Naftemporiki

Ανησυχεί τους επενδυτές «φούσκα» χρέους στην Κίνα

Το φρένο στην πιστωτική επέκταση θα συμπαρασύρ­ει πτωτικά και τις πρώτες ύλες

- Της Νατάσας Στασινού

Με τις ανησυχίες για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση να έχουν πια περιοριστε­ί και τα σχέδια του Ντόναλντ Τραμπ να προβληματί­ζουν, χωρίς ωστόσο να τρομάζουν, ο μόνος φόβος των αγορών είναι και πάλι η Κίνα. Ο ασιατικός δράκος βλέπει το χρέος τοπικών κυβερνήσεω­ν και ιδιωτικού τομέα να χτυπάει κόκκινο. Αναλυτές και διεθνείς οργανισμοί προειδοποι­ούν πως πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για να αποτραπεί μία «φούσκα» και οι επενδυτές ανησυχούν πως ένα φρένο στην πιστωτική επέκταση θα σημάνει και την απότομη επιβράδυνσ­η της μεγαλύτερη­ς καταναλώτρ­ιας πρώτων υλών στον πλανήτη. Οι ανησυχίες αυτές έχουν ήδη αρχίσει να αντανακλών­ται ήδη στις αγορές μετοχών και εμπορευμάτ­ων.

Στη Wall Street οι δείκτες Dow Jones, S&P 500 και Nasdaq κινούνται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, ενώ και ο δείκτης μεταβλητότ­ητας VIX βρίσκεται κοντά σε χαμηλά 24 ετών, έχοντας υποχωρήσει 30% μετά το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των γαλλικών εκλογών. Παρά το θετικό κλίμα στις αγορές, ο κλάδος πρώτων υλών, ο οποίος φιλοξενεί τις μεγάλες βιομηχανίε­ς εξόρυξης και επεξεργασί­ας μετάλλων, βρίσκεται σταθερά την τελευταία εβδομάδα στο κόκκινο. Το ίδιο συμβαίνει και στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστή­ρια, Το πρώτο με τις μεταλλευτι­κές βιομηχανίε­ς να κινούνται κόντρα στο θετικό ρεύμα. Οι μετοχές τους ακολουθούν ουσιαστικά την πτώση των τιμών βασικών μετάλλων.

Η τιμή του χαλκού υποχώρησε περισσότερ­ο από 3% την περασμένη εβδομάδα και επιπλέον 1,4% τη Δευτέρα, κλείνοντας έτσι στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων μηνών. Χθες παρουσίασε ελαφρά μόνο ανάκαμψη, σε μία μάλλον αναμενόμεν­η εξέλιξη μετά τις ισχυρές πιέσεις των προηγούμεν­ων ημερών.

Τα τελευταία στοιχεία από την Κίνα αποκαλύπτο­υν ότι οι επενδυτές έχουν όντως λόγο να φοβούνται επιβράδυνσ­η και μειωμένη ζήτηση από την ασιατική οικονομία. Τον Απρίλιο οι εισαγωγές χαλκού έκαναν «βουτιά» 30,2% σε σχέση με τον αμέσως προηγούμεν­ο μήνα και κατά σχεδόν 35% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2016, στους 300.000 τόνους. Οι εισαγωγές σιδηρομετα­λλεύματος μειώθηκαν 16,6% σε μηνιαία βάση.

Δεν είναι, όμως, τα στοιχεία για το εμπόριο της Κίνας που ανησυχούν το Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο και άλλους οργανισμού­ς, αλλά η ταχύτατη πιστωτική επέκταση και η αδυναμία αυτή να «κατανεμηθε­ί αποτελεσμα­τικά», όπως χαρακτηρισ­τικά αναφέρουν οι ειδικοί του Ταμείου.

Το πρώτο τρίμηνο του έτους το συνολικό χρέος (δημόσιο και ιδιωτικό) της Κίνας σκαρφάλωσε στο 237% του ΑΕΠ. Τα επίπεδα αυτά είναι συγκρίσιμα με εκείνα των ΗΠΑ και ευρωπαϊκών ανεπτυγμέν­ων οικονομιών, αλλά πολύ υψηλότερα σε σχέση με των άλλων αναδυόμενω­ν της Ασίας. Αυτό που πρωτίστως ανησυχεί είναι ο υψηλός ρυθμός της αύξησής του. Στα τέλη του 2007, πριν ακόμη ξεσπάσει η παγκόσμια χρηματοπισ­τωτική κρίση, το συνολικό κινεζικό χρέος ήταν μόλις 147% του ΑΕΠ. Από το 2008 και έπειτα οι τοπικές κυβερνήσει­ς της χώρας άρχισαν να δανείζοντα­ι υπέρογκα ποσά για επενδύσεις σε υποδομές, προκειμένο­υ να αποτραπεί μία «απότομη προσγείωση». Τα χρηματοδοτ­ικά οχήματα τοπικών κυβερνήσεω­ν, γνωστά με τα αρχικά LGFV (local government financing vehicles) εμφανίζουν υποχρεώσει­ς 8 τρισ. γιουάν (1,2 τρισ. δολάρια). Σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας ο ρυθμός διόγκωσης του χρέους των LGFV επιταχύνθη­κε από το 22% στο 2014 στο 25% το 2015, ενώ επέστρεψε και πάλι στο 22% το 2016 και υπολογίζετ­αι ότι παραμένει κοντά σε αυτά τα επίπεδα ή και λίγο υψηλότερα τους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους.

Το Πεκίνο ανησυχεί, εν τω μεταξύ, και για τον λεγόμενο «σκιώδη» τραπεζικό τομέα, ο οποίος αναπτύσσετ­αι ταχύτατα εγείροντας κινδύνους για τη χρηματοπισ­τωτική σταθερότητ­α. Έχει ήδη αναλάβει μία σειρά πρωτοβουλι­ών για να βάλει φρένο στην επέκτασή του και να ενισχύσει την εποπτεία του, κάτι που όμως θα οδηγήσει αναπόφευκτ­α σε απομόχλευσ­η του ιδιωτικού τομέα, δυσχεραίνο­ντας την προσπάθεια για διατήρηση των ρυθμών ανάπτυξης κοντά στο 6,5%.

[SID:11038120]

 ??  ?? τρίμηνοτου έτουςτο συνολικόχρ­έος(δημόσιοκαι ιδιωτικό)τηςΚίνας σκαρφάλωσε στο237%τουΑΕΠ.
τρίμηνοτου έτουςτο συνολικόχρ­έος(δημόσιοκαι ιδιωτικό)τηςΚίνας σκαρφάλωσε στο237%τουΑΕΠ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece