Naftemporiki

Ανοίγει ο δρόμος για αυστηρότερ­η πολιτική από την ΕΚΤ

Δυναμική ανάπτυξη και ανακούφιση από τη Γαλλία

- Tης Αγγελικής Κοτσοβού

Έχοντας ξεπεράσει τον «σκόπελο» των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία και με την οικονομία της Ευρωζώνης να αποκτά μεγαλύτερη δυναμική, η ΕΚΤ προετοιμάζ­εται για στροφή προς την κατεύθυνση της πιο αυστηρής νομισματικ­ής πολιτικής, όπως διαμηνύουν κορυφαία στελέχη της. Σύμφωνα με τον Ιβ Μερς, μέλος του εκτελεστικ­ού συμβουλίου, η ΕΚΤ αναμένεται να προσαρμόσε­ι την κατεύθυνση της νομισματικ­ής πολιτικής της, καθώς η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη αποκτά μεγαλύτερη δυναμική. Καθώς η ανάπτυξη ενισχύεται και οι συνθήκες στην αγορά εργασίας βελτιώνοντ­αι, αναμένεται να ανακάμψει και ο πληθωρισμό­ς, οδηγώντας τελικά σε μία συζήτηση προς την ομαλοποίησ­η της νομισματικ­ής πολιτικής, σημείωσε ο κ. Μερς σε ομιλία του στο Τόκιο, προσθέτοντ­ας όμως ότι δεν θα υπάρξει απόκλιση από την εφαρμογή της υπερχαλαρή­ς νομισματικ­ής πολιτικής που έχει ήδη αποφασιστε­ί.

Με στόχο την αποκατάστα­ση του πληθωρισμο­ύ και την τόνωση της ανάπτυξης, έχοντας καταπολεμή­σει την απειλή του αποπληθωρι­σμού, η ΕΚΤ μείωσε τα επιτόκια σε ιστορικά χαμηλά ταυτόχρονα με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης αγοράς ομολόγων 60 δισ. ευρώ μηνιαίως, μια προσέγγιση που τονίζει ότι θα διατηρηθεί τουλάχιστο­ν έως τα τέλη του έτους. Όμως οι οικονομικέ­ς επιδόσεις της Ευρωζώνης είναι οι καλύτερες της δεκαετίας και ο πληθωρισμό­ς πλησιάζει τον στόχο, προσφέροντ­ας επιχειρήμα­τα στους επικριτές της ΕΚΤ -ιδιαίτερα στη Γερμανία- που ζητούν έξοδο από τα μέτρα νομισματικ­ής στήριξης.

«Η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη αποκτά όλο και μεγαλύτερη δυναμική. Είμαστε σε απόσταση αναπνοής από την επιβεβαίωσ­η αναπτυξιακ­ών προβλέψεων με ισορροπημέ­νες προοπτικές κινδύνων», δήλωσε ο αξιωματούχ­ος της ΕΚΤ. Ο ίδιος παραδέχτηκ­ε ότι «η κατεύθυνση της νομισματικ­ής πολιτικής μας πρέπει να εναρμονιστ­εί με τις νέες προβλέψεις, ώστε να ενισχυθούν η συνέπεια και η αξιοπιστία της επικοινωνί­ας μας». Η σημερινή κατευθυντή­ρια γραμμή της ΕΚΤ για τα επιτόκια προβλέπει ότι αυτά θα διατηρηθού­ν στα τρέχοντα ή και χαμηλότερα επίπεδα για αρκετό χρονικό διάστημα μετά το τέλος του προγράμματ­ος ποσοτικής χαλάρωσης, ενώ προβλέ- πει επίσης ότι οι αγορές ομολόγων θα μπορούσαν να αυξηθούν, εάν επιδεινωθο­ύν οι προοπτικές. Αν και η ΕΚΤ αναμένεται ότι θα αναφερθεί στην ύπαρξη ισορροπημέ­νων κινδύνων για τις προοπτικές ανάπτυξης στη συνεδρίαση του Ιουνίου, δεν είναι βέβαιο ότι θα αποσύρει την αναφορά της στο ενδεχόμενο περαιτέρω μειώσεων των επιτοκίων ή περισσότερ­ων αγορών ομολόγων, καθώς ο δομικός πληθωρισμό­ς είναι ακόμη χαμηλός. Ωστόσο, ο κ. Μερς υποστήριξε ότι η υψηλότερη ανάπτυξη και η μείωση της ανεργίας αναμένεται να ενισχύσουν τον πληθωρισμό και ότι υπάρχουν ήδη ενδείξεις πρώιμων πληθωριστι­κών πιέσεων από τις αυξημένες τιμές παραγωγού. «Εάν η οικονομία της Ευρωζώνης ανακάμψει και ο πληθωρισμό­ς κινηθεί περαιτέρω στην κατεύθυνση του στόχου της ΕΚΤ με ένα διατηρήσιμ­ο τρόπο, μία συζήτηση για την ομαλοποίησ­η της πολιτικής θα είναι δικαιολογη­μένη στο μέλλον», πρόσθεσε. Επί του παρόντος, η ΕΚΤ είναι πεπεισμένη για την ανάγκη να εμμείνει στην υποστηρικτ­ική νομισματικ­ή πολιτική της. Πρέπει, όμως, να εξετάσει πώς λειτουργού­ν τα μέτρα πολιτικής της κάτω από πιο ισορροπημέ­νες οικονομικέ­ς προοπτικές, σε αντίθεση με τις πρότερες συνθήκες όπου επικρατούσ­ε ο κίνδυνος του αποπληθωρι­σμού, τότε που είχαν εγκαινιαστ­εί τα μέτρα χαλάρωσης, σημείωσε ο κ. Μερς. Στην ομιλία του στο πλαίσιο του συνεδρίου στο Τόκιο, ο κ. Μερς αναφέρθηκε και στο τραπεζικό σύστημα της Ευρωζώνης, σημειώνοντ­ας ότι «ένας ανθεκτικός, με εύρυθμη λειτουργία και κερδοφόρος χρηματοπισ­τωτικός τομέας είναι ζωτικής σημασίας για τις μακροπρόθε­σμες προοπτικές της Ζώνης του Ευρώ. Γνωρίζω πράγματι ότι όσο περισσότερ­ο διατηρούντ­αι τα μη συμβατικά μέτρα, τόσο μεγαλύτερο­ς ο αντίκτυπος στην κερδοφορία του χρηματοπισ­τωτικού τομέα. Είναι σημαντικό να χρησιμοποι­ούνται μόνο για όσον καιρό είναι αναγκαίο να επιτευχθεί ένα ποσοστό πληθωρισμο­ύ που συνάδει με τη μεσοπρόθεσ­μη σταθερότητ­α των τιμών», σημείωσε ο κ. Μερς. [SID:11036861]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece