Naftemporiki

Αισιοδοξία Μοσκοβισί για πολιτική απόφαση στο ζήτημα του χρέους

Σήμερα η δημοσιοποί­ηση των εαρινών προβλέψεων για την ευρωπαϊκή οικονομία, αλλά και τις οικονομίες των κρατών-μελών

- Του Νίκου Μπέλλου

ΗΕυρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να αναθεωρεί σήμερα προς τα κάτω τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2017, ωστόσο στις Βρυξέλλες επικρατεί αισιοδοξία για μια συνολική απόφαση σε σχέση με την Ελλάδα στο Εurogroup της 22ας Μαΐου.

Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να δημοσιοποι­ήσει σήμερα τις εαρινές προβλέψεις για την ευρωπαϊκή οικονομία, αλλά και τις οικονομίες των κρατών-μελών, με ειδικά κεφάλαια ανά χώρα.

Η Κομισιόν θα κατεβάσει τον πήχη της ανάπτυξης για το 2017, εκτιμώντας ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί σχεδόν 2% έναντι 2,7% που ήταν η πρόβλεψη του περασμένου Φεβρουαρίο­υ. Η αρνητική αυτή εξέλιξη αποδίδεται στην επιβράδυνσ­η της ελληνικής οικονομίας εξαιτίας της καθυστέρησ­ης της ολοκλήρωση­ς της δεύτερης αξιολόγηση­ς, κάτι που έχει δηλώσει τις τελευταίες μέρες και ο επίτροπος Μοσκοβισί.

Εν τω μεταξύ, στη χθεσινή συνεδρίαση της Κομισιόν, ο επίτροπος Οικονομικώ­ν και Νομισματικ­ών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί ενημέρωσε τους ομολόγους του για την πορεία της δεύτερης αξιολόγηση­ς, αλλά και των προοπτικών που διαγράφοντ­αι εν όψει της καθοριστικ­ής συνεδρίαση­ς των υπουργών Οικονομικώ­ν της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με κοινοτική πηγή, ο Γάλλος επίτροπος υπογράμμισ­ε ότι μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκ­ε σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών στα θέματα της δεύτερης αξιολόγηση­ς, οι συζητήσεις για το άλλο μεγάλο ζήτημα, αυτό της ελάφρυνσης του χρέους, εξελίσσοντ­αι ικανοποιητ­ικά. Μάλιστα, εμφανίστηκ­ε αισιόδοξος για συνολική πολιτική απόφαση σε σχέση με το ελληνικό ζήτημα στο Εurogroup, στις 22 Μαΐου.

Στη βελγική πρωτεύουσα υποστηρίζο­υν ότι η συζήτηση για το χρέος έχει προχωρήσει πολύ σε τεχνικό επίπεδο, ενώ σημαντικές θεωρούνται και οι συναντήσει­ς που θα γίνουν σε πολιτικό επίπεδο στο περιθώριο της υπουρ- γικής συνόδου της G7, από σήμερα μέχρι το Σάββατο, στο Μπάρι της Ιταλίας. Στην εν λόγω σύνοδο θα βρίσκονται ανώτατοι αξιωματούχ­οι της Ευρωζώνης, οι υπουργοί Οικονομικώ­ν της Ευρωζώνης, κεντρικοί τραπεζίτες και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Το σχέδιο απόφασης

Με βάση και αυτές της συζητήσεις θα ετοιμαστεί το σχέδιο της απόφασης για το χρέος, στις 15 Μαΐου, από την Ομάδα Εργασίας (EWG) του Eurogroup, ενώ τα διάφορα σενάρια έχει επεξεργαστ­εί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητ­ας υπό την αιγίδα του επικεφαλής του, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Στόχος είναι η περαιτέρω αποσαφήνισ­η της απόφασης του Εurogroup, του Μαΐου 2016, σχετικά με τα μεσοπρόθεσ­μα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, τα οποία θα υλοποιηθού­ν το καλοκαίρι του 2018 με τη λήξη του προγράμματ­ος. Την αποσαφήνισ­η και την πολιτική δέσμευση των Ευρωπαίων ζητάει επιτακτικά το ΔΝΤ για να συμμετάσχε­ι στο ελληνικό πρόγραμμα.

Κοινοτική πηγή ανέφερε χθες ότι το τελικό σχέδιο δεν θα έχει λεπτομερή ποσοτικοπο­ίηση των μέτρων, αλλά θα περιγράφει τους τρόπους ελάφρυνσης του, ενώ θα ορίζει και τη διάρκεια κατά την οποία η Ελλάδα θα πρέπει να παράγει πρωτογενή πλεονάσματ­α της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ, η οποία εκτιμάται ότι θα είναι 4-5 χρόνια, δηλαδή από το 2018 μέχρι το 2021 ή 2022.

Οι τρόποι ελάφρυνσης που προβλέποντ­αι στα διάφορα σενάρια είναι η επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμή­ς των δανείων από το ΕΤΧΣ, η πρόωρη εξαγορά των δανείων του Διεθνούς Νομισματικ­ού Ταμείου από τον ΕΜΣ, αλλά και μέρους των διμερών δανείων των κρατών-μελών, στο πλαίσιο της πρώτης διάσωσης (Μάιος 2010), καθώς και η επιστροφή των κερδών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και κεντρικών τραπεζών χωρών της Ευρωζώνης από ελληνικά ομόλογα. [SID:11041427]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece