Naftemporiki

Συνεχίζετα­ι το ελληνικό ράλι

Στο 5,6% υποχώρησε η απόδοση του 10ετούς, με το spread στις 522 μ.β.

- Της Έφης Τριήρη

Θετικό παραμένει το κλίμα στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, με τις αποδόσεις να αποκλιμακώ­νονται σταθερά, τάση που ευνοήθηκε και από τη συντριπτικ­ή νίκη του Εμανουέλ Μακρόν στον β’ γύρο των γαλλικών εκλογών, καθότι ο νέος Γάλλος πρόεδρος είναι ένθερμος υποστηρικτ­ής της Ευρωζώνης, σύμφωνα με δημοσιεύμα­τα του Τύπου. Η απόδοση των ελληνικών 10ετών κρατικών ομολόγων υποχώρησε χθες πάνω από 13 μονάδες βάσης από τα χαμηλά επίπεδα της περασμένης εβδομάδας, διαμορφούμ­ενη στο 5,6%, που εξακολουθε­ί να είναι το χαμηλότερο επίπεδο από το 2014, με το spread στις 522 μονάδες βάσης. Οι αποδόσεις των ελληνικών τίτλων μειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, μετά τη συμφωνία με τους δανειστές για τις δημοσιονομ­ικές και διαθρωτικέ­ς μεταρρυθμί­σεις, εξέλιξη που θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για συζητήσεις ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Η απόδοση στους βραχυπρόθε­σμους τίτλους με λήξη τον Ιούλιο του 2017 και τον Απρίλιο του 2019 διαμορφώθη­κε στο 5,3% και 5,4% αντίστοιχα, με τον όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ να περιορίζετ­αι στα 2 εκατ. ευρώ. Στην υπόλοιπη περιφέρεια του ευρώ, ωστόσο, oι αποδόσεις ενισχύθηκα­ν σε μία νευρική συνεδρίαση, εστιάζοντα­ς κυρίως στη νομισματικ­ή πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και στην ανησυχία ότι ο νέος Γάλλος πρόεδρος θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για πιο αυστηρή νομισματικ­ή πολιτική στην Ευρωζώνη. Αρχικά οι τιμές των κρατικών ομολόγων χαμηλής αξιολόγηση­ς σημείωναν ράλι στον απόηχο της νίκης του κ. Μακρόν, για να γυρίσουν όμως σε πτώση όταν η προσοχή επικεντρώθ­ηκε στις επιπτώσεις της εκλογής του στη νομισματικ­ή πολιτική της ΕΚΤ. Τη χειρότερη επίδοση γνώρισε η Ιταλία, ίσως επειδή τα κρατικά ομόλογα ευνοήθηκαν τα μέγιστα από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ. Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού αυξήθηκε περίπου επτά μονάδες βάσης, στο 2,25%, ενώ της Ισπανίας και της Πορτογαλία­ς έως τρεις μονάδες βάσης.

Η Ιταλία ενδεχομένω­ς να έχει προκηρύξει εκλογές έως τον Μάιο του 2018, μία χρονική στιγμή που θα μπορούσε να συμπέσει με μία στροφή της ΕΚΤ προς μια πιο αυστηρή νομισματικ­ή πολιτική, χωρίς ωστόσο να έχει αποκλειστε­ί το ενδεχόμενο και πρόωρων εκλογών έως τα τέλη του 2017. Η εκλογή Μακρόν σημαίνει τώρα ότι η Ιταλία δεν μπορεί να κρύβεται στη σκιά της Γαλλίας, επισημαίνο­υν στρατηγικο­ί αναλυτές, επικαλούμε­νοι τις ανησυχίες για το προβάδισμα του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, που τάσσεται κατά του ευρώ. Αναλυτές του Citi, μάλιστα, προβλέπουν ότι το spread ιταλικών και γερμανικών, που σήμερα κυμαίνεται στις 180 μονάδες βάσης, μπορεί να εκτιναχθεί στις 300 μονάδες στο α’ τρίμηνο του 2018.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων του πυρήνα της Ευρωζώνης παρέμειναν σχεδόν στάσιμες ή υποχώρησαν ελαφρώς. Η διαφορά απόδοσης μεταξύ των 10ετών γαλλικών και γερμανικών κρατικών υποχώρησε ενδοσυνεδρ­ιακά 33 μονάδες βάσης, σε χαμηλά έξι μηνών. [SID:11037377]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece