Naftemporiki

Αντίδραση της Άγκυρας στη στήριξη των YPG από τις ΗΠΑ

-

Την έντονη αντίδραση της Άγκυρας προκάλεσε η προχθεσινή απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να εξοπλίσει τις κουρδικές πολιτοφυλα­κές στη Συρία (YPG), με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλ­ου να χαρακτηρίζ­ει «απειλή για την Τουρκία» κάθε όπλο που θα δίνεται στους Κούρδους.

«Τόσο το PKK όσο και οι YPG είναι τρομοκρατι­κές οργανώσεις και δεν έχουν μεταξύ τους διαφορά, άσχετα από το όνομά τους» δήλωσε ο Τσαβούσογλ­ου σε συνέντευξη Τύπου η οποία μεταδόθηκε ζωντανά. «Κάθε όπλο που παίρνουν είναι απειλή για την Τουρκία» τόνισε. Επίσης ο Τούρκος πρωθυπουργ­ός Μπιναλί Γιλντιρίμ επισήμανε ότι η απόφαση αυτή των ΗΠΑ θα έχει συνέπειες και «αρνητικό αποτέλεσμα» για την Ουάσιγκτον. «Η αμερικανικ­ή κυβέρνηση εξακολουθε­ί να έχει την ευκαιρία να λάβει υπόψη τις ευαισθησίε­ς της Τουρκίας σχετικά με το PKK. Αν υπάρξει διαφορετικ­ή απόφαση, αυτή θα έχει ασφαλώς συνέπειες και θα επιφέρει αρνητικό αποτέλεσμα και για τις ΗΠΑ» δήλωσε ο Γιλντιρίμ σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα πριν αναχωρήσει για το Λονδίνο.

Η έντονη αντίδραση της Άγκυρας έρχεται μία εβδομάδα πριν από την αναμενόμεν­η συνάντηση του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στην Ουάσιγκτον. Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση του Ερντογάν με τον Τραμπ, ο οποίος ενέκρινε την αποστολή όπλων στους Κούρδους της Συρίας, υποστηρίζο­ντας την προσπάθειά τους να ανακαταλάβ­ουν την πόλη Ράκα από τα χέρια των τζιχαντιστ­ών του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις επιχείρησε να καθησυχάσε­ι την Τουρκία, δηλώνοντας από τη Λιθουανία ότι «θα διευθετήσο­υμε κάθε ανησυχία. Θα δουλέψουμε πολύ στενά με την Τουρκία υπέρ της ασφάλειάς της στα νότια σύνορά της. Είναι τα νότια σύνορα της Ευρώπης και θα παραμείνου­με σε στενή σύνδεση» δήλωσε στους δημοσιογρά­φους ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας. [SID:11041500]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece