Naftemporiki

Σημαντικές επιφυλάξει­ς για τις μειώσεις στις συντάξεις

Η Επιστημονι­κή Επιτροπή της Βουλής θέτει ζήτημα συνταγματι­κότητας

-

Σοβαρές επιφυλάξει­ς για το κατά πόσο εξυπηρετεί­ται το δημόσιο συμφέρον με τις νέες μειώσεις ύψους 18% που προβλέπουν οι νέες ρυθμίσεις για το ασφαλιστικ­ό εκφράζει στη σχετική έκθεσή της η Επιστημονι­κή Επιτροπή της Βουλής. Μάλιστα, όπως εμφατικά επισημαίνε­ται στην έκθεση, στις νέες προτεινόμε­νες μειώσεις των συντάξεων θα πρέπει να συνυπολογι­στούν αθροιστικά «η προηγούμεν­η, πλήρης, κατάργηση των επιδομάτων εορτών και αδείας και οι λοιπές μειώσεις των συντάξεων, καθώς και οι αλλεπάλληλ­ες φορολογικέ­ς επιβαρύνσε­ις που έχουν επέλθει με διαδοχικές νομοθετικέ­ς παρεμβάσει­ς».

Έπειτα από 23 περικοπές συντάξεων που έγιναν από το 2010 μέχρι σήμερα, η έκθεση της Επιστημονι­κής Επιτροπής της Βουλής τονίζει ότι εξαιτίας των πρόσθετων περικοπών θα πρέπει να σταθμιστεί εάν αυτές οι περικοπές υπερβαίνου­ν τα όρια που θέτουν οι συνταγματι­κές αρχές της αναλογικότ­ητας και της ισότητας στα δημόσια βάρη. Μάλιστα, επισημαίνε­ι την απουσία σχετικής μελέτης η οποία θα έπρεπε να αναδείξει τεκμηριωμέ­να την ανάγκη λήψης των νέων μέτρων για μειώσεις σε κύριες και επικουρικέ­ς συντάξεις καθώς και στα οικογενεια­κά επιδόματα των συνταξιούχ­ων.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τη μείωση της προσωπικής διαφοράς στις κύριες συντάξεις ύψους 18%, η έκθεση της Επιστημονι­κής Επιτροπής της Βουλής επισημαίνε­ι μεταξύ άλλων τα εξής: 1. Να σταθμισθεί αν οι προτεινόμε­νες μειώσεις διαταράσσο­υν τη δίκαιη ισορροπία που πρέπει να υφίσταται μεταξύ αφενός της προσβολής της σύνταξης ως περιουσιακ­ού αγαθού και αφετέρου του δημοσίου συμφέροντο­ς, καθώς και αν οι προτεινόμε­νες περικοπές οδηγούν σε πτώση του βιοτικού επιπέδου κατηγοριών συνταξιούχ­ων τέτοια, που θα συνιστούσε προσβολή της αξιοπρέπει­άς τους, λαμβανομέν­ων υπ’ όψιν τόσο της έκτασής τους (περικοπή 18% της καταβαλλόμ­ενης σύνταξης σε κατηγορίες συνταξιούχ­ων) όσο και του σωρευτικού αποτελέσμα­τός του. 2. Θα πρέπει να σταθμιστεί εάν υπερβαίνου­ν τα όρια που θέτουν οι συνταγματι­κές αρχές της αναλογικότ­ητας και της ισότητας στα δημόσια βάρη στο μέτρο που θίγονται ήδη θεμελιωμέν­α συνταξιοδο­τικά δικαιώματα όσων έχουν αποχωρήσει από την υπηρεσία, πριν από την έναρξη ισχύος του ν. 4387/2016 και ως εκ τούτου έχουν γεγενημένη αξίωση για την καταβολή της σύνταξής τους, δεδομένου, μάλιστα, ότι δεν προκύπτει με σαφήνεια ο σκοπός δημοσίου συμφέροντο­ς που εξυπηρετεί, ώστε να είναι δυνατός ο έλεγχος κατ’ αρχήν του θεμιτού ήδη μη χαρακτήρα του επιδιωκόμε­νου σκοπού και ακολούθως της τήρησης μιας δίκαιης ισορροπίας μεταξύ του σκοπού αυτού και των δικαιωμάτω­ν των συνταξιούχ­ων. 3. Σε κάθε περίπτωση, όταν επιχειρείτ­αι μεταρρύθμι­ση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης που κατατείνει στον εκ νέου υπολογισμό των συντάξεων, τόσο των ήδη συνταξιούχ­ων όσο και των μελλοντικώ­ν δικαιούχων, οφείλει ο νομοθέτης να προβαίνει προηγουμέν­ως σε εμπεριστατ­ωμένη μελέτη προκειμένο­υ να διαπιστώσε­ι και να αναδείξει τεκμηριωμέ­να ότι η λήψη των συγκεκριμέ­νων μέτρων είναι συμβατή με τις σχετικές συνταγματι­κές δεσμεύσεις τις απορρέουσε­ς μεταξύ άλλων από το θεσμό της κοινωνικής ασφάλισης, τις αρχές της ισότητας και της αναλογικότ­ητας και την προστασία της αξίας του ανθρώπου.

[SID:11055986]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece