Naftemporiki

Στήριξε την τιμή του πετρελαίου η συμμαχία Ρωσίας και Σ. Αραβίας

Κοινή θέση των δύο χωρών για εννεάμηνη παράταση της συμφωνίας μείωσης

- Της Έφης Τριήρη

Σημαντική ώθηση στις τιμές πετρελαίου έδωσε στην αρχή της εβδομάδας η κοινή θέση Ρωσίας και Σαουδικής Αραβίας, των δύο κορυφαίων παραγωγών πετρελαίου του πλανήτη, να παρατείνου­ν τη συμφωνία μείωσης της παραγωγής για εννέα ακόμη μήνες έως τον Μάρτιο του επόμενου έτους, προκειμένο­υ να τιθασεύσου­ν την παγκόσμια αφθονία αργού.

Συνάντηση στο Πεκίνο

Ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας Χαλίντ αλ-Φαλίχ και ο Ρώσος ομόλογός του Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσαν από κοινού ότι θα κάνουν «ό,τι είναι εφικτό» για να μειώσουν τα τεράστια αποθέματα, χρησιμοποι­ώντας τη φράση που είχε υιοθετήσει πριν από πέντε έτη ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι στην επιτυχημέν­η του προσπάθεια να θωρακίσει το ευρωπαϊκό ενιαίο νόμισμα. Η συνάντηση των δύο αξιωματούχ­ων έγινε στο Πεκίνο, όπου και παρουσίασα­ν τις θέσεις τους εν όψει της επικείμενη­ς συνεδρίαση­ς του ΟΠΕΚ. Οι υπουργοί Πετρελαίου από τις χώρες - μέλη του ΟΠΕΚ συναντώντα­ι στη Βιέννη στις 25 Μαΐ- ου προκειμένο­υ να εξετάσουν την πιθανή παράταση της συμφωνίας που υπέγραψαν πέρυσι τον Δεκέμβριο, συμπεριλαμ­βανομένης και της Ρωσίας. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, επίσης από το Πεκίνο όπου πραγματοπο­ιεί επίσημη επίσκεψη, δήλωσε ότι πρόσφατα συναντήθηκ­ε με εκπροσώπου­ς από τις μεγαλύτερε­ς πετρελαϊκέ­ς εταιρείες εξασφαλίζο­ντας την υποστήριξή τους για μία εννεάμηνη παράταση της συμφωνίας. «Αισθάνομαι αισιόδοξος επειδή ο βασικός εταίρος μας σε αυτή τη διαδικασία είναι χωρίς αμφιβολία η Σαουδική Αραβία, η οποία στηρίζει όλες τις συμφωνίες που έχουν ληφθεί έως σήμερα. Επιπλέον, η Σαουδική Αραβία θέλει σταθερές και δίκαιες τιμές για το πετρέλαιο» δήλωσε ο κ. Πούτιν.

Η τιμή brent στο Λονδίνο ενισχυόταν ενδοσυνεδρ­ιακά χθες περισσότερ­ο από ένα δολάριο, στα 52,23 δολάρια το βαρέλι, ενώ στη Ν. Υόρκη η τιμή του αργού κινούνταν πάνω από τα 49 δολάρια το βαρέλι με άνοδο άνω του 3%. Καθώς τώρα αναμένεται παράτα- σητης συμφωνίας το λιγότερο για εννέα μήνες στη συνάντηση του ΟΠΕΚ, το καρτέλ έχει πολλή δουλειά να κάνει προκειμένο­υ να πείσει τα μέλη του αλλά και άλλους τρίτους παραγωγούς να στηρίξουν την κίνηση αυτή. Το Ιράκ, μέλος του ΟΠΕΚ, του οποίου η παραγωγή αυξάνεται με ραγδαίο ρυθμό, έχει ήδη γνωστοποιή­σει ότι σκοπεύει να στηρίξει μόνο μία εξάμηνη παράταση της συμφωνίας. Το Καζακστάν, που δεν είναι μέλος του ΟΠΕΚ, γνωστοποίη­σε ότι θα δυσκολευθε­ί να στηρίξει οιαδή- ποτε νέα συμφωνία με παλαιούς όρους, καθώς και η δική του παραγωγή αναμένεται να αυξηθεί, ενώ το Ομάν από την πλευρά του στηρίζει πλήρως την ιδέα μιας εννεάμηνης παράτασης.

Τα αποθέματα

Στόχος του ΟΠΕΚ είναι να μειώσει τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου στον μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών, όμως μέχρι στιγμής έχει αποτύχει στις προσπάθειέ­ς του. Τα αποθέματα βρίσκονται κοντά σε ύψη ρεκόρ, εν μέρει λόγω της αύξησης της παραγωγήςα­πό τις ΗΠΑ, η οποία δεν συμμετέχει στη συμφωνία.

Το κοινό μέτωπο Ρωσίας και Σαουδικής Αραβίας βασίζεται στο γεγονός ότι και οι δύο εξαρτώνται από τα πετρελαϊκά έσοδα. Πέρυσι συμφώνησαν στην πρώτη κοινή μείωση παραγωγής εδώ και 15 έτη, παρά τις μεγάλες πολιτικές διαφορές. Η Σαουδική Αραβία, ο de facto ηγέτης του ΟΠΕΚ, και η Ρωσία, ο κορυφαίος παραγωγός του πλανήτη, ελέγχουν από κοινού το ένα πέμπτο της παγκόσμιας παραγωγής. Η τελευταία κοινή δράση τους υποκινήθηκ­ε από την πτώση των τιμών πετρελαίου κάτω από τα 50 δολάρια το βαρέλι, κάτω από τις ανάγκες του προϋπολογι­σμού τους. [SID:11054333]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece