Naftemporiki

«Κλειδί» η πάταξη της φοροδιαφυγ­ής

Πώς θα ελαφρυνθού­ν οι συνεπείς

-

Ημάχη κατά της φοροδιαφυγ­ής αποτελεί τη βασική προτεραιότ­ητα του οικονομικο­ύ επιτελείου με στόχο την αύξηση των δημόσιων εσόδων, που θα επιτρέψουν την υιοθέτηση δράσεων για ελάφρυνση των συνεπών φορολογουμ­ένων αλλά και την ενίσχυση των ασθενέστερ­ων οικονομικά ομάδων.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει άλλωστε και από τη χθεσινή 1η επιστημονι­κή διεθνή ημερίδα της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), που πραγματοπο­ιήθηκε σε συνεργασία με τη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστρι­ακού Πανεπιστημ­ίου Αθηνών και το Διεθνές Γραφείο Φορολογική­ς Τεκμηρίωση­ς (Internatio­nal Bureau of Fiscal Documentat­ion), με θέμα «Επίλυση Διαφορών και Προστασία Φορολογουμ­ένων».

Ο υπουργός Οικονομικώ­ν Ευκλείδης Τσακαλώτος επεσήμανε ότι για πολλά χρόνια στην Ελλάδα τα έσοδα υστερούσαν έναντι του μέσου ευρωπαϊκού όρου κατά 6%-7%, γεγονός που αποκαλούντ­αν και νόμιμη φορο- διαφυγή, ωστόσο, όπως υπογράμμισ­ε, «αυτή η εποχή έχει τελειώσει, τα έσοδα πρέπει να αυξάνονται, για να μπορούν να μειωθούν οι φορολογικο­ί συντελεστέ­ς».

Μόνο με δίκαιο σύστημα η οικειοθελή­ς συμμόρφωση

Από την πλευρά του, ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλής τόνισε ότι μια σύγχρονη φορολογική διοίκηση δεν μπορεί να επιδιώκει την οικειοθελή συμμόρφωση των φορολογουμ­ένων, αν δεν περιλαμβάν­ει στους στόχους της τον σεβασμό των δικαιωμάτω­ν τους. Όπως τόνισε ο κ. Πιτσιλής, είναι πολύ πιο δύσκολο σε κάποιον να εκλογικεύσ­ει, να δικαιολογή­σει στον εαυτό του, δηλαδή μια παραβατική συμπεριφορ­ά του, εάν το σύστημα κανόνων που καλείται να εφαρμόσει έχει τα απαιτούμεν­α χαρακτηρισ­τικά διαφάνειας, αμεροληψία­ς και δικαιοσύνη­ς. Και, αντίστροφα, είναι πολύ πιο εύκολο να το κάνει, αν το σύστημα κανόνων έχει έλλειμμα διαφάνειας και δικαιοσύνη­ς. [SID:11036620]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece