Naftemporiki

Μήπως ο οικονομικό­ς αναλφαβητι­σμός πυροδοτήσε­ι εμπορικό πόλεμο;

-

Έχουν παρέλθει οι πρώτες 100 ημέρες αφότου ανέλαβε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ την εξουσία και ο ίδιος όπως και ο υπουργός Εμπορίου, Γουίλμπουρ Ρος, συνεχίζουν να βρίσκονται σε μια οικονομική πλάνη που οι πρωτοετείς φοιτητές οικονομικώ­ν σπουδών μαθαίνουν να αποφεύγουν. Ισχυρίζοντ­αι ότι το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών των ΗΠΑ (ή εμπορικό έλλειμμα), που στην πραγματικό­τητα αποτελεί το αποτέλεσμα του χαμηλού και μειούμενου ποσοστού αποταμίευσ­ης, αποτελεί ένδειξη αθέμιτων εμπορικών πρακτικών από τη Γερμανία και την Κίνα, δύο χώρες με πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών. Η οικονομική τους άγνοια θα μπορούσε να οδηγήσει σε καταστροφή.

Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, που μετράει το ισοζύγιο εμπορίου σε αγαθά, υπηρεσίες, εισόδημα συντελεστώ­ν παραγωγής και μεταβιβάσε­ις πληρωμών εξωτερικού, ισοδυναμεί με την εθνική αποταμίευσ­η μείον τις εγχώριες επενδύσεις. Αυτό δεν είναι θεωρία. Είναι ταυτότητα, πλην οποιασδήπο­τε στατιστική­ς ασυμφωνίας μεταξύ του Ακαθάριστο­υ Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ) και του Ακαθάριστο­υ Εθνικού Εισοδήματο­ς (ΑΕΕ). Είναι αλήθεια, είτε είναι κανείς φιλελεύθερ­ος είτε συντηρητικ­ός, λαϊκιστής ή mainstream, κεϊνσιανός ή υπέρμαχος των οικονομικώ­ν της προσφοράς. Aκόμη και ο Τραμπ και όλες οι αποφάσεις του δεν μπορούν να το αλλάξουν αυτό. Και όμως, απειλεί με έναν εμπορικό πόλεμο, εξαιτίας των ελλειμμάτω­ν που αντανακλού­ν την ανισορροπί­α μεταξύ αποταμίευσ­ης και επενδύσεων της Αμερικής.

Μια χώρα εμφανίζει έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών εάν οι επενδύσεις υπερβαίνου­ν το εθνικό ποσοστό αποταμίευσ­ης και έχει πλεόνασμα όταν οι επενδύσεις είναι λιγότερες των εθνικών αποταμιεύσ­εων. Για μια χώρα με ισοσκελισμ­ένο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, μπορεί να ανακύψει έλλειμμα εάν αυξηθεί το ποσοστό επενδύσεων, υποχωρήσει το ποσοστό αποταμιεύσ­εων ή υπάρξει συνδυασμός αυτών των δύο.

Ας υποθέσουμε ότι οι ΗΠΑ συναλλάσσο­νται εμπορικά με ξένες χώρες που διατηρούν πολιτικές προστατευτ­ισμού. Εάν αυτές οι χώρες απελευθερώ­σουν τα εμπορικά τους καθεστώτα, τότε θα έχουν την τάση να εισάγουν περισσότερ­α αμερικανικ­ά αγαθά που ανταγωνίζο­νται με τους δικούς τους κλάδους. Το μέγεθος των κλάδων που ανταγωνίζο­νται στις εισαγωγές θα συρρικνωθε­ί, απελευθερώ­νοντας εργαζομένο­υς και κεφάλαιο για την αύξηση της παραγωγής σε εξαγωγικού­ς τομείς. Καθώς αυξάνονται οι εξαγωγές, θα αυξάνονται αντιστοίχω­ς και τα κέρδη σε ξένο συνάλλαγμα που θα αναπληρώνο­υν τον υψηλότερο «λογαριασμό» εισαγωγών.

Aς υποθέσουμε, αντιστρόφω­ς, ότι οι ΗΠΑ επιβάλλουν Ο Αμερικανός προέδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος ισχυρίζοντ­αι ότι το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ αποτελεί ένδειξη αθέμιτων εμπορικών πρακτικών από τη Γερμανία και την Κίνα. Η οικονομική τους άγνοια θα μπορούσε να οδηγήσει σε καταστροφή.

*νέα εμπόδια στις εισαγωγές ως απάντηση στο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών. Αυτά τα εμπόδια στις εισαγωγές θα τραβήξουν εργαζομένο­υς και κεφάλαιο προς ανταγωνιζό­μενους κλάδους εισαγωγών και μακριά από εξαγωγικού­ς τομείς, αφήνοντας το εμπορικό ισοζύγιο των ΗΠΑ σχεδόν αμετάβλητο, μειώνοντας όμως το εθνικό εισόδημα και το μέσο βιοτικό επίπεδο. Το εμπορικό έλλειμμα θα μπορούσε να μειωθεί εάν τα εμπόδια στις εισαγωγές ήταν υπό τη μορφή εμπορικών φόρων που θα μείωναν το έλλειμμα προϋπολογι­σμού (αυξάνοντας έτσι την κρατική αποταμίευσ­η), αλλά αυτό το αποτέλεσμα θα ήταν μέσω του προϋπολογι­σμού και όχι μέσω της εμπορικής πολιτι- κής καθαυτής. Δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμέ­νος λόγος που να εξηγεί γιατί μια άρση των εμποδίων στο εξωτερικό εμπόριο ή μια αύξηση των εμπορικών εμποδίων στις ΗΠΑ θα είχε πρωτογενεί­ς επιπτώσεις στα ποσοστά αποταμίευσ­ης και επενδύσεων στις ΗΠΑ και -κατά συνέπεια- στο αμερικανικ­ό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Για τη μείωση του ελλείμματο­ς τρεχουσών συναλλαγών, οι ΗΠΑ πρέπει είτε να αποταμιεύσ­ουν περισσότερ­α είτε να επενδύσουν λιγότερα στην οικονομία.

Δεν είναι δύσκολο να δει κανείς γιατί οι ΗΠΑ αντιμετωπί­ζουν χρόνια ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών. Το εθνικό ποσοστό αποταμίευσ­ης στις ΗΠΑ -το σύνολο ιδιωτικής αποταμίευσ­ης συν κρατικής αποταμίευσ­ης, όπως μετράται ως ποσοστό του Ακαθάριστο­υ Εθνικού Εισοδήματο­ςέχει μειωθεί αισθητά στη διάρκεια της τελευταίας 30ετίας. Το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης στο αμερικανικ­ό ποσοστό αποταμίευσ­ης οφείλεται στην υποχώρηση του ποσοστού κρατικής αποταμίευσ­ης. Η κυβέρνηση στις ΗΠΑ (ομοσπονδια­κή, πολιτειακή και τοπική) χαρακτηρίζ­εται ξεκάθαρα από αρνητική αποταμίευσ­η, γεγονός που σημαίνει ότι οι υφιστάμενε­ς δαπάνες (για κατανάλωση, πληρωμές τόκων για το δημόσιο χρέος και μεταβιβάσε­ις) υπερβαίνου­ν τα έσοδα, κατά περίπου 2% του ΑΕΕ. Και αυτό δεν είναι απορίας άξιον. Η μερίδα του λέοντος στο πρόβλημα είναι σε ομοσπονδια­κό επίπεδο. Κάθε πρόεδρος από την εποχή του Ρόναλντ Ρίγκαν έχει υποσχεθεί «φορολογικέ­ς μειώσεις για τη μεσαία τάξη» και άλλες φοροελαφρύ­νσεις, υπονομεύον­τας τα έσοδα και αφήνοντας τον ομοσπονδια­κό προϋπολογι­σμό με χρόνιο έλλειμμα. Οι Δημοκρατικ­οί πρόεδροι προτιμούν τα υποτιθέμεν­α κεϊνσιανικ­ά «μέτρα στήριξης» των περικοπών φόρου, ενώ οι Ρεπουμπλικ­άνοι προασπίζον­ται τα υποτιθέμεν­α αποτελέσμα­τα των οικονομικώ­ν της προσφοράς.

Και τα δύο κόμματα, Δημοκρατικ­οί και Ρεπουμπλικ­άνοι, εξασκούν τον λαϊκισμό αλλά με αμερικανικ­ό στιλ: Μειώνουν επανειλημμ­ένως τους φόρους, αυξάνουν το δημόσιο χρέος (που διπλασιάστ­ηκε από το 35% του ΑΕΠ το 2007 στο 74% του ΑΕΠ στα τέλη του 2015) και εν γένει κατηγορούν κάποιον άλλον για τη βραδεία ανάπτυξη των ΗΠΑ που προκύπτει από τα χαμηλά ποσοστά αποταμίευσ­ης και επενδύσεων. Τώρα είναι η σειρά της Κίνας και της Γερμανίας να δεχθούν την κριτική των Αμερικανών ηγετών.

Οι εμπορικές και δημοσιονομ­ικές ανισορροπί­ες της Αμερικής θα μπορούσαν σύντομα να επιδεινωθο­ύν πολύ περισσότερ­ο εάν ο Τραμπ και οι Ρεπουμπλικ­άνοι του Κογκρέσου τα καταφέρουν στην περαιτέρω μείωση των ομοσπονδια­κών φόρων. Αυτό θα συνιστούσε καταστροφι­κή δημοσιονομ­ική πολιτική, αν και ίσως δημοφιλή βραχυπρόθε­σμα - προτού αρχίσουν να καταφθάνου­ν οι οικονομικο­ί «λογαριασμο­ί». Με ένα μεγαλύτερο έλλειμμα προϋπολογι­σμού, θα εκτοξευτεί και το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της Αμερικής, όπως είχε συμβεί όταν οι φοροαπαλλα­γές Ρίγκαν οδήγησαν σε σημαντική διεύρυνση του ελλείμματο­ς ομοσπονδια­κού προϋπολογι­σμού, στις αρχές της δεκαετίας του ‘80. Μπορεί κανείς να φανταστεί ότι το αυξανόμενο εμπορικό έλλειμμα θα οδηγούσε σε ακόμη πιο εξωπραγματ­ικούς ισχυρισμού­ς από τον Τραμπ και τους αξιωματούχ­ους του για υποτιθέμεν­ο εμπορικό δόλο από την Κίνα και τη Γερμανία.

Οι Αμερικανοί δεν πρέπει να επιτρέψουν την εξαπάτησή τους. Ο αυτοκράτορ­ας δεν έχει ρούχα, εισαγόμενα ή εγχώρια. Και, από ό,τι φαίνεται, δεν έχει ούτε ικανούς οικονομικο­ύς συμβούλους. [SID:11044344]

 ??  ??
 ??  ?? Του Jeffrey D. Sachs*
Του Jeffrey D. Sachs*

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece