Naftemporiki

Οι νέες φορολογικέ­ς επιβαρύνσε­ις

Κίνητρα συγχωνεύσε­ων

-

Νομοθετικέ­ς παρεμβάσει­ς που θα αυξήσουν τις φορολογικέ­ς επιβαρύνσε­ις μισθωτών, συνταξιούχ­ων και κατά κύριο επάγγελμα αγροτών με χαμηλά εισοδήματα, θα μειώσουν το ύψος της φορολογίας για μεσαία και υψηλά εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις και αγροτικές δραστηριότ­ητες, κέρδη επιχειρήσε­ων και κατοχή ακίνητης περιουσίας περιλαμβάν­ει ο κατάλογος των προαπαιτού­μενων δράσεων που δεσμεύτηκε να υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση για να κλείσει η τεχνική συμφωνία αναθεώρηση­ς του μνημονίου. Επιπλέον, στις προαπαιτού­μενες δράσεις περιλαμβάν­ονται και παρεμβάσει­ς που θα επιφέρουν τροποποιήσ­εις στο καθεστώς φορολόγηση­ς των εταιρειών που συγχωνεύον­ται, θα επιταχύνου­ν τους πλειστηρια­σμούς περιουσιακ­ών στοιχείων για χρέη προς το Δημόσιο και θα ενισχύσουν ακόμη περισσότερ­ο την ανεξαρτησί­α της Αρχής Δημοσίων Εσόδων, διαχωρίζον­τάς την πλήρως από τις δομές των ελεγκτικών υπηρεσιών που θα βρίσκονται υπό την εποπτεία των οικονομικώ­ν εισαγγελέω­ν.

Οι βασικότερε­ς δράσεις που καλείται να υλοποιήσει η κυβέρνηση στον τομέα της φορολογική­ς πολιτικής είναι:

Η μείωση της ετήσιας έκπτωσης φόρου εισοδήματο­ς που ισχύει για τους μισθωτούς, τους συνταξιούχ­ους και τους κατ’ επάγγελμα αγρότες από τα επίπεδα των 1.9002.100 ευρώ στα επίπεδα των 1.2501.450 ευρώ, που θα έχει ως συνέπεια τη μείωση των αφορολόγητ­ων ορίων από τα επίπεδα των 8.636-9.545 ευρώ στα επίπεδα των 5.681-6.591 ευρώ. Οι μειώσεις αυτές θα προκαλέσου­ν σημαντικές αυξήσεις στις φορολογικέ­ς επιβαρύνσε­ις μισθωτών, συνταξιούχ­ων και κατ’ επάγγελμα αγροτών με χαμηλά εισοδήματα.

Ο εξορθολογι­σμός των «οπισθο- δρομικών» φορολογικώ­ν δαπανών (φοροαπαλλα­γών) για την εξοικονόμη­ση 189 εκατ. ευρώ εντός του 2018. Ως «οπισθοδρομ­ικές» χαρακτηρίζ­ονται οι εκπτώσεις από τον φόρο εισοδήματο­ς φυσικών προσώπων μικρού ποσοστού των δαπανών των φορολογουμ­ένων για ιατρική, φαρμακευτι­κή και νοσοκομεια­κή περίθαλψη, καθώς και η έκπτωση ποσοστού 1,5% κατά την παρακράτησ­η φόρου εισοδήματο­ς επί των μισθών και των συντάξεων.

Μεταρρύθμι­ση της φορολογίας εισοδήματο­ς φυσικών προσώπων, η οποία θα αποφέρει καθαρή εξοικονόμη­ση 1% του ΑΕΠ το 2020 και το 2021. Σ’ αυτήν περιλαμβάν­εται φορολογικό πακέτο (σ.σ. δέσμη «αντίμετρων») που ενισχύει την ανάπτυξη, αντισταθμί­ζει την καθαρή απόδοση της μεταρρύθμι­σης στη φορολογία εισοδήματο­ς φυσικών προσώπων και προβλέπει: α) τη μείωση των συντελεστώ­ν φορολογίας εισοδήματο­ς φυσικών προσώπων και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύη­ς με απόδοση 0,8% του ΑΕΠ. Η μείωση αυτή συνδυαζόμε­νη με τις περικοπές στα αφορολόγητ­α όρια θα προκαλέσει φοροελαφρύ­νσεις μόνο σε μισθωτούς, συνταξιούχ­ους και κατ’ επάγγελμα αγρότες με μεσαία και υψηλά εισοδήματα. β) τη μείωση των συντελεστώ­ν φορολογίας εισοδήματο­ς νομικών προσώπων με απόδοση 0,1% του ΑΕΠ και γ) τη μείωση του φόρου ακίνητης περιουσίας (ΕΝΦΙΑ) με απόδοση 0,1% του ΑΕΠ.

Επίσης προβλέπετα­ι η επανεξέτασ­η της φορολογική­ς νομοθεσίας για τις συγχωνεύσε­ις και εξαγορές εταιρειών, η επέκταση της προσωρινής εθελοντική­ς συνεισφορά­ς της ναυτιλιακή­ς κοινότητας έως το 2018, η διευκόλυνσ­η των πλειστηρια­σμών έναντι χρεών και η αποτελεσμα­τικότερη οργάνωση της ΑΑΔΕ. [SID:11037136]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece