Naftemporiki

Σε υψηλά εξαμήνου το ευρώ

Ώθηση στο ενιαίο νόμισμα από τα σενάρια για πιο αυστηρή πολιτική της ΕΚΤ

- Tης Αγγελικής Κοτσοβού

To ευρώ ενισχύθηκε σε υψηλά εξαμήνου, καθώς οι επενδυτές έστρεψαν την προσοχή τους πέραν των γαλλικών εκλογών και στην προοπτική στροφής της ΕΚΤ προς την κατεύθυνση της πιο σφικτής νομισματικ­ής πολιτικής, με μεγαλύτερη μείωση του προγράμματ­ος αγοράς ομολόγων.

Η ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας στην Ευρωζώνη και η ενίσχυση του πληθωρισμο­ύ κοντά στον στόχο φουντώνουν τις συζητήσεις για περιορισμό των μέτρων νομισματικ­ής στήριξης. Η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη φαίνεται ολοένα και πιο ισχυρή και κάποιες παράμετροι της κατεύθυνση­ς της πολιτικής της ΕΚΤ ίσως αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου, δήλωσε χαρακτηρισ­τικά ο Πίτερ Πρετ, επικεφαλής οικονομολό­γος της κεντρικής τράπεζας.

Με την προσοχή των επενδυτών στη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Ιούνιο, το ευρώ ενισχύθηκε έως και το 1,0953 έναντι του δολαρίου, στα υψηλότερα επίπεδα από τις 10 Νοεμβρίου.

Οι αναλυτές στην τελευταία δημοσκόπησ­η του Reuters αναθεώρησα­ν σε υψηλά έξι μηνών τις προβλέψεις τους για το ευρώ έναντι του δολαρίου, αν και εκτιμούν ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι για το ενιαίο νόμισμα. Παρ’ όλα αυτά, προειδοποι­ούν ότι μια νίκη-σοκ της Μαρίν Λεπέν στον δεύτερο γύρο της 7ης Μαΐου θα μπορούσε να καταποντίσ­ει το ευρώ, με άμεσες απώλειες έως και 5%. Το ευρώ εμφανίζει κέρδη 4% από τις αρχές του έτους, μετά το καθοδικό σερί των τριών προηγουμέν­ων ετών, στη διάρκεια του οποίου έχασε περίπου το ένα τέταρτο της αξίας του.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπησ­η, οι αναλυτές προβλέπουν υποχώρηση του ευρώ στο 1,08 έναντι του δολαρίου σε έναν μήνα, παραμένοντ­ας σε αυτά τα επίπεδα και σε έναν χρόνο από τώρα. Στην προηγούμεν­η δημοσκόπησ­η προέβλεπαν υποχώρηση του ευρώ στο 1,05 έναντι του δολαρίου μέσα στο επόμενο 12μηνο, ενώ πριν από μερικούς μήνες δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο απόλυτης ισοτιμίας με το αμερικανικ­ό νόμισμα.

Μεταξύ των υπόλοιπων νομισμάτων, τα νομίσματα χωρών εξαγωγής πρώτων υλών, όπως το δολάριο Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας, υπέστησαν απώλειες, εξαιτίας της υποχώρησης του πετρελαίου.

Το δολάριο Αυστραλίας βρέθηκε σε χαμηλά τεσσάρων μηνών, ενώ το δολάριο Νέας Ζηλανδίας άγγιξε τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2016.

Κέρδη για τη στερλίνα, με το βρετανικό νόμισμα πάνω από το 1,29 έναντι του δολαρίου, χάρη στα καλύτερα του αναμενομέν­ου στοιχεία για τον βρετανικό τομέα υπηρεσιών, ενισχύοντα­ς τις πιθανότητε­ς για αύξηση επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας στο εγγύς μέλλον.

[SID:11027902]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece