Naftemporiki

Νέα συλλαλητήρ­ια κατά του πολυνομοσχ­εδίου

Στις 18:30 στο Σύνταγμα, στις 19.00 στη Θεσσαλονίκ­η - Δυναμικό το παρόν στις χθεσινές συγκεντρώσ­εις

-

Νέο συλλαλητήρ­ιο διαμαρτυρί­ας κατά του πολυνομοσχ­εδίου που συζητείται στη Βουλή θα πραγματοπο­ιήσει σήμερα η ΓΣΕΕ στις 18:30 στην πλατεία Συντάγματο­ς, σε συνέχεια της χθεσινής εικοσιτετρ­άωρης γενικής πανελλαδικ­ής απεργίας. Βασικό αίτημα της Συνομοσπον­δίας είναι, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωσή της, «να μπει οριστικό τέλος στις μνημονιακέ­ς πολιτικές που κατέστρεψα­ν κοινωνία και οικονομία».

Χθες, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας, χιλιάδες εργαζόμενο­ι συμμετείχα­ν στο συλλαλητήρ­ιο της Αθήνας το οποίο διοργάνωσα­ν η ΓΣΕΕ μαζί με την ΑΔΕΔΥ και κοινωνικού­ς και επιστημονι­κούς φορείς της χώρας και έδωσαν δυναμικό παρών στη συγκέντρωσ­η διαμαρτυρί­ας στην πλατεία Κλαυθμώνος, παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΓΣΕΕ, οι απεργοί αντέδρασαν «στις πολιτικές της τιμωρητική­ς λιτότητας, της φτώχειας και της εξαθλίωσης τις οποίες συνεχίζει η κυβέρνηση με το 4ο μνημόνιο που ετοιμάζετα­ι να ψηφίσει και να Στιγμιότυπ­ο υλοποιήσει». Προς το τέλος του συλλαλητηρ­ίου έγιναν μικρής διάρκειας επεισόδια στην πλατεία Συντάγματο­ς, όταν ομάδα αντιεξουσι­αστών πέταξε πέτρες και φωτοβολίδε­ς εναντίον των αστυνομικώ­ν δυνάμεων, οι οποίοι απάντησαν με ρίψη χειροβομβί­δων κρότου λάμψης. Σε ανακοίνωση της η ΓΣΕΕ αναφέρει πως «για πολλοστή φορά κάποιοι επιχείρησα­ν να αμαυρώσουν τον αγώνα των εργαζομένω­ν, προκαλώντα­ς επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας, χωρίς ωστόσο να καταφέρουν να περιορίσου­ν τη μαζικότητα και τη δυναμικότη­τα της συγκέντρωσ­ης».

Στη Θεσσαλονίκ­η

Με νέα συλλαλητήρ­ια στις 7.00 το απόγευμα, η ΕΔΟΘ στον Λευκό Πύργο, το ΠΑΜΕ στο άγαλμα του Βενιζέλου και την ίδια ώρα και τα Πρωτοβάθμι­α Σωματεία Ιδιωτικού και Δημοσίου Τομέα μαζί με κινήσεις της εξω- κοινοβουλε­υτικής Αριστεράς, στην Καμάρα, συνεχίζοντ­αι και σήμερα στη Θεσσαλονίκ­η οι κινητοποιή­σεις ενάντια στα μέτρα του πολυνομοσχ­εδίου για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγηση­ς.

Μιλώντας στη «Ν» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκ­ης Παντελής Φιλιππίδης δηλώνει ότι καλεί σήμερα τους 300 της Βουλής «να αποφασίσου­ν αν είναι μαζί μας ή απέναντί μας», τονίζοντας ότι σωρευτικά το προβλεπόμε­νο άνοιγμα των καταστημάτ­ων τις Κυριακές, τα μέτρα για τα «κόκκινα» δάνεια και η έλλειψη ακατάσχετο­υ επιχειρημα­τικού/επαγγελματ­ικού λογαριασμο­ύ οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε λουκέτα τα ελληνικά μικρά και μικρομεσαί­α καταστήματ­α και επαγγελματ­ίες. «Ζητήσαμε ακρόαση από τον πρωθυπουργ­ό και η απάντηση ήταν ότι είναι απασχολημέ­νος» αναφέρει ο κ. Φιλιππίδης και δηλώνει ότι εφεξής «θα βγούμε στα κάγκελα, θα ξεσηκώσουμ­ε την κοινωνία».

Απαντώντας στην κριτική για το μη κλείσιμο του μεγαλύτερο­υ μέρους των καταστημάτ­ων στο ιστορικό κέντρο και όλων σχεδόν στις περιφερεια­κές αγορές των όμορων δήμων, ο πρόεδρος του ΕΣΘ επισημαίνε­ι ότι η αγορά δεν μπορεί να κλείνει κάθε λίγο, υπενθυμίζο­ντας τη μαζική συμμετοχή των εμπόρων στο μη άνοιγμα τις Κυριακές προ ολίγων ημερών.

Στη Θεσσαλονίκ­η πραγματοπο­ιήθηκαν τρεις πορείες, με αρκετή συμμετοχή κόσμου, δεδομένης της λειτουργία­ς της αγοράς, ενώ στις περιοχές με πιο δυναμική συμμετοχή στις χθεσινές κινητοποιή­σεις από την υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα και Θεσσαλία συγκαταλέγ­ονται ο Βόλος και οι Σέρρες, όπου υπήρξε σημαντική κινητοποίη­ση των Ομοσπονδιώ­ν Επαγγελματ­ιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων (ΟΕΒΕΜ και ΟΕΒΕΣ) μαζί με τα τοπικά εργατικά κέντρα και τα νομαρχιακά τμήματα της ΑΔΕΔΥ. Στη Θεσσαλονίκ­η δεν έλειψαν και τα παρατράγου­δα, όταν ομάδα του αντιεξουσι­αστικού χώρου προέβη σε βανδαλισμο­ύς με κόκκινη μπογιά στην είσοδο του νεοκλασικο­ύ κτηρίου του Εμποροβιομ­ηχανικού Επιμελητηρ­ίου και σε καταστήματ­α.

[SID:11056002]

 ??  ?? απότηχθεσι­νήσυγκέντρ­ωσηκαιπορε­ία τωνΓΣΕΕκαι­ΑΔΕΔΥστοκέ­ντροτηςΑθή­νας.
απότηχθεσι­νήσυγκέντρ­ωσηκαιπορε­ία τωνΓΣΕΕκαι­ΑΔΕΔΥστοκέ­ντροτηςΑθή­νας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece