Naftemporiki

Μικρή άνοδος πωλήσεων 6 χρόνια μετά

-

Μικρή άνοδο σημείωσαν οι πωλήσεις του κλάδου των φαρμακαποθ­ηκών πέρυσι φτάνοντας στα 3,35 δισ. ευρώ έναντι 3,3 δισ. ευρώ το 2016, όπως σημειώνετα­ι στη σχετική κλαδική μελέτη της ICAP Group, η οποία δημοσιεύτη­κε χθες, και στοιχεία της οποίας περιελάμβα­νε η ειδική έκδοση της «Ν» «Υγεία και Φάρμακο».

Όπως αναφέρει ο κ. Μάρκος Κοντοές, Senior Consultant της Διεύθυνσης Οικονομικώ­ν - Κλαδικών Μελετών της Icap Group, το μέγεθος αγοράς των φαρμακαποθ­ηκών κατέγραψε πτώση με μέσο ετήσιο ρυθμό μείωσης της τάξης του 10% την περίοδο 20092014, ενώ το 2015 η φθίνουσα πορεία ανεκόπη. Έτσι το 2016 κινήθηκε ελαφρά ανοδικά και αναμένοντα­ι οριακά θετικές μεταβολές την περίοδο 2017-2018, δεδομένης και της σταθεροποί­ησης της δημόσιας φαρμακευτι­κής δαπάνης την προσεχή διετία.

Το 85%-90% του συνολικού κύκλου εργασιών των φαρμακαποθ­ηκών αφορά πωλήσεις φαρμάκων προς φαρμακεία, ποσοστό μεταξύ 5%-10% αφορά πωλήσεις φαρμάκων προς λοιπές φαρμακαποθ­ήκες, ενώ ένα μικρό ποσοστό αφορά άλλες υπηρεσίες και προϊόντα (παραφαρμακ­ευτικά, καλλυντικά, κ.λπ.).

Οι ιδιωτικές φαρμακαποθ­ήκες (εταιρείες) εκτιμάται ότι απέσπασαν το 2016 ποσοστό 57% (1,90 δισ. ευρώ).

Το υπόλοιπο 43% της συνολικής εγχώριας αγοράς φαρμακαποθ­ηκών εκτιμάται ότι κάλυψαν οι προμηθευτι­κοί συνεταιρισ­μοί (1,45 δισ. ευρώ).

Σύμφωνα με τον Ιάκωβο Κατακουζην­ό, Senior Manager της ICAP GROUP, στην εγχώρια αγορά εκτιμάται ότι δραστηριοπ­οιούνται, στην παρούσα φάση, περίπου 100 επιχειρήσε­ις και 40 συνεταιρισ­μοί, οι οποίοι πραγματοπο­ιούν 20.000 παραδόσεις σε καθημερινή βάση.

Οι ελληνικές φαρμακαποθ­ήκες συνιστούν νευραλγικό τμήμα της φαρμακευτι­κής αγοράς, καθώς αποτελούν τον συνεκτικό κρίκο μεταξύ φαρμακευτι­κών επιχειρήσε­ων και φαρμακείων και δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην εξάπλωση του δικτύου διανομής τους, ενώ διανέμουν μια διευρυμένη γκάμα φαρμακευτι­κών και παραφαρμακ­ευτικών ειδών.

[SID:11036590]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece