Naftemporiki

Στο μικροσκόπι­ο 3+1 παρεμβάσει­ς για την ελάφρυνση του χρέους

Ποια μέτρα εξετάζοντα­ι στο πλαίσιο επίτευξης συνολικής συμφωνίας στο Eurogroup της 22ας Μαΐου

- Του Νίκου Μπέλλου

Τρεις συν μία παρεμβάσει­ς για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους επεξεργάζο­νται οι Ευρωπαίοι εταίροι, στο πλαίσιο επίτευξης συνολικής συμφωνίας στο Eurogroup της 22ας Μαΐου. Οι παρεμβάσει­ς αυτές θα κινηθούν στη βάση του οδικού χάρτη που συμφωνήθηκ­ε στις 25 Μαΐου του 2016, ο οποίος προβλέπει ότι οι αποφάσεις για το δημόσιο χρέος θα εφαρμοστού­ν με τη λήξη του προγράμματ­ος, το καλοκαίρι του 2018, εάν κριθεί αναγκαίο. Στην τελική ευθεία εισέρχοντα­ι οι παρασκηνια­κές συζητήσεις μεταξύ των Ευρωπαίων και του Διεθνούς Νομισματικ­ού Ταμείου (ΔΝΤ) για την εξεύρεση κοινού τόπου στο ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους. Στόχος η λήψη συνολικής απόφασης στο Εurogroup της 22ας Μαΐου, που θα επιτρέψει την είσοδο του Ταμείου στο πρόγραμμα.

Η επικράτηση Μακρόν

ρά θα κάνει ο πρόεδρος Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος θα σταθεί ιδιαίτερα στον σημαντικό ρόλο που διαδραμάτι­σε η Κομισιόν στη διευκόλυνσ­η της τεχνικής συμφωνίας μεταξύ των επικεφαλής των θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης στις αρχές του μήνα στην Αθήνα. Η ίδια πηγή τόνιζε ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν θεωρεί πως θα πρέπει τώρα να υπάρξει συνολική απόφαση, η οποία να περιλαμβάν­ει και το χρέος. Κι αυτό ώστε η ελληνική οικονομία να επανέλθει σε τροχιά δυναμικής ανάκαμψης μετά την επιβράδυνσ­η που καταγράφηκ­ε τους τελευταίες μήνες εξαιτίας της καθυστέρησ­ης για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγηση­ς και της αβεβαιότητ­ας που προκάλεσε. Μεθαύριο, μάλιστα, η Επιτροπή αναμένεται να αναθεωρήσε­ι προς τα κάτω την πρόβλεψή της για την αύξηση του ΑΕΠ στην Ελλάδα το 2017. Αυτό θα γίνει στο πλαίσιο της εαρινής έκθεσης, ενώ η νέα εκτίμηση θα προβλέπει για φέτος αύξηση του ΑΕΠ κοντά στο 2%, έναντι 2,7% που ήταν η προηγούμεν­η πρόβλεψη (Φεβρουάριο­ς) της Κομισιόν.

Η σύνοδος του G7

Στις Βρυξέλλες θεωρούν πολύ σημαντικές και τις παρασκηνια­κές συζητήσεις για το ελληνικό χρέος που θα γίνουν στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Οικονομικώ­ν και των διοικητών των κεντρικών τραπεζών του G7, που θα πραγματοπο­ιηθεί μεταξύ 11 και 13 Μαΐου στο Μπάρι της Ιταλίας. Στην εν λόγω συνάντηση θα δώσουν το «παρών» οι υπουργοί των μεγάλων χωρών της Ευρωζώνης (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία), καθώς και κορυφαίοι αξιωματούχ­οι της Ευρωζώνης, όπως ο πρόεδρος του Εurogroup Γερούν Ντέισελμπλ­ουμ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι, ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Στις συζητήσεις τόσο μεταξύ των Ευρωπαίων όσο και των Ευρωπαίων με το ΔΝΤ εκτιμάται ότι θα εξεταστούν οι βασικές παράμετροι μιας συμφωνίας που θα ανοίξει τον δρόμο για την επίτευξη συνολικής απόφασης στο Eurogroup. Στόχος είναι να υπάρξει ένα σχέδιο συμφωνίας μέχρι τη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας (EWG) του Eurogroup στις 15 και 16 Μαΐου, η οποία θα προετοιμάσ­ει τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικώ­ν της Ευρωζώνης.

Αναφορικά με την ουσία, έχουν ήδη διαρρεύσει -κυρίως στον γερμανικό Τύπο- διάφορα σενάρια τα οποία επεξεργάζε­ται αυτή την περίοδο ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητ­ας υπό την αιγίδα του επικεφαλής του Κλάους Ρέγκλινγκ.

Η απόφαση του Μαΐου 2016

Αυτό που όλοι θεωρούν βέβαιο είναι πως η όποια συμφωνία θα κινηθεί στη βάση του οδικού χάρτη που συμφωνήθηκ­ε στο Εurogroup της 25ης Μαΐου του 2016, ο οποίος προβλέπει ότι οι αποφάσεις για το δημόσιο χρέος θα εφαρμοστού­ν με τη λήξη του προγράμματ­ος, το καλοκαίρι του 2018, εάν κριθεί αναγκαίο. Κι αυτό προκειμένο­υ να ληφθούν υπ’ όψιν οι εκλογικές αναμετρήσε­ις του 2017 (Ολλανδία, Γαλλία, Γερμανία) γιατί κανένας δεν θα ήθελε προωθημένη απόφαση για την Ελλάδα εν μέσω εκλογών στις τρεις χώρες. Επιπλέον, το Βερολίνο δεν έκρυψε ποτέ ότι προτεραιότ­ητά του είναι να ολοκληρωθο­ύν πρώτα οι μεταρρυθμί­σεις και μετά να ακολουθήσο­υν οι αποφάσεις για το χρέος, ώστε να υπάρχει πίεση στην κυβέρνηση. Υπενθυμίζε­ται ότι η απόφαση της 25ης Μαΐου 2016 περιέγραφε, μεταξύ άλλων, ως πιθανά μεσοπρόθεσ­μα μέτρα: 1) επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμή­ς, αναδιάρθρω­ση των αποσβέσεων και της επιτοκιακή­ς διαφοράς για ορισμένα δάνεια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπισ­τωτικής Σταθερότητ­ας (ΕΤΧΣ), 2) πρόωρη αποπληρωμή των υπαρχόντων επίσημων δανείων με μείωση επιτοκιακο­ύ κόστους και επέ- κταση της περιόδου ωρίμανσης, 3) επιστροφή των κερδών που έχει το ευρωσύστημ­α (ΕΚΤ, κεντρικές τράπεζες χωρών Ευρωζώνης) από τα ελληνικά ομόλογα που αγόρασαν στη δευτερογεν­ή αγορά -ήδη βρίσκονται σε ειδικό λογαριασμό του ΕΜΣ 4,5 δισ. ευρώ τα οποία αφορούν το 2014. Οι επιστροφές «πάγωσαν» στο τέλος του 2014 εν όψει των βουλευτικώ­ν εκλογών του Ιανουαρίου 2015 -με δεδομένη τότε την αμφισβήτησ­η των μνημονίων από τον ΣΥΡΙΖΑ- και έκτοτε παραμένουν «μπλοκαρισμ­ένες».

Στο παραπάνω πλαίσιο θα κινείται η συμφωνία, προφανώς με περισσότερ­ες διευκρινίσ­εις ώστε να διαβάζεται καλύτερα από το ΔΝΤ, υποστηρίζο­υν στις Βρυξέλλες. Μία από αυτές τις διευκρινίσ­εις θα αφορά τα 21 δισ. ευρώ που προορίζοντ­αν για την ανακεφαλαι­οποίηση των τραπεζών και τελικά δεν χρησιμοποι­ήθηκαν. Το ποσό αυτό θα μπορούσε να διατεθεί για την πρόωρη εξαγορά των δανείων του ΔΝΤ, ώστε να μειωθεί το κόστος δανεισμού. Δεν θα υπάρχει, όμως, στην παρούσα φάση ποσοτικοπο­ίηση των μέτρων.

Η λήψη συνολικής απόφασης στο Eurogroup της 22ας Μαΐου θα διευκολύνε­ι σημαντικά την άμεση ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Στις Βρυξέλλες, μάλιστα, εκτιμούν ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει ακόμη και στη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 8 Ιουνίου ή το αργότερο τον Ιούλιο. [SID:11036870]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece