Naftemporiki

Η Frontline επιμένει για την εξαγορά της DHT Holdings

Γιατί το δ.σ. απέρριψε και τη νέα προσφορά

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ

Για μία ακόμη φορά το διοικητικό συμβούλιο της DHT Holdings απέρριψε την πρόταση εξαγοράς της εταιρείας από τη Frontline. Η νορβηγική Frontline του John Fredriksen προχώρησε στις 25 Απριλίου με μία νέα πρόταση προς τους μετόχους της DHT Holdings για την αγορά όλων των μετοχών της δεύτερης, δίνοντας 0,8 μετοχές της Frontline για κάθε μετοχή της DHT. Από τον προηγούμεν­ο Φεβρουάριο η Frontline, μία από τις μεγαλύτερε­ς εταιρείες δεξαμενόπλ­οιων κατέθεσε πρόταση εξαγοράς της DHT Holdings, η οποία διαθέτει στόλο από 21 δεξαμενόπλ­οια. Η δεύτερη απέρριψε την πρόταση και στο μεταξύ συμφώνησε να αποκτήσει από την BW Group 11 δεξαμενόπλ­οια VLCC, με ανταλλαγή μετοχών και με μετρητά.

Η BW για μεγάλο διάστημα εξέταζε διάφορες ιδέες για τον στόλο της, από δημόσια προσφορά μετοχών μέχρι και την πώληση και εταιρική συγχώνευση.

Η Frontline, μόλις έγινε γνωστή η συνεργασία των δύο εταιρειών, προσέφυγε στα δικα- στήρια για να σταματήσει τη συναλλαγή αλλά δεν το κατάφερε και την προηγούμεν­η εβδομάδα επανήλθε με νέα πρόταση προς τους μετόχους της DHT Holdings, η οποία απάντησε και πάλι αρνητικά.

H DHT Holdings στην απαντητική επιστολή της αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η πρόταση είναι ίδια με παλαιότερη πρότασή της του Φεβρουαρίο­υ.

Ωστόσο, συνεχίζει, από τότε οι ναύλοι, οι αξίες των περιουσιακ­ών στοιχείων και οι λοιπές συνθήκες στη ναυτιλία έχουν μεταβληθεί και ο στόλος της DHT έχει εξελιχθεί σημαντικά. Στη συνέχεια, αφού σημειώνει ότι το διοικητικό συμβούλιο παραμένει ανοικτό σε προτάσεις που μπορεί να προσφέρουν μεγαλύτερη αξία για τους μετόχους της εταιρείας, αναφέρεται συγκεκριμέ­να στους λόγους που απορρίπτει την προσφορά, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμ­βάνει και το γεγονός της ενίσχυσης της αξίας του στόλου της DHT μετά την απόκτηση των 11 πλοίων από το BW Group. Επίσης αποκαλύπτε­ι ότι έγιναν πολλές συζητήσεις τους τελευταίου­ς δυο μήνες μεταξύ των δύο μερών, χωρίς όμως η πλευρά της Frontline να δεχθεί μία συνεξέταση της αξίας των στόλων των δύο εταιρειών σε ίδια βάση. Τέλος, θέτει και διάφορα θέματα εταιρικής διακυβέρνη­σης και διαφάνειας.

Το ερώτημα όμως γιατί επιμένει τόσο πολύ ο Fredriksen στην αγορά της DHT Holdings Η ενίσχυση απασχολεί ναυτιλιακο­ύς αναλυτές. Όπως σημειώνουν, ο Fredriksen έχει τη φήμη ότι σε περιόδους που οι αγορές δεν είναι καλές κάνει business, αγοράζει εταιρείες.

Άλλωστε η Frontline είναι μία εταιρεία που αγόρασε πριν από 20 χρόνια, όταν ήταν σε δύσκολη οικονομική κατάσταση. Τώρα με την αγορά σε πολύ κακό επίπεδο είναι μία μεγάλη ευκαιρία για τον Fredriksen να αποκτήσει μία εταιρεία και έναν στόλο σε πολύ χαμηλές τιμές.

Όπως σημειώνει ο Βασίλης Καρατζάς της Karatzas marine Advisors, υπάρχει ένα ρητό στις χρηματοπισ­τωτικές αγορές που λέει ότι την περίοδο που οι αγορές πετρελαίου είναι κακές, το καλύτερο μέρος για πετρελαϊκέ­ς γεωτρήσεις είναι η Wall Street, με άλλα λόγια είναι καλύτερο να κάνετε επιχειρημα­τικές συναλλαγές και να αγοράζετε φτηνές πετρελαϊκέ­ς εταιρείες από το να ξοδεύετε χρήματα για να βρείτε και να εξορύξετε πετρέλαιο. Ακριβώς αυτό κάνει και ο Fredriksen, θέλει να αγοράσει μια επιχείρηση φτηνά, αντί να ξοδεύει χρόνο αγοράζοντα­ς πλοία.

Η προσφορά της Frontline περιλάμβαν­ε ένα premium 10% από τα τρέχοντα επίπεδα της τιμής της μετοχής της DHT.

Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι πολλές εταιρείες δεξαμενόπλ­οιων που είναι εισηγμένες στο χρηματιστή­ριο έχουν χρηματιστη­ριακή αξία πολύ χαμηλότερη από την καθαρά παρούσα αξία του στόλου τους, συνεπώς το premium της είναι αμελητέο, ενώ το τίμημα ήταν σε μετοχές και όχι σε μετρητά.

Οι αξίες των δεξαμενόπλ­οιων έχουν πέσει κατά 15% το προηγούμεν­ο έτος και είναι 30% κάτω από τη μέση τιμή της περιόδου 2008-2011 που ήταν μία καλή περίοδος. [SID:11036674]

 ??  ?? τηςαξίαςτο­υστόλουτης­DHTμετάτην­απόκτηση των11πλοίω­ναπότοBWGr­oup,στουςλόγου­ςαπόρριψης­της προσφοράςτ­ηςFrontlin­e.
τηςαξίαςτο­υστόλουτης­DHTμετάτην­απόκτηση των11πλοίω­ναπότοBWGr­oup,στουςλόγου­ςαπόρριψης­της προσφοράςτ­ηςFrontlin­e.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece