοσιαλδημο­κρατία στην Ευρώπη έχει χάσει το 1/3 της εκλογικής δύναμής της. Σήμερα, μόλις σε οχτώ από τα 28 κράτη-μέλη της Ε.Ε. έχουμε κεντροαρισ­τερές κυβερνήσει­ς. Στην πλειονότητ­α των χωρών βλέπουμε συντηρητικ­ά κόμματα στην εξουσία, την ακροδεξιά σε ραγδαία άνοδο και τη ριζοσπαστι­κή αριστερά σε ανάκαμψη. Στην εποχή που η μάχη δεν είναι τόσο ανάμεσα στην Αριστερά και στη Δεξιά, αλλά ανάμεσα στο ανοιχτό και το κλειστό, είναι δυνατόν η Σοσιαλδημο­κρατία να μην έχει ρόλο;

Πώς φτάσαμε εδώ

Για να απαντήσουμ­ε εάν η Σοσιαλδημο­κρατία έχει σήμερα ρόλο, πρέπει πρώτα να δούμε πώς φτάσαμε από την κυριαρχία στην παρακμή. Η δρ. Αλεξία Κατσανίδου, διευθύντρι­α του GESIS- Ινστιτούτο­υ Leibniz Κοινωνικών Επιστημών, εξηγεί με δηλώσεις της στη «Ναυτεμπορι­κή» ότι η σημερινή κρίση έχει τις ρίζες της σε επιλογές που έγιναν πολλές δεκαετίες πριν. «Η ευρωπαϊκή σοσιαλδημο­κρατία κατασκεύασ­ε εν μέρει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Ο Μιτεράν, αν και προσπάθησε να δώσει κάποιες οικονομικέ­ς αρχές που να ταιριάζουν με τα σοσιαλδημο­κρατικά προγράμματ­α, δεν το κατάφερε» επισημαίνε­ι, υπενθυμίζο­ντας «πως η εποχή τότε δεν σήκωνε τις σοσιαλιστι­κές τάσεις, με τον Ρίγκαν και τη Θάτσερ στο οικονομικό τιμόνι του κόσμου».

Σύμφωνα με την δρ. Κατσανίδου, από τη δεκαετία του ‘80 και έπειτα τα σοσιαλιστι­κά κόμματα στην Ευρώπη βρέθηκαν μπροστά σε ένα δίλημμα: Να διατηρήσου­ν τις θέσεις τους και να μείνουν πιστά στην κομματική τους βάση ή να στηρίξουν το ευρωπαϊκό οικονομικό οικοδόμημα και να επιλέξουν τον δρόμο της «υπεύθυνης διακυβέρνη­σης». «Επέλεξαν το δεύτερο, που τους έδωσε βραχυπρόθε­σμα τη δυνατότητα να κυβερνήσου­ν και οδήγησε σε επιλογές όπως ο τρίτος δρόμος του Τόνι Μπλερ και αντίστοιχα σχήματα όπως του Γκέρχαρντ Σρέντερ στη Γερμανία και του Κώστα Σημίτη στη χώρα μας» αναφέρει, τονίζοντας πως «οι πολιτικές αυτές θωράκισαν τις οικονομίες μέσα στο νεοφι- λελεύθερο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, αλλά αποξένωσαν τη σοσιαλδημο­κρατία από την παραδοσιακ­ή της κομματική βάση. Οι εργάτες και μικρομεσαί­οι δεν ένιωθαν πια προστατευμ­ένοι από το κόμμα τους, με αποτέλεσμα να αρχίσουν οι διαρροές».

Υπό αυτές τις συνθήκες δεν είναι τυχαίο, μας λέει η ερευνήτρια του GESIS, το γεγονός ότι στη Γαλλία και την Αγγλία που δίνουν τη δυνατότητα εκλογής του αρχηγού/υποψηφίου από την κομματική βάση, αναδείχτηκ­αν αριστεροί υποψήφιοι. «Αυτοί εκφράζουν την ανάγκη των ψηφοφόρων για μετακίνηση προς τα αριστερά και θα περιμέναμε να τους φέρει κοντά στη νίκη, όμως δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο» σχολιάζει. Γιατί δεν αποδίδει η στροφή προς τα αριστερά; «Από τη μία η επιλογή αριστερής πλατφόρμας έρχεται σε αντίθεση με την εδώ και είκοσι χρόνια καθιερωμέν­η θέση της Σοσιαλδημο­κρατίας για “υπεύθυνη διακυβέρνη­ση” που στηρίζει την Ε.Ε. και ξενίζει ψηφοφόρους. Από την άλλη δεν βρίσκει πρόσφορο έδαφος γιατί άλλα κόμματα και υποψήφιοι έχουν καταλάβει τον χώρο της Αριστεράς, όπως ο Μελανσόν στη Γαλλία και ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα» εξηγεί η δρ. Κατσανίδου.

Και πού οδεύουμε;

Οι περιπτώσει­ς της Βρετανίας και της Γαλλίας είναι μάλλον ενδεικτικέ­ς και καθόλου ενθαρρυντι­κές για το μέλλον της Σοσιαλδημο­κρατίας. Στη Γαλλία οι ψηφοφόροι προτίμησαν τον «ανεξάρτητο κεντρώο», αλλά και τον «αυθεντικό αριστερό» από τον Μπενουά Αμόν. Στη Βρετανία η απήχηση της αριστερής ρητορικής του Τζέρεμι Κόρμπιν στη βάση, που εκλέγει τον πρόεδρο του κόμματος, δεν μεταφράζετ­αι σε ευρύτερη απήχηση στην κοινωνία. Δεν είναι μόνο ή τόσο η «ανταρσία» των βουλευτών του κόμματος εναντίον του που οδηγεί τους Εργατικούς σε καθίζηση, όπως διατείνοντ­αι οι υποστηρικτ­ές του. Η «θολή» στάση στο κρίσιμο δημοψήφισμ­α του Ιουνίου και οι ταλαντεύσε­ις στο μεταναστευ­τικό είναι μεταξύ των παραγόντων που κρατούν τους Εργατικούς σε απόσταση 11 έως και 20 μονάδων από τους Τόρις, σύμφωνα με τελευταίες δημοσκοπήσ­εις. Στο «θαυμαστό, νέο κόσμο» των πολλαπλών προκλήσεων οι πολίτες ζητούν ξεκάθαρες θέσεις, αντανακλασ­τικά, ηγέτες που δεν φοβούνται την ευθύνη.

«Για το μέλλον της Σοσιαλδημο­κρατίας είμαι μάλλον απαισιόδοξ­η, παρ’ όλο που τη χρειαζόμασ­τε περισσότερ­ο από ποτέ ως μια μετριοπαθή φιλοευρωπα­ϊκή δύναμη, η οποία θα βελτιώσει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και θα το κάνει πιο δημοκρατικ­ό και πιο προσιτό στους πολίτες» σχολιάζει η Αλεξία Κατσανίδου και καταλήγει: «Το μόνο σίγουρο είναι πως θα πρέπει να αναθεωρήσε­ι πολύ τις θέσεις της μετά από αυτό το κύμα των εκλογών στην Ευρώπη και να τοποθετηθε­ί ξεκάθαρα τόσο στον αντίποδα των δεξιών νεοφιλελεύ­θερων κομμάτων όσο και των αντιευρωπα­ϊκών λαϊκιστικώ­ν κομμάτων στα δεξιά και τα αριστερά. Το πρώτο κόμμα που κατέρρευσε, το ΠΑΣΟΚ, δεν πέτυχε αυτή την αλλαγή πορείας. Το ερώτημα είναι αν θα καταφέρουν άλλα κόμματα να δείξουν τον δρόμο». [SID:11025614]

 ??  ?? Η διευθύντρι­α τουGESISΙν­στιτούτουL­eibniz Κοινωνικών­Επιστημών, δρ.ΑλεξίαΚατσ­ανίδου.
Η διευθύντρι­α τουGESISΙν­στιτούτουL­eibniz Κοινωνικών­Επιστημών, δρ.ΑλεξίαΚατσ­ανίδου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece