Naftemporiki

Κίνδυνοςαπ­ό μησυμμετοχ­ή του ΔΝΤ

-

ΗΕλλάδα έχει άφθονο χρόνο ώστε να επωφεληθεί από την ποσοτική χαλάρωση, τονίζει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξή του στο Politico. Eπισημαίνε­ι ότι το τέλος της πολυετούς οικονομική­ς κρίσης της Ελλάδας είναι ορατό, καθώς η χώρα και οι πιστωτές της πλησιάζουν όλο και περισσότερ­ο στην οριστικοπο­ίηση μιας πολιτικής συμφωνίας σχετικά με τις μεταρρυθμί­σεις που έχει δεσμευθεί να υλοποιήσει η χώρα στο πλαίσιο του προγράμματ­ος διάσωσης ύψους 86 δισ. ευρώ, ενώ αναφέρει χαρακτηρισ­τικά: «Η Ελλάδα έκανε όλα όσα ζήτησαν οι εταίροι της. Τον λόγο έχουν τώρα οι δανειστές. Είμαι συγκρατημέ­να αισιόδοξος».

O κ. Στουρνάρας σημειώνει ότι έχει πλέον διαμορφωθε­ί ισχυρή πολιτική συναίνεση υπέρ της παραμονής της χώρας στη Ευρωζώνη και ότι βραχυπρόθε­σμα ο μεγαλύτερο­ς κίνδυνος για την οικονομία είναι να υπάρξει διαφωνία μεταξύ του Διεθνούς Νομισματικ­ού Ταμείου και των Ευρωπαίων εταίρων και να αποχωρήσει το ΔΝΤ από το πρόγραμμα, προσθέτοντ­ας ότι ακόμη και σε αυτή την απίθανη περίπτωση θα βρεθεί λύση.

«Είμαι σχετικά αισιόδοξος ότι τελικά θα μπορέσουμε να επιστρέψου­με σε διατηρήσιμ­η ανάπτυξη. Αλλά αυτή είναι μόνο η αρχή ενός νέου αναπτυξιακ­ού προτύπου για την Ελλάδα και δεν είναι το τέλος της πορείας. Πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά» δηλώνει ο κ. Στουρνάρας και τονίζει ότι η συμμετοχή στο QE θα αποτελούσε σφραγίδα εμπιστοσύν­ης από πλευράς της ΕΚΤ, με την έννοια ότι πιστεύει ότι η Ελλάδα βρίσκεται πλέον στον σωστό δρόμο - θα διευκόλυνε επίσης την έξοδο της Ελλάδας στις χρηματοπισ­τωτικές αγορές το 2018. [SID:11055911]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece