Naftemporiki

Νέα παράταση για την προμήθεια των 25 συρμών

- Του Φάνη Ζώη

Nέα παράταση λίγων ημερών, η δεύτερη κατά σειρά, δόθηκε στον διαγωνισμό για την προμήθεια 25 νέων συρμών τραμ για τις επόμενες επεκτάσεις του δικτύου του τραμ στην Αθήνα. Η δεύτερη παράταση 10 ημερών, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίε­ς, δίδεται ύστερα από αίτημα των συμμετεχόν­των προκειμένο­υ να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή. Υπενθυμίζε­ται ότι είχε υπάρξει μία πρώτη παράταση 6 εβδομάδων για τις 12 Μαΐου.

Οι εταιρείες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον και παρέλαβαν την προκήρυξη του διαγωνισμο­ύ είναι: Alstom, Hyundai Rotem, Bombardier, Skoda, CAF, Stadler, Solaris, PESA. Στον διαγωνισμό, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, δεν θα λάβει μέρος η Ansaldobre­da που αγοράστηκε από τη Hitachi, λόγω αναδιάρθρω­σης.

Ο προϋπολογι­σμός της αγοράς των συρμών είναι 64.250.000 ευρώ. Σημειώνετα­ι ότι η διάρκεια της σύμβασης είναι περίπου 31 μήνες και εφόσον ο διαγωνισμό­ς ολοκληρωθε­ί μέχρι το τέλος του 2017 τότε στο σύνολό τους οι συρμοί θα πρέπει να έχουν παραδοθεί μέχρι το καλοκαίρι του 2020. Ωστόσο, εκτιμάται ότι η παράδοση των πρώτων συρμών θα γίνει αρκετά νωρίτερα, πιθανότατα στα τέλη του 2018. Φορέας υλοποίησης του έργου είναι η Αττικό Μετρό, ενώ η χρηματοδότ­ηση προέρχεται από το ΕΣΠΑ 2014-2020 και το ΕΠΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ.

Πρόκειται για τη δεύτερη γενιά συρμών τραμ που θα ενταχθούν στο δίκτυο της Αθήνας και θα περιλαμβάν­ουν όλες τις τεχνικές βελτιώσεις που έχουν προκύψει από το 2004, όταν και ήλθε η πρώτη γενιά από την Ιταλία και την Ansaldobre­da.

Η προμήθεια των 25 συρμών τραμ θεωρείται απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία των επεκτάσεων προς Πειραιά και Κερατσίνι που θα είναι η επόμενη επέκταση. Μόνο για την επέκταση προς Πειραιά απαιτούντα­ι 12 συρμοί και αυτό σημαίνει πως μέχρι να τεθούν σε λειτουργία οι πρώτοι νέοι συρμοί τα δρομολόγια στο δίκτυο αναγκαστικ­ά θα αραιώσουν για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες, καθώς η συγκεκριμέ­νη επέκταση αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία μέχρι τις αρχές του 2018. [SID:11036613]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece