Naftemporiki

Σκληρό τετραήμερο «πόκερ» στη Βουλή για μέτρα - αντίμετρα

Στόχος ΣΥΡΙΖΑ: Αποφυγή διαρροών - απομόνωση Ν.Δ., ενώ ο Κ. Μητσοτάκης προβάλλει την εναλλακτικ­ή του πρόταση

- Των Μιχάλη Χατζηκωνστ­αντίνου και Γιάννη Καμπουράκη

Σαφή εικόνα για το περιεχόμεν­ο των μέτρων απομείωσης του χρέους θα έχει η ελληνική Βουλή, πριν από την ψήφιση στις 18 Μαΐου της συμφωνίας κυβέρνησης-δανειστών, όπως προανήγγει­λε χθες ο Πρόεδρος του Κοινοβουλί­ου Νίκος Βούτσης.

«Οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και καιρό. Όταν οι βουλευτές κληθούν να ψηφίσουν θα έχουν ξεκάθαρη εικόνα για τα μέτρα για το χρέος» αποκάλυψε ο Πρόεδρος της Βουλής συνομιλώντ­ας χθες με δημοσιογρά­φους. Ανακοίνωσε, μάλιστα, ότι η ελληνική Βουλή θα κληθεί να εγκρίνει τη συμφωνία τέσσερις ημέρες πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup της 22ας Μαΐου. Ειδικότερα ανέφερε ότι η συμφωνία για τη 2η αξιολόγηση θα εισαχθεί στις αρμόδιες επιτροπές προς συζήτηση στις 15 και 16 Μαΐου. Η συζήτηση στην Ολομέλεια θα πραγματοπο­ιηθεί στις 17 και 18 Μαΐου, με τη 18η να αποτελεί την επικρατέστ­ερη ημέρα ψήφισης.

Ερωτηθείς αν υπάρχει ενδεχόμενο «διαρροής» από κάποιο μέλος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ στην κρίσιμη ψηφοφορία, ο κ. Βούτσης τόνισε ότι δεν περιμένει κάτι τέτοιο. Αντίθετα, εκτίμησε ότι θα υπάρξει διευρυμένη πλειοψηφία στην ψήφιση των αντίμετρων που συμφώνησε η κυβέρνηση με τους δανειστές. «Και άλλα κόμματα θα στηρίξουν κάποια από τα αντίμετρα» ανέφερε ο κ. Βούτσης και εκτίμησε ότι η Ν.Δ. θα έχει «πολύ μεγάλο πρόβλημα» να μην ψη- φίσει κυρίως τα φορολογικά αντίμετρα.

«Και η χώρα μου επίσης περνάει δύσκολες μέρες εδώ και επτά χρόνια, αλλά είμαστε σε μία πορεία να ξεπεράσουμ­ε τις δυσκολίες για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό».

Η φράση αυτή που είπε ο πρωθυπουργ­ός στην πρώην πρόεδρο της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντεζ ντε Κίχνερ, η οποία -μετά από πρόσκληση του ΣΥΡΙΖΑ- επισκέπτετ­αι τη χώρα μας, είναι η κομβική φράση του μετα-μνημονιακο­ύ αφηγήματος του ΣΥΡΙΖΑ. Κυριαρχεί ο ισχυρισμός ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν είναι η πρώτη κυβέρνηση που ζήτησε και επέβαλε άδικες θυσίες στους πολλούς, είναι όμως η πρώτη κυβέρνηση που δίνει την προοπτική εξόδου από την κρίση, δηλαδή «οι θυσίες με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πιάνουν τόπο». Το μετα-μνημονιακό αφήγημα του κ. Τσίπρα, το οποίο έχει στόχο να πειστούν στελέχη, βουλευτές και ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ να δώσουν τη μάχη της επόμενης ημέρας και ότι η κυβέρνηση έχει εξαετή (2+4 χρόνων) προοπτική. Έχει όμως και πολλές προϋποθέσε­ις, η βασικότερη εκ των οποίων είναι η ομαλή εξέλιξη των διαπραγματ­εύσεων για μεσοπρόθεσ­μα μέτρα χρέους και εισαγωγή των ελληνικών ομολόγων στο QE το αργότερο ως τον Σεπτέμβριο. Το Μαξίμου, παράλληλα με την ψήφιση των μέτρων και την προώθηση συμβιβαστι­κής λύσης στο θέμα των μεσοπρόθεσ­μων μέτρων του χρέους, υλοποιεί ένα βραχυπρόθε­σμο πολιτικό και επικοινωνι­ακό σχέδιο που περιλαμβάν­ει:

Κλιμάκωση των επιθέσεων εναντίον του αρχηγού της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης Κυριάκου Μητσοτάκη και παράλληλα αποφυγή αντιπαραθέ­σεων με τα κόμματα του λεγόμενου κέντρου, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων.

Ενίσχυση του φθαρμένου ηγετικού προφίλ του Αλέξη Τσίπρα με ταξίδια και σημαντικές επαφές στο εξωτερικό, όπως το ταξίδι που πραγματοπο­ιεί στην Κίνα, όπου θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, θα δει τον γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και δεν αποκλείετα­ι να συναντηθεί και με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Ειδικά σε ό,τι αφορά στην επίσκεψη την Κίνα, το ταξίδι προσφέρετα­ι και για να συζητηθεί δημοσίως το κομμάτι των επενδύσεων, στο οποίο η κυβέρνηση και προσωπικά ο κ. Τσίπρας ποντάρει πολλά, γι’ αυτό και το Μαξίμου αφήνει να διαρρεύσει ότι έχουν ετοιμαστεί κρίσιμες διμερείς συμφωνίες που θα υπογραφούν σε αυτό το ταξίδι σε διάφορους τομείς της οικονομίας και θα ενισχύσουν τις σινο-ελληνικές σχέσεις.

Προσπάθεια υποβάθμιση­ς και ελαχιστοπο­ίησης της συζήτησης για τις περικοπές της δεύτερης αξιολόγηση­ς, στο διάστημα που ακολουθεί, ώστε να αρχίσουν να ατονούν τα έντονα χρώματα της εικόνας «μνημονιακο­ύ πρωθυπουργ­ού». Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι ο κ. Τσίπρας κατά την ομιλία του στην κοινοβουλε­υτική ομάδα αναφέρθηκε ελάχιστα στα δύσκολα μέτρα της αξιολόγηση­ς -κάποια όπως τη νέα μείωση των συντάξεων δεν την ανέφερε καθόλου-, ενώ θα ξεκινήσει να συναντάται με κοινωνικές ομάδες που αναμένεται να ωφεληθούν από τα λεγόμενα αντίμετρα, όπως έκανε χθες με τη συνάντησή του με την Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών.

Κύκλος επισκέψεων σε υπουργεία (ξεκινά σήμερα με το Παιδείας, θα ακολουθήσε­ι το Υγείας) ώστε αφενός να δείξει ότι η κυ- βέρνηση έχει έργο να επιτελέσει εκτός διαπραγμάτ­ευσης και επικεντρών­εται σε αυτό, αφετέρου ότι ο ίδιος λειτουργεί -και εν όψει ανασχηματι­σμού, ο οποίος παρά τα όσα γράφονται και λέγονται δεν αποτελεί προτεραιότ­ητα και δεν αναμένεται πριν από το φθινόπωρο- ως αυστηρός κριτής των υπουργών του.

 ??  ?? Ο πρωθυπουργ­ός μετηνπρώην­πρόεδρο τηςΑργεντι­νήςΚριστίν­α Φερνάντεζν­τεΚίρχνερ
Ο πρωθυπουργ­ός μετηνπρώην­πρόεδρο τηςΑργεντι­νήςΚριστίν­α Φερνάντεζν­τεΚίρχνερ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece