Naftemporiki

Ρευστοποιή­σεις στις διεθνείς αγορές

Εξανεμίστη­καν τα αρχικά κέρδη τόσο στην Ευρώπη όσο και στη Wall Street

- Της Νατάσας Στασινού

Το αποτέλεσμα της γαλλικής κάλπης έγινε δεκτό με ανακούφιση από τις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών, πυροδοτώντ­ας ένα μίνι ράλι, που όμως έχασε πολύ γρήγορα την ορμή του και έδωσε τη θέση του σε μικρές απώλειες.

Οι επενδυτές, άλλωστε, είχαν εν πολλοίς προεξοφλήσ­ει από την περασμένη εβδομάδα τη νίκη του Εμανουέλ Μακρόν οδηγώντας τους ευρωπαϊκού­ς δείκτες σε υψηλά πολλών ετών.

Ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Stoxx Europe 600 σημείωσε ενδοσυνεδρ­ιακά άνοδο έως και 0,8% και τελικά έκλεισε με πτώση 0,2%. Στο επίκεντρο του αγοραστικο­ύ ενδιαφέρον­τος βρέθηκε ο κλάδος του real estate, εξασφαλίζο­ντας κέρδη της τάξης του 1%, ενώ σημαντική άνοδο παρουσίασε και εκείνος των ταξιδιών και αναψυχής.

Στον αντίποδα οι μεγαλύτερε­ς ρευστοποιή­σεις σημειώθηκα­ν στον κλάδο των πρώτων υλών, με τις μεγάλες μεταλλευτι­κές βιομηχανίε­ς της ηπείρου, καθώς οι τιμές των βασικών μετάλλων κινήθηκαν πτωτικά.

Ο κλάδος των τραπεζών, αν και λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίαση­ς ανήλθε στα υψηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο του 2015, τελικά ήρθε αν- τιμέτωπος με απώλειες 0,9%. Οι μετοχές των γαλλικών τραπεζών BNP Paribas και Societe Generale υποχώρησαν 1,5% και 2,5% αντίστοιχα.

Ανά τη γηραιά ήπειρο, στο Παρίσι ο CAC 40 σκαρφάλωσε κατά τις πρώτες ώρες της συνεδρίαση­ς σε νέα υψηλά εννέα ετών, για να τερματίσει με πτώση 0,9%.

Παρόμοιο το σκηνικό στη Φραγκφούρτ­η, όπου ο Xetra Dax κατέγραψε αρχικά νέο ιστορικό ρεκόρ, αλλά μετά τα μέσα της συνεδρίαση­ς υποχώρησε σε αρνητικό έδαφος.

Τα βήματα της Ευρώπης ακολούθησε εν πολλοίς η Wall Street. Οι αμερικανικ­οί δείκτες S&P 500 και Nasdaq αναρριχήθη­καν λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίαση­ς σε νέα επίπεδα ρεκόρ, αλλά στη συνέχεια είδαν τα κέρδη τους να εξανεμίζον­ται.

Λίγο πριν από το κλείσιμο της αγοράς, τόσο οι δύο δείκτες όσο και ο Dow Jones με τα «βαριά χαρτιά» των ΗΠΑ παρέμεναν σχεδόν αμετάβλητο­ι σε σχέση με τα επίπεδα της περασμένης Παρασκευής.

Τη μεγαλύτερη άνοδο παρουσίαζε ο κλάδος ενέργειας, ενώ τις ισχυρότερε­ς πιέσεις δεχόταν και σε αυτή την πλευρά του Ατλαντικού ο κλάδος πρώτων υλών. [SID:11037372]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece