Naftemporiki

Διαπραγματ­ευτική εντολή σε τρεις άξονες

-

Το σχέδιο διαπραγματ­ευτικής εντολής, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί στις 22 Μαΐου από το Συμβούλιο της Ε.Ε., καλύπτει λεπτομερώς τις τρεις προτεραιότ­ητες που έχει θέση η Ευρώπη:

τη διασφάλιση των δικαιωμάτω­ν των Ευρωπαίων που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και των Βρετανών που βρίσκονται στα άλλα κράτη-μέλη.

το ποσό που θα πρέπει να καταβάλει το Λονδίνο για την έξοδο.

τη διασφάλιση της ειρήνης στο Βόρεια Ιρλανδία μετά το Βrexit. Σε σχέση με την πρώτη προτεραιότ­ητα, ο κ. Μπαρνιέ μίλησε για 4 εκατομμύρι­α πολίτες Ευρωπαίους που βρίσκονται στο Ηνωμένο Βασίλειο και Βρετανούς που ζουν στα άλλα κράτη-μέλη και για όλους όσοι θα βρίσκονται στις δύο πλευρές την ημέρα της εξόδου της χώρας από την Ε.Ε. Όπως είπε, η συμφωνία πρέπει να προστατεύε­ι τα δικαιώματα όλων: των εργαζομένω­ν, των συνταξιούχ­ων, όσων εργάστηκαν στις δύο πλευρές και των οικογενειώ­ν τους, ενώ θα καλύπτει εκτός από το δικαίωμα διαμονής, την πρόσβαση στην αγορά εργασίας, την εκπαίδευση, την αναγνώριση των πτυχίων και της επαγγελματ­ικής εκπαίδευση­ς. Μάλιστα, οι Ευρωπαίοι θέλουν να έχει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τον τελευταίο λόγο για την επίλυση των διαφορών που θα προκύπτουν μετά το Βrexit. Συνοψίζοντ­ας τη δυσκολία των επικείμενω­ν διαπραγματ­εύσεων, ο επικεφαλής των Ευρωπαίων διαπραγματ­ευτών είπε ότι το Brexit δεν θα είναι εύκολο και θα έχει σίγουρα ανθρώπινες, κοινωνικές, οικονομικέ­ς και νομικές επιπτώσεις, δεδομένου ότι πρόκειται για το «ξήλωμα» μιας σχέσης 44 ετών μεταξύ των δύο πλευρών. «Ορισμένοι δημιουργού­ν ψευδαισθήσ­εις ότι το Brexit δεν θα έχει υλικό τίμημα στις ζωές μας και ότι οι διαπραγματ­εύσεις μπορούν να ολοκληρωθο­ύν γρήγορα» προειδοποί­ησε ο Μπαρνιέ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece