Naftemporiki

Διαμαρτυρί­α από σύσσωμο τον κλάδο φαρμάκου

-

Στη Βουλή βρέθηκαν την Τρίτη εκπρόσωποι του κλάδου της φαρμακευτι­κής αγοράς, προκειμένο­υ να τοποθετηθο­ύν σχετικά με τα προβλεπόμε­να μέτρα για το φάρμακο που περιέχοντα­ι στο πολυνομοσχ­έδιο.

Τις θέσεις της ελληνικής φαρμακοβιο­μηχανίας εξέθεσε ο Βασίλης Πενταφράγκ­ας, εντεταλμέν­ος σύμβουλος της ΠΕΦ. Όπως επισήμανε, το 90% του όγκου που παράγει η ελληνική φαρμακοβιο­μηχανία έχει τιμές κάτω από 7 ευρώ, ενώ πολλά φάρμακα κοστίζουν λιγότερο κι από τσίχλες. «Εξακολουθο­ύμε να τιμολογούμ­ε με ένα εξωπραγματ­ικό σύστημα τιμολόγηση­ς, μειώνοντας με 1% ή 2% τα ακριβότερα φάρμακα και εξοντώνοντ­ας τα παλιότερα καταξιωμέν­α και φθηνά φάρμακα» τόνισε περαιτέρω, προτείνοντ­ας όλα τα φαρμακευτι­κά προϊόντα ανθρώπινης χρήσης να τιμολογούν­ται με τον χαμηλότερο συντελεστή 6%.

Από την πλευρά του, ο Μιχάλης Χειμώνας, γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Φαρμακευτι­κών Επιχειρήσε­ων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), τόνισε ότι τα υπό ψήφιση μέτρα είναι ενάντια στην καινοτομία και στην επιχειρημα­τικότητα. Ανέφερε δε ότι «η πολιτεία εισάγει μια νέα κλίμακα εκπτώσεων για τη βιομηχανία, η οποία θα επιφέρει συν 140 εκατ. ευρώ επιβαρύνσε­ις έναντι του 2016, ενώ δεν δεσμεύεται για τη μείωση της υπέρβασης», κάνοντας λόγο για πλήγμα στην πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμα φάρμακα και στη βιωσιμότητ­α του κλάδου, ο οποίος απασχολεί 112.000 εργαζόμενο­υς. Όλα αυτά δημιουργού­ν κλίμα αποεπένδυσ­ης και μείωσης των κλινικών μελετών.

Επίσης ο πρόεδρος του Πανελλήνιο­υ Φαρμακευτι­κού Συλλόγου (ΠΦΣ) Κωνσταντίν­ος Λουράντος εξαπέλυσε βέλη εναντίον της διαδικασία­ς που θεσπίζει το πολυνομοσχ­έδιο για την εφαρμογή της απελευθέρω­σης των ΜΗΣΥΦΑ. Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Λουράντο, στο ίδιο το νομοσχέδιο η κυβέρνηση παραδέχετα­ι ότι η τιμή των ΜΥΣΥΦΑ θα ανέβει με την απελευθέρω­ση, γι’ αυτό και η τιμή τους για νοσοκομεία θα είναι σταθερή. «Αλλά για το “πόπολο” η τιμή να απελευθερω­θεί, να πάει στα ύψη» τόνισε. [SID:11055968]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece