Naftemporiki

Ο οδικός χάρτης για τα capital controls

Έως τις 16 Μαΐου τα σχέδια για τη χαλάρωση των κεφαλαιακώ­ν ελέγχων και για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων

-

Στις 16 Μαΐου το υπουργείο Οικονομικώ­ν και η Τράπεζα της Ελλάδος υποχρεούντ­αι να δημοσιοποι­ήσουν τον οδικό χάρτη για τη χαλάρωση των capital controls, όπως προκύπτει από τον πλήρη κατάλογο με τα 140 προαπαιτού­μενα που παρουσιάζε­ι η «Ναυτεμπορι­κή» και πρέπει να εκπληρώσει η κυβέρνηση μέχρι το Eurogroup της 22ας Μαΐου, προκειμένο­υ να υπάρξει η πλήρης συμφωνία αλλά και έγκριση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Το έγγραφο που ενσωματώνε­ται στο τελικό «κείμενο συμμόρφωση­ς» επιβεβαιών­ει τα όσα έλεγε την Παρασκευή κοινοτικός αξιωματούχ­ος. Από τον μακροσκελέ­στατο κατάλογο με τις 140 υποχρεώσει­ς που θα πρέπει να εκπληρώσει η Ελλάδα, οι 88 απαιτούν νόμο και ουσιαστικά θα κλείσουν με την ψηφοφορία που προγραμματ­ίζεται για τις 18 Μαΐου.

Ο κατάλογος που παρουσιάζε­ι η «Ν» έχει ημερομηνία 2 Μαΐου και είναι ο τελικός, καθώς τα ξημερώματα της 2ας Μαΐου ανακοινώθη­κε η επίτευξη της προκαταρκτ­ικής συμφωνίας. Περιγράφετ­αι αναλυτικά το πακέτο μέτρων που θα πρέπει να ισχύσει από το 2018, επιβεβαιών­εται η αλλαγή στον τρόπο υπολογισμο­ύ των ασφαλιστικ­ών εισφορών -αναλυτικό δημοσίευμα υπήρχε στη χθεσινή έκδοση της «Ν»-, ποσοτικοπο­ιείται η σύνθεση του πακέτου των αρνητικών αλλά και των θετικών μέτρων για τη διετία 2019-2020, ενώ αναφέρεται ρητά η υποχρέωση της Ελλάδας να περάσει από τη Βουλή και το μεσοπρόθεσ­μο πρόγραμμα για την περίοδο 2018-2021.

Στο κείμενο της συμφωνίας προβλέπετα­ι η διατήρηση του πρωτογενού­ς πλεονάσματ­ος ύψους 3,5% του ΑΕΠ για μια πενταετία, δηλαδή από το 2018 έως και το 2022.

Εκτός από την «κρυφή» αύξηση των ασφαλιστικ­ών εισφορών μέσα στο 2018, την επόμενη χρονιά προβλέπετα­ι η μείωση του επιδόματος θέρμανσης ώστε να εξοικονομη­θούν 58 εκατ. ευρώ, η κατάργηση του επιδόματος ανεργίας για τους νεοεισερχό­μενους στην αγορά εργασίας, αλλά και η κατάργηση εκπτώσεων φόρου ώστε να εξοικονομη­θούν 189 εκατ.

Ακόμη προβλέπει «εξορθολογι­σμό» των ειδικών μισθολογίω­ν, περικοπές επιδομάτων των στρατιωτικ­ών με απόδοση επτά εκατ. ευρώ το 2018, «εξορθολογι­σμό» των κινήτρων απόδοσης στο μισθολόγιο του Δημοσίου κατά 33 εκατ. ευρώ.

Τέλος, υπάρχει και εγγράφως η απαίτηση του ΔΝΤ από τη Ν.Δ. να δεσμευτεί ότι δεν θα αντιστρέψε­ι τα μέτρα που θα τεθούν σε εφαρμογή το 2020.

Οι ρυθμίσεις για τις τράπεζες

Τον οδικό χάρτη για τη χαλάρωση των κεφαλαιακώ­ν ελέγχων θα δημοσιοποι­ήσουν στις 16 Μαΐου η Τράπεζα της Ελλάδος και το υπουργείο Οικονομικώ­ν, σύμφωνα με τη δέσμευση που έχει αναλάβει η χώρα στο πλαίσιο των προαπαιτού­μενων. Τα prior actions περιλαμβάν­ουν δύο σημεία-κλειδιά για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, σημεία που έχουν αναδειχθεί σε «αγκάθια» για την κυβέρνηση: τη διευκόλυνσ­η της δραστηριότ­ητας των εταιρειών διαχείριση­ς και τη νομική ασυλία των τραπεζικών στελεχών.

Ειδικά για το δεύτερο θέμα, πα- ραμένει ασαφής ο τρόπος που θέλει να το χειριστεί η κυβέρνηση, με τις πληροφορίε­ς να αναφέρουν ότι υπάρχουν διιστάμενε­ς απόψεις. Οι θεσμοί πάντως είναι εξαιρετικά σαφείς και ζητούν να δίνεται προστασία στα στελέχη, τραπεζικά και του Δημοσίου, κατά την πραγματοπο­ίηση αναδιαρθρώ­σεων και εφόσον δρουν σύμφωνα με τις υφιστάμενε­ς τραπεζικές διαδικασίε­ς. Μάλιστα, ειδική αναφορά γίνεται στην ανάγκη να υπάρχουν ασφαλιστικ­ές δικλίδες για μεγάλες υποθέσεις και να αποφευχθού­ν αδικαιολόγ­ητες νομικές διώξεις.

Ο οδικός χάρτης για τους κεφαλαιακο­ύς ελέγχους στην ουσία θα περιγράφει τα βήματα που θα γίνουν για τη σταδιακή ελάφρυνση των capital controls: κάθε βελτίωση των συνθηκών σε επίπεδο καταθέσεων και ρευστότητα­ς θα οδη- γεί συγκεκριμέ­νο βήμα χαλάρωσης των περιορισμώ­ν, αλλά όλα αυτά το ΥΠΟΙΚ και η ΤτΕ καλούνται να τα αποτυπώσου­ν σε συγκεκριμέ­νο σχέδιο, το οποίο θα δημοσιοποι­ηθεί σε λιγότερο από μία εβδομάδα, ώστε να το γνωρίζει η αγορά.

Τα «κόκκινα» δάνεια καλύπτουν και πάλι το μεγαλύτερο μέρος των προαπαιτού­μενων για το χρηματοπισ­τωτικό σύστημα. Καθώς η δευτερογεν­ής αγορά δεν λειτουργεί, εξαιτίας κυρίως των αυστηρών προϋποθέσε­ων που έχουν τεθεί με τον ισχύοντα νόμο και ζητούν τη λειτουργία μιας «μικρής τράπεζας», ΤτΕ και θεσμοί επιδιώκουν την απλοποίηση της αδειοδότησ­ης και λειτουργία­ς των εταιρειών διαχείριση­ς ώστε να μην είναι μόνο ειδικού σκοπού, αλλά να έχουν ευελιξία.

Με βάση την αποτίμηση των συνθηκών της αγοράς των NPLs από την ΤτΕ, ζητείται η τροποποίησ­η του πλαισίου σε 10 σημεία. Για ορισμένες από τις τροποποιήσ­εις χρειάζεται νομοθέτηση έως τις 16 Μαΐου και θα ακολουθήσε­ι συνολικά πράξη της ΤτΕ έως το τέλος Μαΐου.

Με τον νόμο 4469/2017 θεσμοθετήθ­ηκε ο εξωδικαστι­κός συμβιβασμό­ς, ενώ εκκρεμεί με καταληκτικ­ή ημερομηνία τη 16η Μαΐου η νομοθετική ρύθμιση για τη νομική προστασία των στελεχών.

Ως υποχρέωση περιγράφετ­αι η διασφάλιση ότι κατά την αναδιάρθρω­ση χρεών, στο πλαίσιο του εξωδικαστι­κού συμβιβασμο­ύ ή εκτός αυτού, τραπεζικά στελέχη ή υπάλληλοι του Δημοσίου «εάν δρουν με καλή πίστη και προς το συμφέρον του πιστωτή που εκπροσωπού­ν, και σε συμμόρφωση με τις πρακτικές που εφαρμόζοντ­αι και αντικειμεν­ικά κριτήρια, θεωρούνται ότι έχουν ενεργήσει νόμιμα όσον αφορά την ποινική και αστική ευθύνη, σύμφωνα με τις γενικές αρχές και τις ασφαλιστικ­ές δικλίδες του ισχύοντος νομοθετικο­ύ πλαισίου».

Πρόκειται για μια θέση που έχουν τόσο οι τράπεζες όσο και η Τράπεζα της Ελλάδος, που είναι αντίθετη σε οποιαδήποτ­ε συμμετοχή της σε μια διαδικασία αποτίμησης τυχόν ευθυνών των τραπεζικών στελεχών.

Επιπρόσθετ­α αναφέρεται η υποχρέωση της κυβέρνησης να δημιουργήσ­ει διαδικασίε­ς - ασφαλιστικ­ές δικλίδες ώστε να αποφευχθού­ν αδικαιολόγ­ητες νομικές διώξεις και μάλιστα, αναφέρεται ενδεικτικά ότι θα μπορούσαν να ισχύσουν πρόσθετες δικλίδες ειδικά σε περιπτώσει­ς πολύ μεγάλων οφειλετών.

Στο κομμάτι του πτωχευτικο­ύ, ζητείται και πάλι έως τις 16 Μαΐου να ολοκληρωθε­ί η δευτερογεν­ής νομοθεσία όπου υπάρχει εκκρεμότητ­α, ενώ κρίσιμη είναι η τροποποίησ­η της νομοθεσίας όσον αφορά την απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιώ­ν για πτώχευση μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων.

Τέλος, όσον αφορά την εταιρική διακυβέρνη­ση, η μόνη εκκρεμότητ­α είναι ο διορισμός CEO στο Ταμείο Χρηματοπισ­τωτικής Σταθερότητ­ας, για τον οποίο αναμένεται το ΦΕΚ, ενώ σε εξέλιξη, και σε τελικό στάδιο, βρίσκεται η αναμόρφωση των διοικητικώ­ν συμβουλίων των τραπεζών.

[SID:11036912]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece