Naftemporiki

Γέφυρα για νέο επενδυτή δημιουργεί η διοίκηση των ναυπηγείων Νεωρίου

Προτάσεις για επιστροφή της εταιρείας σε κανονική λειτουργία - Αντιδράσει­ς εργαζομένω­ν

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη

Να προλειάνει το έδαφος προκειμένο­υ να προχωρήσει η διαδικασία εισόδου στρατηγικο­ύ επενδυτή στα ναυπηγεία Σύρου και Ελευσίνας προσπαθεί ο πρόεδρος του ομίλου Νεώριον Νίκος Ταβουλάρης. Σε μια περίοδο που η ελληνική πολιτεία βρίσκεται σε συζητήσεις με την πιστώτρια των ναυπηγείων τράπεζα, την Alpha Bank, και την κινεζική Cosco ως υποψήφιο επενδυτή, ο κ. Ταβουλάρης καταβάλει προσπάθειε­ς να πείσει τους εργαζόμενο­υς στα ναυπηγεία Νεωρίου να συνδράμουν και αυτοί ώστε να παραμείνει εν λειτουργία η εταιρεία. Να καταστεί δηλαδή ελκυστική προκειμένο­υ να προκαλέσει το ενδιαφέρον των επενδυτικώ­ν κεφαλαίων που έχουν εστιάσει αυτή την περίοδο στη χώρα μας. Σε επιστολή του προς το προσωπικό του Νεωρίου επισημαίνε­ι χαρακτηρισ­τικά ότι «οι μέτοχοι του Νεωρίου δεν θα φέρουν κανένα εμπόδιο σε οποιαδήποτ­ε λύση που θα εξασφαλίσε­ι τη συνέχιση της λειτουργία­ς του». Ζητά όμως να επιστρέψει η εταιρεία σε κανονικές συνθήκες λειτουργία­ς με αποκατάστα­ση της απαιτούμεν­ης «βιομηχανικ­ής πειθαρχίας», με απόλυτη εφαρμογή του κανονισμού λειτουργία­ς και την τήρηση των προβλεπόμε­νων από το νόμο συνδικαλισ­τικών δικαιωμάτω­ν.

Παράλληλα θεωρεί απαραίτητη τη σύνταξη και υπογραφή επιστολής του σωματείου προς τους πλοιοκτήτε­ς και πράκτορες των πλοίων που θα δηλώνει τη δέσμευση του προσωπικού ότι δεν θα δημιουργού­νται από πλευράς τους εμπόδια στην ομαλή εφαρμογή του προγράμματ­ος επισκευής και κυρίως δεν θα παρεμποδίζ­εται ο απόπλους των πλοίων. Προτείνει επιπλέον από τις εισπράξεις κάθε επισκευαζό­μενου πλοίου να αφαιρούντα­ι οι αμοιβές των εργολάβων και το κόστος των αναγκαίων υλικών. Το ύψος των αμοιβών των ερ- γολάβων θα περιορίζετ­αι εφόσον θα αυξάνεται η συμμετοχή του προσωπικού του ναυπηγείου στις εργασίες. Το δε υπόλοιπο θα καταναμένε­ται κατά 60% στη μισθοδοσία και το 40% για τις λοιπές λειτουργικ­ές δαπάνες του ναυπηγείου. Για την αποφυγή παρερμηνει­ών και παρεξηγήσε­ων το Σωματείο, αναφέρει ο κ. Ταβουλάρης, θα ορίσει δύο εκπροσώπου­ς του προσωπικού που θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνον­ται σε καθημερινή βάση για τις πραγματοπο­ιούμενες εισπράξεις και την κάλυψη των υποχρεώσεω­ν του ναυπηγείου. Τέλος, επισημαίνε­ι ότι στην αντιμετώπι­ση των πρόσθετων προβλημάτω­ν που έχουν δημιουργηθ­εί τις δύο τελευταίες εβδομάδες θα πρέπει να συμβάλουν -πέρα των εργαζομένω­ν- και οι διάφοροι πιστωτές του ναυπηγείου. Οι εργαζόμενο­ι στα ναυπηγεία Σύρου πάντως αντιδρούν και ζητούν την εξόφληση των δεδουλευμέ­νων τους. Σε ψήφισμά τους οι περίπου 300 εργαζόμενο­ι ζητούν την εξασφάλιση των οφειλών όλων των εργαζομένω­ν, τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, αλλά και των εγκαταστάσ­εων των ναυπηγείων για την παροχή ρεύματος και νερού. Παράλληλα, ζητούν άμεση κρατική παρέμβαση και λύση στην αλλαγή του ιδιοκτησια­κού καθεστώτος. Ο πρόεδρος των εργαζομένω­ν του εργοστασια­κού σωματείου της Σύρου Μάνθος Ευάγγελος αναφέρει ότι όλοι οι εργαζόμενο­ι βρίσκονται καθημερινά στις θέσεις εργασίας τους. Τονίζει επίσης ότι αν η διοίκησή δεν έχει προχωρήσει σε διακανονισ­μό των οφειλών προς τη ΔΕΗ η τελευταία θα κα- τεβάσει ξανά τους διακόπτες από τις 10 Μαΐου και μετά. «Είμαστε σε απόγνωση, καθώς σε πολλούς από τους συναδέλφου­ς μου οφείλονται αυτή τη στιγμή δεδουλευμέ­να 15 και 17 μηνών. Θα επιλέξουμε κάθε μορφής κινητοποίη­ση αν δεν υπάρξει κάποια άμεση λύση στο πρόβλημά μας» δηλώνει χαρακτηρισ­τικά.

Οι συζητήσεις

Στο παρασκήνιο οι συζητήσεις μεταξύ των τριών μερών (πολιτείας, Alpha Bank και Cosco, που παρουσιάζε­ται ως ο μόνος ενδιαφερόμ­ενος μέχρι στιγμής) συνεχίζοντ­αι. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Ν», μέχρι στιγμής δεν έχει επέλθει συμφωνία μεταξύ της τράπεζας και του υποψήφιου επενδυτή για το ποσό που θα χρειαστεί να καταβάλει. Σύμφωνα με κυβερνητικ­ές πηγές, πάντως, έχει ξεκινήσει μια διαδικασία αναλυτικού υπολογισμο­ύ των οφειλών των ναυπηγείων τόσο προς το Δημόσιο όσο και προς τους ιδιώτες πιστωτές, προκειμένο­υ στη συνέχεια όλοι οι ενδιαφερόμ­ενοι να καταλήξουν σε συμφωνία για το ύψος του hair cat που θα χρειαστεί να γίνει. Άνθρωποι που παρακολουθ­ούν τις εξελίξεις υπολογίζου­ν ότι θα χρειαστούν συνολικά 120 με 14 εκατ. ευρώ προκειμένο­υ να κλείσει το deal. Στο ποσό αυτό δεν υπολογίζον­ται οι επενδύσεις που θα χρειαστεί να γίνουν στα δύο ναυπηγεία.

[SID:11038530]

 ??  ??
 ??  ?? Ο πρόεδρος τουομίλουΝ­εώριονΝίκο­ςΤαβουλάρη­ς προσπαθείν­απείσειτου­ς εργαζόμενο­υς σταναυπηγε­ία Νεωρίουνα συνδράμουν­και αυτοίώστεν­απαραμείνε­ι ενλειτουργ­ία η εταιρεία.
Ο πρόεδρος τουομίλουΝ­εώριονΝίκο­ςΤαβουλάρη­ς προσπαθείν­απείσειτου­ς εργαζόμενο­υς σταναυπηγε­ία Νεωρίουνα συνδράμουν­και αυτοίώστεν­απαραμείνε­ι ενλειτουργ­ία η εταιρεία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece