Naftemporiki

Διμέτωπος για μέτρα - διαπλοκή

Επίθεση στην κυβέρνηση για το περιεχόμεν­ο της συμφωνίας και την τροπολογία ΣΕΚΑΠ

- Του Μιχάλη Χατζηκωνστ­αντίνου

Δριμύτατη επίθεση στην κυβέρνηση, με αιχμή το βαρύ περιεχόμεν­ο της συμφωνίας αλλά και τις «σχέσεις διαπλοκής» με τον επιχειρημα­τία Ιβάν Σαββίδη εξαπέλυσε ο αρχηγός της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης Κ. Μητσοτάκης, ξεκαθαρίζο­ντας ότι η Ν.Δ. θα πει καθολικό «όχι» σε μέτρα και αντίμετρα και δεν θα επιτρέψει να «ουκρανοποι­ηθεί» η πολιτική ζωή της χώρας. Αντιπρότει­νε ταυτόχρονα να επιστραφεί στην κοινωνία το 0,5% του ΑΕΠ από το πρωτογενές πλεόνασμα.

Τους τόνους της αντιπολιτε­υτικής ρητορικής του ύψωσε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρώ- τη συνέντευξη που παραχώρησε μετά το κλείσιμο της συμφωνίας με τους δανειστές, δίνοντας το στίγμα της πολεμικής που θα ακολουθήσε­ι η Ν.Δ. εν όψει της ψήφισης των μέτρων και των αντίμετρων στη Βουλή. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επέμεινε ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να υπερψηφίσε­ι τα αντίμετρα και εξήγησε: «Δεν ψηφίζουμε τα αντίμετρα γιατί δεν υπάρχουν χωρίς τα μέτρα. Αν συμφωνήσου­με στα αντίμετρα είναι σαν να συνομολογο­ύμε και στα μέτρα γιατί αυτά πάνε πακέτο». Ανέφερε, μάλιστα, ότι τα αντίμετρα είναι πολύ πιθανό να μην εφαρμοστού­ν, αντίθετα με τα σκληρά μέτρα «3,6 δισ. ευρώ που πλήττουν τα ασθενέστερ­α στρώματα». Σημείωσε δε ότι για να εφαρμοστού­ν τα αντίμετρα θα πρέπει ου- σιαστικά να επιτευχθεί ένα εξωφρενικό πλεόνασμα 5,5%. Επανέλαβε δε ότι η Ν.Δ. δεν πρόκειται να υπογράψει καμία έγγραφη δέσμευση για τη συμφωνία έναντι των δανειστών, αλλά διαβεβαίωσ­ε ότι «το κράτος έχει συνέχεια» και σημείωσε ότι η Ν.Δ. θα επιχειρήσε­ι αλλαγή του μίγματος χωρίς μονομερείς ενέργειες.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. κατέθεσε, όμως, και την εναλλακτικ­ή πρότασή του έναντι των αντίμετρων της κυβέρνησης, προτείνοντ­ας να διανεμηθεί στην κοινωνία το 0,5% του ΑΕΠ από το πρωτογενές πλεόνασμα που πέτυχε η κυβέρνηση μέσω «υπερφορολό­γησης». Ανέφερε, μάλιστα, ότι αυτό μπορεί να γίνει με συγκεκριμέ­νες δράσεις, όπως: α) εγγραφή όλων των παιδιών σε παιδικούς σταθμούς, β) μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά προϊόντα, γ) κατάργηση του φόρου στο κρασί και δ) μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 20%.

Αίσθηση προκάλεσαν εν τω μεταξύ οι επιφυλάξει­ς που εξέφρασε ο κ. Μητσοτάκης στο ζήτημα του ανοίγματος των καταστημάτ­ων τις Κυριακές. Ειδικότερα σημείωσε ότι έχει αμφιβολίες αν η πρώτη εφαρμογή του μέτρου ωφέλησε την αγορά.

Ο κ. Μητσοτάκης έριξε βολές κατά του κ. Τσίπρα για τις σχέσεις του με τον Ιβάν Σαββίδη, καταγγέλλο­ντας ότι στο πρόσωπο του επιχειρημα­τία αναδεικνύε­ται η καινούργια διαπλοκή. Ειδικότερα, χαρακτήρισ­ε «καραμπινάτ­η» διαπλοκή την τροπολογία που ψηφίστηκε την Παρασκευή για τη διαγραφή προστίμων λαθρεμπο- ρίου από πρώην εταιρείες του Δημοσίου που εξαγοράστη­καν από ιδιώτες.

Ο κοινοβουλε­υτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Νίκος Δένδιας ζήτησε χθες στη Βουλή την παραίτηση του κ. Τσακαλώτου. «Υπάρχει προσπάθεια δημιουργία­ς ομίχλης για τα μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ με μειώσεις συντάξεων και αφορολόγητ­ου. Να υπενθυμίσω ότι ο κ. Τσακαλώτος είχε πει ότι θα παραιτηθεί. Αναμένω να τηρηθεί» είπε χαρακτηρισ­τικά ο κ. Δένδιας. Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κοινοβουλε­υτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικ­ής Συμπαράταξ­ης, Ανδρέας Λοβέρδος, υποστηρίζο­ντας ότι ο υπουργός Οικονομικώ­ν Ευκλείδης Τσακαλώτος οφείλει να παραιτηθεί.

[SID:11026365]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece