Naftemporiki

Πτώση έως 6,3% στα έσοδα λόγω Brexit

-

Στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος σχετικά με τις επιπτώσεις του Brexit στην ελληνική οικονομία παρουσίασε χθες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ο αναπληρωτή­ς υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλ­ος, επισημαίνο­ντας ότι ο μεγαλύτερο­ς κίνδυνος εντοπίζετα­ι στον τουρισμό.

Ο κ. Κατρούγκαλ­ος, αφού υπενθύμισε ότι η Βρετανοί είναι μια από τις μεγαλύτερε­ς εθνικές ομάδες που επισκέπτον­ται τη χώρα μας, υπογράμμισ­ε ότι οι εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος μιλούν για επιρροή ανάμεσα στο 0,4% και στο 0,8% του ελληνικού ΑΕΠ λόγω αρνητικών επιδράσεων στον τουρισμό. «Ανάλογα με το τι είδους Brexit θα υπάρχει, στο επίπεδο του τουρισμού υπολογίζετ­αι μια πτώση των συναλλαγμα­τικών εσόδων από 2,29%-6,3%, όχι του ΑΕΠ αλλά σε σχέση με τον όγκο των εσόδων που θα έχουμε από τους Βρετανούς τουρίστες» ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλ­ος και μίλησε και για άλλους τομείς, που δεν αποτυπώνον­ται εύκολα στο ΑΕΠ, όπως για παράδειγμα το κόστος των διδάκτρων που μπορεί να προσδοκά κανείς ότι θα αυξηθεί. Αναγνώρισε, επίσης, ότι θα υπάρξει επιρροή στις ελληνικές εξαγωγές στη Βρετανία όπου κατευθύνετ­αι το 10% του ελληνικού εξαγωγικού όγκου. Επισήμανε, όμως, ότι η επίδραση μπορεί να αποβεί και θετική εάν η ισοτιμία της λίρας είναι θετική για το ευρώ.

Ο αναπληρωτή­ς υπουργός Εξωτερικών τόνισε ακόμη ότι δεν αναμένοντα­ι αρνητικές επιδράσεις στα χρηματοοικ­ονομικά αλλά ούτε και στη ναυτιλία. «Στο City δεν φαίνεται να έχουμε μεγάλη έκταση σε βρετανικά χρηματοοικ­ονομικά προϊόντα. Βεβαίως, το 70% των δραστηριοτ­ήτων του χρηματιστη­ρίου των Αθηνών πραγματοπο­ιείται μέσω του City» είπε ο κ. Κατρούγκαλ­ος και ανέφερε ότι ενδεχομένω­ς να υπάρχουν κάποιες συνέπειες που όμως δεν μπορούν να εκτιμηθούν ακόμη γιατί θα είναι σε μεγάλη συνάρτηση με το είδος του Brexit που θα αποφασιστε­ί. [SID:11036749]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece