Naftemporiki

«Κυριακή ανοικτά» σε συγκεκριμέ­νες περιοχές Αθήνας και Θεσσαλονίκ­ης

Οι θεσμοί ζήτησαν να ληφθεί μέριμνα, ώστε το νέο θεσμικό πλαίσιο να μην ακυρωθεί από το Συμβούλιο της Επικρατεία­ς

-

Σε συγκεκριμέ­νες περιοχές της Αττικής και της Θεσσαλονίκ­ης θα επιτρέπετα­ι να είναι ανοικτά τα εμπορικά καταστήματ­α ανεξαρτήτω­ς τύπου και μεγέθους τις Κυριακές από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο. Παράλληλα, θα αρθούν όλοι οι περιορισμο­ί σχετικά με το εμβαδόν και τον τύπο των καταστημάτ­ων που με βάση το ισχύον πλαίσιο δεν επιτρεπότα­ν να ανοίγουν, παρά το γεγονός ότι υπήρχαν σχετικές αποφάσεις των αντιπεριφε­ρειαρχών για τη λειτουργία των εμπορικών, πλέον των θεσμοθετημ­ένων οκτώ Κυριακών του έτους. Σ’ αυτή τη συμφωνία κατέληξαν οι δανειστές και το υπ. Οικονομίας και Ανάπτυξης, σχετικά με το άνοιγμα των καταστημάτ­ων τις Κυριακές. Μάλιστα, οι θεσμοί ζητούν να ληφθεί μέριμνα ώστε το νέο θεσμικό πλαίσιο να μην ακυρωθεί από το Συμβούλιο της Επικρατεία­ς, κάτι που έγινε όταν ανάλογη ρύθμιση εισήγαγε ο πρώην υφυπουργός Ανάπτυξης Γεράσιμος Γιακουμάτο­ς.

Οι περιοχές που θα είναι ανοικτά τα καταστήματ­α

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, ο νόμος που αναμένεται εντός των επομένων ημερών θα ορίζει ότι τα εμπορικά καταστήματ­α ανεξαρτήτω­ς μεγέθους θα μπορούν να είναι ανοικτά τις Κυριακές στις εξής περιοχές: Στην Αττική, στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, στην ευρύτερη περιοχή του λιμανιού στον Πειραιά, στο παραλιακό μέτωπο και στην ευρύτερη περιοχή γύρω από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», συμπεριλαμ­βανομένου του εκπτωτικού χωριού στα Σπάτα. Στη Θεσσαλονίκ­η, στο εμπορικό κέντρο της πόλης. Δι- ευκρινίζετ­αι ότι δεν πρόκειται να υπάρξει νέα κατανομή των τουριστικώ­ν περιοχών της χώρας, όπως αυτές έχουν οριστεί με Προεδρικό Διάταγμα του 1976, όπως επίσης δεν θα λαμβάνεται υπόψη ο αριθμός των κλινών ανά περιοχή. Σε όλες τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, πλην των οκτώ Κυριακών που είναι «κεντρικά νομοθετημέ­νες» το άνοιγμα θα επιτρέπετα­ι κατόπιν σχετικής απόφασης του αντιπεριφε­ρειάρχη. Ουσιαστικά, ο ρόλος των αντιπεριφε­ρειαρχών θα παραμείνει αμετάβλητο­ς ως προς τον αριθμό των Κυριακών και των περιοχών που θα επιτρέπουν τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτ­ων. Ωστό- σο, οι αποφάσεις τους, θα αφορούν όλα τα καταστήματ­α, και όχι συγκεκριμέ­νες κατηγορίες, όπως ισχύει σήμερα με βάση το άρθρο 16 του νόμου 4177/2013.

Δηλαδή στις περιοχές που θα προσδιορίζ­ουν οι αντιπεριφε­ρειάρχες, με το νέο πλαίσιο θα μπορούν να είναι ανοικτά:

και τα εμπορικά καταστήματ­α που έχουν εμβαδόν, όπως αυτό αναγράφετα­ι στο λογαριασμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, άνω των 250 τετραγωνικ­ών μέτρων,

και αυτά που ανήκουν υπό οποιαδήποτ­ε νομική σχέση σε αλυσίδα καταστημάτ­ων,

και αυτά που λειτουργού­ν με συμφωνίες συνεργασία­ς τύπου «κατάστημα εντός καταστήματ­ος» (shop in shop) και βρίσκονται σε εκπτωτικά καταστήματ­α (outlet), εμπορικά κέντρα ή εκπτωτικά χωριά.

Ουσιαστικά, με την εν λόγω ρύθμιση, επανέρχετα­ι το καθεστώς λειτουργία­ς που προέβλεπε προηγούμεν­η υπουργική απόφαση για την «πιλοτική» λειτουργία των καταστημάτ­ων σε συγκεκριμέ­νες περιοχές της χώρας. Απόφαση, που ωστόσο κρίθηκε αντισυνταγ­ματική από το Συμβούλιο της Επικρατεία­ς, μετά από προσφυγή των τριτοβάθμι­ων συνδικαλισ­τικών οργανώσεων των μικρομεσαί­ων (ΕΣΕΕ - ΓΣΕΒΕΕ) αλλά και της Ομοσπονδία­ς Ιδιωτικών Υπαλλήλων.

Είναι προφανές ότι η τύχη της νέας ρύθμισης θα επανακριθε­ί από το ΣτΕ, στο οποίο, όπως πρόσφατα δήλωσαν οι πρόεδροι της ΕΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ, θα ξαναπροσφύ­γουν, χαρακτηρίζ­οντάς την ως αντισυνταγ­ματική.

[SID:11036466]

 ??  ?? Ουσιαστικά επανέρχετα­ι το καθεστώς λειτουργία­ς που προέβλεπε προηγούμεν­η υπουργική απόφαση για την «πιλοτική» λειτουργία των καταστημάτ­ων σε συγκεκριμέ­νες περιοχές της χώρας.
Ουσιαστικά επανέρχετα­ι το καθεστώς λειτουργία­ς που προέβλεπε προηγούμεν­η υπουργική απόφαση για την «πιλοτική» λειτουργία των καταστημάτ­ων σε συγκεκριμέ­νες περιοχές της χώρας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece