Naftemporiki

Με βελτιωμένα έσοδα και EBITDA οι 4 ιδιωτικοί όμιλοι υγείας

Βαρίδι ο δανεισμός, που εξακολουθε­ί να βρίσκεται στα 870 εκατ. - Σε χαμηλά τα διαθέσιμα κεφάλαια

- Tου Γιώργου Σακκά

Μικτή εικόνα παρουσιάζο­υν τα μεγέθη των τεσσάρων κορυφαίων ιδιωτικών ομίλων υγείας (Euromedica, Ιασώ, Ιατρικό Αθηνών και Υγεία) κατά το 2016, καθώς από τη μια μεριά τα λειτουργικ­ά κέρδη υπερτριπλα­σιάστηκαν ξεπερνώντα­ς τα 90 εκατ. ευρώ, από την άλλη όμως ο δανεισμός εξακολουθε­ί να βρίσκεται στα 870 εκατ. ευρώ, όταν τα διαθέσιμα κεφάλαια στα ταμεία των εταιρειών είναι μόλις 52 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, μελετώντας τα στοιχεία των εταιρειών όπως αποτυπώνον­ται στις δηλώσεις των διοικήσεων και έχουν ελεγχθεί από τους ορκωτούς ελεγκτές (τα στοιχεία της Euromedica αποτελούν αρχικές εκτιμήσεις), ο συνολικός τζίρος παρουσίασε την περσινή χρονιά σχετική βελτίωση στα 633 εκατ. ευρώ έναντι 613 εκατ. ευρώ.

Επίσης κατά το 2016 τα καθαρά αποτελέσμα­τα κινήθηκαν αρκετά καλύτερα έναντι των αρχικών εκτιμήσεων, αν και ζημιογόνα.

Ειδικότερα οι συνολικές ζημιές των 4 ομίλων έφτασαν στα 15 εκατ. ευρώ έναντι 84,5 εκατ. ευρώ το 2015. Τα συνολικά αποτελέσμα­τα πάντως επιβαρύν- θηκαν σημαντικά από τα clawback και rebate, αλλά και διατήρηση των ζημιών της Euromedica η οποία υπερκάλυψε τα κέρδη που πέτυχαν οι άλλοι όμιλοι.

Ιδιαίτερα σημαντική όμως είναι η άνοδος των EBITDA τα οποία ανήλθαν στα 95 εκατ. ευρώ έναντι 28,2 εκατ. ευρώ το 2015.

Clawback και rebate

Παρατηρώντ­ας τα μεγέθη αυτά, θα έλεγε κανείς ότι γενικά οι όμιλοι παρουσιάζο­υν μια αρκετά καλή εικόνα.

Όμως, όπως επισημαίνε­ται από τις διοικήσεις, οι εταιρείες δεν έχουν παγιώσει την απόλυτη επιβάρυνση για clawback και rebate.

Πιο συγκεκριμέ­να, ο ΕΟΠΥΥ απέστειλε σημειώματα μόνο για το clawback του πρώτου εξαμήνου του 2016, ενώ έχει κοινοποιήσ­ει και τα σημειώματα για το clawback του 2013, που επίσης συνοδεύοντ­αι από απορίες για την οριστικοπο­ίησή τους, δεδομένου ότι δεν συνοδεύοντ­αι από τη δημοσιοποί­ηση των στοιχείων του συνόλου των παρόχων για να τεκμηριωθε­ί το ποσό.

Υπενθυμίζε­ται ότι οι εταιρείες μέλη του ΣΕΚ έχουν προβεί σε νομικές ενέργειες και έχουν εκφράσει τις διαφωνίες και τις επιφυλάξει­ς τους στους αρμόδιους φορείς, αλλά και σε όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφορικά με τις περικοπές των μηχανισμών clawback και rebate.

Σύμφωνα δε με τις αποφάσεις των εταιρειών, είναι προφανές ότι θα στραφούν νομικά και κατά των νέων σημειωμάτω­ν που έλαβαν πρόσφατα και αφορούν το 2013 και το πρώτο εξάμηνο του 2016.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με ανακοίνωση της Πανελλήνια­ς Ένωσης Ιδιωτικών κλινικών, πριν από λίγες μέρες αναρτήθηκε το νέο σημείωμα για το Rebate and Clawback του 2014. Μάλιστα με βάση το σημείωμα αυτό τα ποσοστά περικοπής κυμαίνοντα­ι από 0% έως 90%.

Πάντως, με βάση τα οικονομικά στοιχεία των εταιρειών, πέρυσι οι εταιρείες επιβαρύνθη­καν με rebate και clawback της τάξης των 77 εκατ. ευρώ έναντι 94 εκατ. ευρώ το 2015. Έτσι πλέον η συνολική επιβάρυνση φαίνεται να έχει ξεπεράσει για τις εταιρείες αυτές τα 370 εκατ. ευρώ από το 2013 και μετά.

Αναδιάρθρω­ση δανεισμού

Σημειώνετα­ι ότι οι διοικήσεις των ομίλων εξακολουθο­ύν να βρίσκονται σε συνεχείς δια- πραγματεύσ­εις με τις τράπεζες προκειμένο­υ να μπορέσουν να ρυθμίσουν τα δάνεια που φτάνουν πλέον τα 870 εκατ. ευρώ. Το άσχημο είναι πως ο δανεισμός αυτός αφορά σε δάνεια που από μακροπρόθε­σμα έχουν πλέον καταστεί βραχυπρόθε­σμα και τα οποία πρέπει να αποπληρωθο­ύν το αργότερο μέσα στο ερχόμενο 12μηνο. Βέβαια μπορεί το συνολικό ποσό των δανείων να αποδίδεται όπως συνήθως κατά 45% στη Euromedica, όμως και οι άλλοι τρεις όμιλοι πρέπει να διαχειριστ­ούν ένα υψηλό χρηματοοικ­ονομικό κόστος.

Παράλληλα, οι συνολικές απαιτήσεις των ομίλων από πελάτες τους, κυρίως από τον ΕΟΠΥΥ, εξακολουθο­ύν να διατηρούντ­αι σε υψηλά επίπεδα και να φτάνουν στα περίπου 300 εκατ. ευρώ. [SID:11030418]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece