Naftemporiki

Ανεβάζουν τους τόνους Ε.Ε. και Βρετανία

Πυρά της Μέι για ευρωπαϊκή ανάμιξη στις εκλογές της 8ης Ιουνίου

-

Οξύνεται η αντιπαράθε­ση Βρετανίας-Ε.Ε. όσο πλησιάζουν οι εκλογές της 8ης Ιουνίου. Η Βρετανίδα πρωθυπουργ­ός Τερέζα Μέι κατηγόρησε την Ε.Ε. με δηλώσεις της αργά το βράδυ της Τετάρτης ότι αναμιγνύετ­αι στις βρετανικές εκλογές, κάτι το οποίο διέψευσαν κατηγορημα­τικά οι Βρυξέλλες.

Κληθείς να σχολιάσει τα όσα προχθές είχε η Μέι δηλώσει, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς επισήμανε ότι «δεν έχει άποψη». Απέδωσε ωστόσο τις σκληρές δηλώσεις Μέι στην εντεινόμεν­η προεκλογικ­ή εκστρατεία στη Βρετανία.

«Δεν είμαστε αφελείς. Γνωρίζουμε ότι γίνονται εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο λαός εκστασιάζε­ται όπου γίνονται εκλογές.

Αυτές οι εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο αφορούν κυρίως το Brexit, αλλά εμείς, εδώ στις Βρυξέλλες, είμαστε πολύ απασχολημέ­νοι με την πολιτική μας. Έχου- με πάρα πολλά να πράξουμε» είπε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Σε ανάλογες δηλώσεις προέβη και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου Αντόνιο Ταγιάνι, λέγοντας πως κανένας δεν επιδιώκει να αναμιχθεί στις βρετανικές εκλογές. «Δεν θέλουμε να επηρεάσουμ­ε τη συζήτηση στο Ηνωμένο Βασίλειο, εκείνοι είναι που αποφάσισαν να φύγουν από την Ε.Ε.» είπε ο Ταγιάνι.

Προχθές το βράδυ, μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής των Ευρωπαίων διαπραγματ­ευτών Μισέλ Μπαρνιέ ότι το «διαζύγιο» της Βρετανίας με την Ε.Ε. δεν θα είναι ούτε γρήγορο ούτε χωρίς πόνο, η Μέι κατηγόρησε την Κομισιόν ότι σκληραίνει επίτηδες τη στάση της προκειμένο­υ να επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα. Κατηγόρησε μάλιστα κάποιους από την Ε.Ε. ότι «δεν επιθυμούν οι συνομιλίες αυτές να πετύχουν».

[SID:11028163]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece