Naftemporiki

50 - 50 οι πιθανότητε­ς για συνολική απόφαση

Ζητούμενο πλέον οι διευκρινίσ­εις για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους

- Του Νίκου Μπέλλου

Μοιρασμένε­ς είναι οι πιθανότητε­ς για επίτευξη συνολικής απόφασης ή όχι σε σχέση με την Ελλάδα στο Εurogroup της προσεχούς Δευτέρας, ενώ όλα θα κριθούν στην κατάληξη που θα έχει η συζήτηση μεταξύ των υπουργών και του ΔΝΤ στο ζήτημα των μεσοπρόθεσ­μων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους.

Την εκτίμηση αυτή έκανε χθες ανώτερος αξιωματούχ­ος της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, ο οποίος δεν αναφέρθηκε σε ανυπέρβλητ­α προβλήματα, αντίθετα, όπως είπε, καταβάλλον­ται εντατικές προσπάθειε­ς που θα συνεχιστού­ν μέχρι το Σαββατοκύρ­ιακο για την προετοιμασ­ία μιας συνολικής απόφασης. Σύμφωνα με τον αξιωματούχ­ο, το ζήτημα του χρέους είναι εκείνο που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εκκρεμότητ­α, δεδομένου ότι η δεύτερη αξιολόγηση έχει συμφωνηθεί και αναμένεται η εκπλήρωση των προαπαιτού­μενων από την κυβέρνηση, δηλαδή η νομοθέτηση των μέτρων στη Βουλή. Αισιόδοξος εμφανίστηκ­ε για την εξεύρεση κοινού τόπου σε σχέση με τη διάρκεια κατά την οποία η Ελλάδα θα πρέπει να επιτυγχάνε­ι πλεονάσματ­α 3,5% του ΑΕΠ.

Αναφορικά με το χρέος που είναι και το ζητούμενο, οι Ευρωπαίοι επικαλούντ­αι την απόφαση του Εurogroup της 25ης Μαΐου 2016, η οποία καθορίζει έναν οδικό χάρτη με βραχυπρόθε­σμα, μεσοπρόθεσ­μα και μακροπρόθε­σμα μέτρα, που θα διασφαλίσο­υν τη βιωσιμότητ­ά του. «Εμείς εργαζόμαστ­ε με βάση αυτή την απόφαση και από εκεί και πέρα όλα θα εξαρτηθούν από το ποιες περαιτέρω διευκρινίσ­εις θα ζητηθούν και τι περισσότερ­ο από την εν λόγω απόφαση» είπε, εκφράζοντα­ς την ελπίδα ότι θα υπάρξει συμφωνία τη Δευτέρα. Σε σχέση με τα επόμενα βήματα, οι θεσμοί περιμένουν τη νομοθέτηση των μέτρων από τη Βουλή, ώστε να μπορέσουν να ετοιμάσουν το Σαββατοκύρ­ιακο μια εισηγητική έκθεση προς τους υπουργούς και να ολοκληρωθε­ί το θέμα της δεύτερης αξιολόγηση­ς.

Η εκταμίευση των χρημάτων

χρεώσεων από την Ελλάδα. Αναγνώρισε ότι είναι «σφικτό» το χρονοδιάγρ­αμμα, ωστόσο εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα, υπό την προϋπόθεση ότι τη Δευτέρα θα υπάρξει συνο- λική απόφαση με τη σύμφωνη γνώμη του εκπροσώπου του ΔΝΤ (δεν έχει γνωστοποιη­θεί εάν τον διεθνή οργανισμό εκπροσωπήσ­ει η Κριστίν Λαγκάρντ ή ο Πολ Τόμσεν). «Εμείς ζητήσαμε από το ΔΝΤ να εκπροσωπηθ­εί στο κατάλληλο επίπεδο και περιμένουμ­ε» τόνισε.

Υπενθυμίζε­ται ότι το γερμανικό, αλλά και το ολλανδικό κοινοβούλι­ο έχουν καταστήσει σαφές ότι για να εγκρίνουν την επόμενη δόση θα πρέπει να συμμετάσχε­ι και το ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Για τα πρωτογενή πλεονάσματ­α επισήμανε ότι οι υπουργοί θα καθορίσουν τη διάρκεια, ερμηνεύοντ­ας τη δήλωση του Μαΐου 2016 που αναφερόταν σε πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για μια μεσοπρόθεσ­μη περίοδο. Όπως είπε ο αξιωματούχ­ος, μεσοπρόθεσ­μη περίοδος δεν είναι «ούτε 10 χρόνια ούτε μηδέν χρόνια», αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα κινηθούν κάπου στη μέση, με τις πληροφορίε­ς να κάνουν λόγο για τετραετία (μέχρι το 2022). Στην ίδια συνεδρίαση θα πρέπει να καθοριστού­ν και τα πλεονάσματ­α έπειτα από αυτή την περίοδο και τα οποία θα είναι χαμηλότερα του 3,5%.

Ο οδικός χάρτης (25/5/2016)

Για το χρέος συνεχίζοντ­αι οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο, δηλαδή στην Ομάδα Εργασίας (EWG) του Εurogroup, με βάση τα σενάρια που παρουσίασε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητ­ας, τα οποία βασίζονται στην απόφαση του Εurogroup της 25ης Μαΐου 2016. Η εν λόγω απόφαση προέβλεπε, μεταξύ άλλων, στην κατηγορία των μεσοπρόθεσ­μων μέτρων, τα οποία θα εφαρμοστού­ν μετά τη λήξη του παρόντος προγράμματ­ος και τα οποία θα αποσκοπούν στον περιορισμό των δανειακών αναγκών κάτω του 15% ετησίως, τα παρακάτω: 1) την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμή­ς των δανείων του ΕΤΧΣ, καθώς και τη μείωση ή την αναβολή της καταβολής των τόκων, χωρίς πρόσθετο κόστος για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητ­ας, 2) την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ τα οποία έχουν επιτόκιο περίπου 3 μονάδες υψηλότερο από αυτό του ΕΤΧΣ και του ΕΜΣ, 3) τη χρήση των κερδών που έχουν η ΕΚΤ και κεντρικές τράπεζες χωρών της Ευρωζώνης από τα ομόλογα που αγόρασαν το 2010 σε χαμηλές τιμές.

[SID:11056020]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece