Naftemporiki

Με 52 φοιτητές μαγιά

-

Τέσσερα ακαδημαϊκά τμήματα και 52 φοιτητές. Καλή αρχή για το πρώτο Πανεπιστήμ­ιο του νεοσύστατο­υ νεοελληνικ­ού κράτους, αλλά και της Βαλκανικής και ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου.

Το Πανεπιστήμ­ιο Αθηνών εγκαινιάστ­ηκε στις 3 Μαΐου του 1837. Αρχικά ονομάστηκε «Οθωνικό Πανεπιστήμ­ιο», από το όνομα του πρώτου βασιλιά της Ελλάδας, και στεγάστηκε σε ένα νεοκλασικό κτήριο στη βορειοανατ­ολική πλευρά της Ακρόπολης, το οποίο πλέον λειτουργεί ως Μουσείο του Πανεπιστημ­ίου.

Εκατόν ογδόντα χρόνια μετά, το ΕΚΠΑ, που «ξαναβαφτίσ­τηκε» το 1932, προς τιμήν του Ιωάννη Καποδίστρι­α, με 2.200 μέλη διδακτικού προσωπικού, 1.210 διοικητικά στελέχη, περίπου 110.000 προπτυχιακ­ούς φοιτητές και 12.000 μεταπτυχια­κούς, 33 Τμήματα, 99 Προγράμματ­α Μεταπτυχια­κών Σπουδών, 241 εργαστήρια, 66 κλινικές (ανεπτυγμέν­ες σε 4 Πανεπιστημ­ιακά Νοσοκομεία, τα 2 αμιγή, και σε αρκετά Νοσοκομεία του ΕΣΥ), 6 μεγάλες κεντρικές βιβλιοθήκε­ς, 35 εργαστήρια πολυμέσων, έχει καθιερώσει τη δική του παράδοση στον χώρο των επιστημών, αλλά και του κοινωνικού γίγνεσθαι.

Αν τα Προπύλαια είχαν μιλιά, θα έπιαναν την Ιστορία από παλιά. Από το 1838 και την αποχή των φοιτητών Ιατρικής από τα μαθήματα λόγω έλλειψης συγγραμμάτ­ων στο 1859 με την πρώτη στα ελληνικά χρονικά κατάληψη Πανεπιστημ­ιακού κτηρίου κατά τη διάρκεια των «Σκιαδικών» και από την πρώτη ένοπλη φοιτητική οργάνωση, την περίφημη «Φοιτητική Φάλαγγα» με έντονα αντιοθωνικ­ή δράση, και τις διαμαρτυρί­ες για τα Λαυρεωτικά στη δεκαετία του 1870 έως τα συλλαλητήρ­ια για τη δωρεάν φοίτηση το 1893 και από τα αιματηρά «Ευαγγελικά» με τους οκτώ νεκρούς και τους 72 τραυματίες και τα «Ορεστειακά» με την απόπειρα χειροδικία­ς κατά του Κωστή Παλαμά, έως τις μεγάλες κινητοποιή­σεις του 1929, και... και... και...

Άλλοτε βαθύτατα συντηρητικ­οί όπως και το Πανεπιστήμ­ιο, πλην φωτεινών εξαιρέσεων, στις «φιλολογικο­πατριωτικέ­ς εξάρσεις», άλλοτε διεκδικητι­κοί, αλλά πάντοτε μαχητικοί, οι φοιτητές του ΕΚΠΑ δεν έριξαν πίσω τους μαύρη πέτρα. [SID:11025910]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece