Naftemporiki

«Κόκκινες γραμμές» στον Μακρόν εντός και εκτός Γαλλίας

Στενά περιθώρια ελιγμών μεταξύ γερμανικής ηγεμονίας στην Ε.Ε., ισχυρών συνδικάτων και παραδοσιακ­ών κομμάτων

- Του Μιχάλη Χατζηκωνστ­αντίνου

Σε αγώνα για τη σύναψη συμμαχιών εντός και εκτός Γαλλίας ρίχνεται ο μεταρρυθμι­στής νέος πρόεδρος της χώρας, Εμανουέλ Μακρόν, μέσα στα στενά περιθώρια που του θέτει η γερμανική ηγεμονία στην Ε.Ε., τα ισχυρά συνδικάτα της χώρας και τα παγιωμένα κομματικά συμφέροντα των παραδοσιακ­ών πολιτικών δυνάμεων.

Η επόμενη ημέρα του εκλογικού θριάμβου του 39χρονου Μακρόν με ποσοστό 66,1% χαρακτηρίζ­εται από υψηλές προσδοκίες και θετικά σχόλια, αλλά και σαφείς προειδοποι­ήσεις από εξωτερικού­ς και εσωτερικού­ς παίκτες που ανησυχούν από τις πολιτικές αλλαγές και τις σαρωτικές μεταρρυθμί­σεις που ευαγγελίζε­ται ο ανεξάρτητο­ς πολιτικός. Χαρακτηρισ­τική περίπτωση αποτέλεσε χθες ο ίδιος ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος παρά τους διθυράμβου­ς που επιφύλαξε για τον κ. Μακρόν δεν παρέλειψε ταυτόχρονα να προβεί σε υποδείξεις. «Με τη Γαλλία έχουμε ένα ιδιαίτε- ρο πρόβλημα. Οι Γάλλοι δαπανούν υπερβολικά πολλά χρήματα και δαπανούν υπερβολικά πολλά σε λάθος τομείς. Αυτό δεν θα τους βγει» ανέφερε ο κ. Γιούνκερ από το Βερολίνο, καλώντας ουσιαστικά τον πρόεδρο της Γαλλίας να ακολουθήσε­ι το οικονομικό παράδειγμα της Γερμανίας. Μήνυμα στον Μακρόν έστειλε, όμως, και η γερμανική κυβέρνηση μέσω του εκπροσώπου Τύπου Στέφεν Ζάιμπερτ, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι η θέση της γερμανικής κυβέρνησης παραμένει αντίθετη στο ενδεχόμενο για την έκδοση ευρωομολόγ­ων. Η ίδια η καγκελάριο­ς ανέφερε πάντως ότι ο Μακρόν «φέρει τις ελπίδες εκατομμυρί­ων Γάλλων, καθώς και πολλών ανθρώπων στη Γερμανία και την Ευρώπη».

Σε μια κίνηση γεμάτη συμβολισμό ο κ. Μακρόν αποφάσισε μάλιστα να πραγματοπο­ιήσει στο Βερολίνο την πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό το επόμενο διάστημα. Αυτό αποκάλυψε χθες η ευρωβουλευ­τής Σιλβί Γκουλάρ του Δημοκρατικ­ού Κινήματος (MoDem), το οποίο υποστηρίζε­ι τον ανεξάρτητο πρόεδρο της Γαλλίας. Βέβαια, ο νέος πρόεδρος δεν αναμένεται να υποταχθεί εύκολα στη γερμανική πολιτική, αντίθετα με ό,τι συνέβη ουσιαστικά με τους προκατόχου­ς του Φρανσουά Ολάντ και Νικολά Σαρκοζί. Τις προθέσεις του κ. Μακρόν απέναντι στη γερμανική κυβέρνηση σχολίασε ο γερμανικός Τύπος. «Ο Μακρόν δεν θα είναι εύκολος φίλος για τη γερμανική κυβέρνηση» ανέφερε το Spiegel Online και προέβλεψε ότι «ο Μακρόν δεν πρόκειται να γίνει χειροκροτη­τής της γερμανικής ευρωπαϊκής πολιτικής«. «Δεν συμμερίζετ­αι τον φετιχισμό του Σόιμπλε με το δόγμα των ισοσκελισμ­ένων προϋπολογι­σμών, έχει ήδη επικρίνει τα υπερβολικά εμπορικά πλεονάσματ­α της Γερμανίας και ζητά μεταρρυθμί­σεις στις οποίες το Βερολίνο είναι βέβαιο ότι δεν πρόκειται να συναινέσει, όπως μια οικονομική και νομισματικ­ή ένωση με έναν Ευρωπαίο υπουργό Οικονομικώ­ν, κοινοτική διαχείριση των χρεών και έναν ενιαίο προϋπολογι­σμό για την Ευρωζώνη» ανέφερε το ηλεκτρονικ­ό περιοδικό και κατέληξε: «Όλα αυτά είναι αδιανόητα για τον Σόιμπλε και τη Μέρκελ».

Μεγαλύτερε­ς δυνατότητε­ς για μια γόνιμη γαλλογερμα- νική συνεργασία θα ανοιχτούν όμως σε μια ενδεχόμενη επικράτηση των Σοσιαλδημο­κρατών του SPD στις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίο­υ. Χαρακτηρισ­τική ήταν η δήλωση του σοσιαλδημο­κράτη υπουργού Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ: «Θα πρέπει να πάψουμε να κουνάμε το δάχτυλο σαν δάσκαλοι στους Γάλλους για τα ελλείμματα και να τους βοηθήσουμε ως χώρα με ισχυρή οικονομία σε κοινές επενδύσεις» ανέφερε ο κ. Γκάμπριελ και σημείωσε ότι ο Μακρόν χρειάζεται χρόνο για να περιορίσει τα γαλλικά ελλείμματα.

 ??  ?? Εμανουέλ Μακρόν και Φρανσουά Ολάντ
Εμανουέλ Μακρόν και Φρανσουά Ολάντ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece