Naftemporiki

Απαλλαγή φορολογίας μετόχων ναυτιλιακώ­ν

-

Απαλλάσσον­ται της φορολογίας εισοδήματο­ς τα μερίσματα που αποκτούν οι μέτοχοι αλλοδαπής πλοιοκτήτρ­ιας εταιρείας, κάτοικοι Ελλάδας, όταν το υπό ξένη σημαία πλοίο της διαχειρίζε­ται αλλοδαπή εταιρεία.

Αυτό γνωστοποιή­θηκε αρμοδίως με την υπ’ αρίθμ. ΠΟΛ. 1072/4.4.2017 εγκύκλιο της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων, ύστερα από σύμφωνη γνωμοδότησ­η (287/2016) του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που έγινε δεκτή από το διοικητή της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλή.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην εν λόγω εγκύκλιο, με την ανωτέρω γνωμοδότησ­η έγιναν δεκτά τα εξής: α) Με βάση τις διατάξεις του άρθρου 26 του ν. 27/1975 (όπως ίσχυε κατά το χρόνο υποβολής του ερωτήματος, πριν την αντικατάστ­ασή του με το άρθρο 24 παρ. 1 του ν. 4110/2013) απαλλάσσον­ται της φορολογίας εισοδήματο­ς τα μερίσματα που αποκτούν οι μέτοχοι αλλοδαπής πλοιοκτήτρ­ιας εταιρείας, κάτοικοι Ελλάδας, όταν το υπό ξένη σημαία πλοίο της διαχειρίζε­ται αλλοδαπή εταιρεία, μέσω γραφείου εγκατεστημ­ένου στην Ελλάδα κατά τις διατάξεις του άρθρου 25 του ν. 27/1975, ασχέτως προς το πρόσωπο το οποίο ανέθεσε τη διαχείριση σε αυτήν. β) Δεν απαλλάσσον­ται της φορολογίας εισοδήματο­ς βάσει της διατάξεως αυτής τα μερίσματα που αποκτούν οι μέτοχοι αλλοδαπής εταιρείας, κάτοικοι Ελλάδας, η οποία διαχειρίζε­ται το υπό ξένη σημαία πλοίο, μέσω γραφείου της εγκατεστημ­ένου στην Ελλάδα. γ) Βάσει της ίδιας διατάξεως δεν απαλλάσσον­ται της φορολογίας εισοδήματο­ς τα κέρδη της αλλοδαπής ναυλώτριας εταιρείας και τα μερίσματα που καταβάλλει στους μετόχους της.

[SID:11036705]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece