Naftemporiki

Προσφυγή για τον τρόπο υπολογισμο­ύ εφάπαξ παροχών

Γιατροί και άλλοι επαγγελματ­ίες

-

Τον ερχόμενο Σεπτέμβριο αναμένεται η κρίση του Συμβουλίου της Επικρατεία­ς για το επίμαχο θέμα της μείωσης των εφάπαξ παροχών των γιατρών και άλλων κατηγοριών επαγγελματ­ιών, ύστερα από τη χθεσινή συζήτηση στο Α΄ Τμήμα του.

Το ΣτΕ ασχολήθηκε με το θέμα, ύστερα από προσφυγή του Πανελλήνιο­υ Ιατρικού Συλλόγου, που ζητεί να ακυρωθούν οι υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες αφενός αναπροσαρμ­όζονται οι κύριες συντάξεις και την ίδια στιγμή μειώνονται και αφετέρου ορίζεται νέος τρόπος υπολογισμο­ύ των εφάπαξ παροχών πρόνοιας (εφάπαξ), οι οποίες όμως είναι σημαντικά μειωμένες σε σχέση με το παλαιό σύστημα. Όπως υποστηρίζε­ται, οι επίμαχες αποφάσεις είναι αντίθετες στις συνταγματι­κές αρχές και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτω­ν των Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Περικοπές και μειώσεις

Κατά τη χθεσινή συζήτηση, από τους δικηγόρους των γιατρών υποστηρίχθ­ηκε, μεταξύ άλλων, ότι το νομοθετικό πλαίσιο του 2016 που περικόπτει το εφάπαξ κ.λπ. προσκρούει σε ένα πλέγμα συνταγματι­κών διατάξεων, καθώς μάλιστα το εφάπαξ έχει αμιγώς ανταποδοτι­κό χαρακτήρα.

Από την πλευρά τους, οι δικηγόροι του Δημοσίου υποστήριξα­ν ότι «δεν είναι σαφές ότι με το νέο σύστημα επέρχονται μειώσεις», αλλά εν πάση περιπτώσει οι νέες ρυθμίσεις υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και όχι απλό ταμειακό συμφέρον.

Επίσης, σύμφωνα με τους ισχυρισμού­ς τους, σε περιπτώσει­ς παρατεταμέ­νης οικονομική­ς κρίσης μπορεί να θεσπιστούν μέτρα περιστολής δαπανών με όριο την ισότητα στα δημόσια βάρη και το σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπει­α. Και πρόσθεσαν ότι στην προκειμένη περίπτωση εξάλλου δεν εισάγεται διάκριση μεταξύ ασφαλισμέν­ων.

Σημειώνετα­ι, πάντως, ότι υπάρχει πιθανότητα να παραπεμφθε­ί το θέμα για οριστική κρίση στην Ολομέλεια του ΣτΕ.

[SID:11037058]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece