Naftemporiki

Ξιφουλκούν Ε.Ε. - Βρετανία για το κόστος του 7«διαζυγίου»

Oι πρώτες «αψιμαχίες» με αφορμή σενάρια για 100 δισ. ευρώ

- Των Μωυσή Λίτση και Νίκου Μπέλλου

Ε.Ε. και Βρετανία ακονίζουν τα μαχαίρια εν όψει των διαπραγματ­εύσεων για το Brexit, με τις δύο πλευρές να ανταλλάσσο­υν χθες τις πρώτες «αψιμαχίες» με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας «Financial Times», που ανεβάζει το κόστος του βρετανικού διαζυγίου σε 100 δισ. ευρώ.

Το ποσό το οποίο αναφέρει η εφημερίδα αφορά τις βρετανικές υποχρεώσει­ς στην Ε.Ε. και είναι κατά πολύ μεγαλύτερο παλαιότερη­ς ανεπίσημης εκτίμησης για κόστος 60 δισ. ευρώ. Ο Βρετανός υπουργός αρμόδιος περί Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις, δήλωσε κατηγορημα­τικά ότι το Λονδίνο δεν θα πληρώσει τα 100 δισ. ευρώ, λέγοντας πως θα πληρώσει τις νόμιμες οφειλές και υποχρεώσει­ς, αλλά «όχι ό,τι η Ε.Ε. θέλει».

«Ξεκινούμε τη διαπραγμάτ­ευση όχι ως ικέτες, αλλά ως διαπραγματ­ευτές. Στη διαπραγμάτ­ευση υπάρχουν δύο πλευρές και η άλλη πλευρά της διαπραγμάτ­ευσης δεν θα καθορίσει ποιος κάνει τι» δήλωσε ο Ντέιβις, μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Βρετανία» του καναλιού ITV. «Δεν θα πληρώσουμε 100 δισ. Αυτό το οποίο πρέπει να κάνουμε είναι να συζητήσουμ­ε λεπτομερώς ποια είναι τα δικαιώματα και οι υποχρεώσει­ς».

Από ευρωπαϊκής πλευράς ο βασικός διαπραγματ­ευτής για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ αρνή- θηκε να δώσει το όποιο ποσό, αρκούμενος να δηλώσει πως η Ε.Ε. δεν επιθυμεί να δώσει λευκή επιταγή στη Βρετανία, εκφράζοντα­ς την ελπίδα ότι μέχρι τον Νοέμβριο θα έχει βρεθεί η φόρμουλα υπολογισμο­ύ για το τι οφείλει το Λονδίνο όταν εγκαταλείψ­ει την Ε.Ε.

«Αυτό το οποίο ζητούμε είναι η εκκαθάριση των λογαριασμώ­ν, η τήρηση των δεσμεύσεων τις οποίες έχει αναλάβει το Ηνωμένο Βασίλειο... Δεν μπορείτε όμως να υπολογίζετ­ε σε μένα για να σας δώσω οποιαδήποτ­ε στοιχεία γιατί βρίσκονται ακόμη σε εξέ- λιξη» είπε ο Μπαρνιέ σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.

Ο καθορισμός του κόστους του Brexit, δηλαδή το πόσα πρέπει να πληρώσει η Βρετανία, είναι μία από τις βασικές προϋποθέσε­ις για να ξεκινήσουν οι διαπραγματ­εύσεις για τη μελλοντική σχέση Ηνωμένου Βασιλείου-Ε.Ε. Η Βρετανία επείγεται να εξασφαλίσε­ι το ταχύτερο δυνατόν μία εμπορική συμφωνία, με δεδομένο ότι οι διαπραγματ­εύσεις μπορεί να κρατήσουν χρόνια.

Είναι προφανές μέσω του σχεδίου διαπραγματ­ευτικής εντο- λής που υιοθέτησε χθες η Κομισιόν, σε συνέχεια της συνάντησης των 27 Ευρωπαίων ηγετών το περασμένο Σάββατο στις Βρυξέλλες, ότι η Ε.Ε. θέλει να καταστήσει το Brexit παράδειγμα προς αποφυγήν για άλλες χώρες-μέλη, οι οποίες θα μπορούσαν να κάνουν παρόμοια σκέψη στο μέλλον.

«Δεν θα είμαστε επιθετικοί, αλλά δεν είμαστε αφελείς» δήλωσε ο Μισέλ Μπαρνιέ, προειδοποι­ώντας το Λονδίνο ότι η Ε.Ε. προετοιμάζ­εται και για τα δύο ενδεχόμενα, δηλαδή συμφωνία και μη συμφωνία.

 ??  ?? Αυτό το οποίο ζητούμε είναι η εκκαθάριση των λογαριασμώ­ν, η τήρηση των δεσμεύσεων τις οποίες έχει αναλάβει το Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε ο Μισέλ Μπαρνιέ.
Αυτό το οποίο ζητούμε είναι η εκκαθάριση των λογαριασμώ­ν, η τήρηση των δεσμεύσεων τις οποίες έχει αναλάβει το Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε ο Μισέλ Μπαρνιέ.
 ??  ?? Δεν θα πληρώσουμε 100 δισ. Αυτό το οποίο πρέπει να κάνουμε είναι να συζητήσουμ­ε λεπτομερώς τα δικαιώματα και οι υποχρεώσει­ς, είπε ο Ντέιβιντ Ντέιβις.
Δεν θα πληρώσουμε 100 δισ. Αυτό το οποίο πρέπει να κάνουμε είναι να συζητήσουμ­ε λεπτομερώς τα δικαιώματα και οι υποχρεώσει­ς, είπε ο Ντέιβιντ Ντέιβις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece