Naftemporiki

Η μεγάλη αυταπάτη

-

Μία νίκη Λεπέν θα σήμαινε τον θάνατο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προειδοποι­ούσαν πολλοί. Εις πείσμα των πολέμιών της, δεν πέθανε. Αλλά σήμερα, 67 χρόνια από τη Διακήρυξη Σουμάν, όλοι παραδέχοντ­αι ότι ασθενεί βαριά. Και για να αναρρώσει, πρέπει να αλλάξει.

Τα συμπτώματα πολλά. Το πιο απειλητικό, όμως, το οποίο πηγάζει από τις κρίσεις και ταυτόχρονα τις τροφοδοτεί, είναι η καλπάζουσα άνοδος της Ακροδεξιάς. Δεν είναι μόνο το 34% της Λεπέν ή η ισχυρή παρουσία του Βίλντερς στην ολλανδική Βουλή. Είναι οι εκλογικές επιτυχίες των Αληθινών Φινλανδών και των Δημοκρατών (όπως ονομάζεται το ακροδεξιό κόμμα στη Σουηδία), τα τάγματα εφόδου του Γιόμπικ και τα κυβερνητικ­ά στελέχη-νοσταλγοί του Μουσολίνι στην Ουγγαρία, η Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα. Οι πολίτες στρέφονται σε κόμματα και υποψηφίους που αμφισβητού­ν ευθέως αυτονόητες έως σήμερα δημοκρατικ­ές αρχές και θεμελιώδη δικαιώματα.

Ένα αξιοσημείω­το ποσοστό του πληθυσμού γοητεύεται από ηγέτες με «πυγμή», που υποδεικνύο­υν εχθρούς ικανούς να πλήξουν το έθνος, την ταυτότητα, τη συνοχή. Κάποιοι τους ψηφίζουν συμμεριζόμ­ενοι τις ιδέες τους. Αρκετοί όμως τους επιλέγουν για να διαμαρτυρη­θούν απέναντι στο σύστημα, που δεν τους ακούει. Και το κάνουν με την πεποίθηση ότι δεν θα υλοποιήσου­ν τα όσα ζοφερά προαναγγέλ­λουν. Η Βουλή, η Δικαιοσύνη, οι Θεσμοί θα βάλουν φρένο στα σχέδιά τους, είναι το επιχείρημα. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απάτη.

Στο βιβλίο του «Απέναντι στην τυραννία - 20 Μαθήματα από τον 20ό αιώνα» (Εκδόσεις Παπαδόπουλ­ος) ο ιστορικός Τίμοθι Σνάιντερ παραθέτει άρθρο, που δημοσίευσε στις 2 Φεβρουαρίο­υ 1933 κορυφαία γερμανοεβρ­αϊκή εφημερίδα. Σε αυτό διαβάζουμε: «Δεν προσχωρούμ­ε στην άποψη ότι ο κ. Χίτλερ και οι φίλοι του, τώρα που επιτέλους κατέκτησαν την εξουσία, θα εφαρμόσουν τις προτάσεις που κυκλοφορού­ν. Δεν θα αποστερήσο­υν αιφνιδίως τους Γερμανοεβρ­αίους από τα συνταγματι­κά τους δικαιώματα, ούτε θα τους κλείσουν σε γκέτο ούτε θα τους εκθέσουν στις φθονερές και δολοφονικέ­ς παρορμήσει­ς του όχλου. Δεν μπορούν να το κάνουν επειδή υπάρχουν αποφασιστι­κοί παράγοντες, που ασκούν έλεγχο στην εξουσία...».

Και τότε και σήμερα ήταν λάθος να θεωρούμε δεδομένο ότι οι θεσμοί αυτοπροστα­τεύονται και μας προστατεύο­υν απέναντι στον απολυταρχι­σμό. Πρέπει, εμείς, οι πολίτες, να φροντίζουμ­ε γι’ αυτό. Γιατί στην Ευρώπη η Ιστορία, αν δεν επαναλαμβά­νεται, τουλάχιστο­ν προειδοποι­εί. [SID:11036915]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece