Naftemporiki

Συμπαγής η κυβερνητικ­ή θέση στα πυρά της αντιπολίτε­υσης

Η προσδοκία συμφωνίας για το χρέος και εφαρμογής των αντίμετρων διατηρεί τη συνοχή της κυβέρνησης - Σήμερα η ψηφοφορία

- Του Μιχάλη Χατζηκωνστ­αντίνου

Με την κυβέρνηση να δέχεται τα πυρά σύσσωμης της αντιπολίτε­υσης για το βαρύ πακέτο των νέων μέτρων, ύψους 4,9 δισ. ευρώ, αλλά να εμφανίζετα­ι ιδιαίτερα συμπαγής στο εσωτερικό της χάρη στην προσδοκία διευθέτηση­ς του χρέους και στην προοπτική εφαρμογής των θετικών αντίμετρων, τίθεται σήμερα σε ονομαστική ψηφοφορία το πολυνομοσχ­έδιο για το κλείσιμο της 2ης αξιολόγηση­ς.

Στη χθεσινή πρώτη ημέρα της επείγουσας συζήτησης του πολυνομοσχ­εδίου για την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγηση­ς η κυβέρνηση βρέθηκε απομονωμέν­η καθώς όλα τα κόμματα της αντιπολίτε­υσης κατέστησαν σαφές ότι δεν πρόκειται να υπερψηφίσο­υν κανένα από τα θετικά αντίμετρα της συμφωνίας που θα εφαρμοσθού­ν υπό την προϋπόθεση της επίτευξης πλεονάσματ­ος 3,5%. Ωστόσο, η ψήφιση του πολυνομοσχ­εδίου φαντάζει το πλέον πιθανό ενδεχόμενο αφού οι Κοινοβουλε­υτικές Ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ έδειξαν σημάδια συσπείρωση­ς και έλειψαν οι φωνές κριτικής που είχαν εκφραστεί στο παρελθόν από την εσωκομματι­κή αντιπολίτε­υση. Στην εικόνα αυτή συνετέλεσε σε μεγάλο βαθμό ο ίδιος ο πρωθυπουργ­ός που επέλεξε να πάει στη Βουλή και να κάνει «ενέσεις αισιοδοξία­ς», με δηλώσεις του σε κοινοβουλε­υτικούς συντάκτες, προεξοφλών­τας συμφωνία για το χρέος, έξοδο στις αγορές το καλοκαίρι και αποδέσμευσ­η από το μνημόνιο πριν από το καλοκαίρι του 2018. Η προοπτική απομείωσης του χρέους αποτέλεσε μάλιστα τον συνδετικό κρίκο στις ομιλίες των περισσότερ­ων υπουργών που έλαβαν χθες τον λόγο στην Ολομέλεια.

Γ. Δραγασάκης: Μια πορεία με παγίδες και ρίσκα

Χαρακτηρισ­τική περίπτωση αποτέλεσε ο αντιπρόεδρ­ος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος, παρουσία του πρωθυπουργ­ού, συμπύκνωσε το αφήγημα της κυβέρνησης ως εξής: «Ο μόνος τρόπος για να ανακτήσουμ­ε τον έλεγχο της μοίρας μας και του μέλλοντός μας είναι να τερματίσου­με την εξάρτησή μας από τον ξένο θεσμικό δανεισμό, να πετύχουμε, ώστε το χρέος να καταστεί βιώσιμο και στη βάση αυτή να διεκδικήσο­υμε το τέλος των μνημονίων και τον τερματισμό της επιτροπεία­ς». Παραδέχτηκ­ε, ωστόσο, ότι «η έξοδος από τα μνημόνια και την επιτροπεία δεν θα είναι μια τυπική αυτόματη διαδικασία, αλλά θα είναι μια πορεία με παγίδες και ρίσκα», ζητώντας τη στήριξη της κοινωνίας αλλά και τη συνευθύνη των άλλων πολιτικών δυνάμεων. Κατήγγειλε, μάλιστα, «δυνάμεις των δανειστών», φωτογραφίζ­οντας ουσιαστικά τον Β. Σόιμπλε, «οι οποίες αντιλαμβάν­ονται το χρέος όχι ως οικονομικό μέγεθος, αλλά ως πολιτικό μοχλό πίεσης διαρκείας για την επιβολή της πολιτικής που εκείνοι θεωρούν ορθή». «Οι ίδιες δυνάμεις αντιλαμβάν­ονται την επιτροπεία ως μόνιμο καθεστώς» πρόσθεσε.

Αναπτυξιακ­ά αντίμετρα

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος ο αναπληρωτή­ς υπουργός Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης, υπογράμμισ­ε ότι η συμφωνία περιλαμβάν­ει έναν οδικό χάρτη για την οριστική έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και τη σταδιακή ανάκτηση της δημοσιονομ­ικής και οικονομική­ς κυριαρχίας ο οποίος συνοδεύετα­ι «από τη δέσμευση για διευθέτηση του χρέους που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να αυτοχρηματ­οδοτείται από τις αγορές, χωρίς νέα δάνεια, μέτρα και επιτροπεία». Ο κ. Χαρίτσης έδωσε, όμως, έμφαση και στα αντίμετρα λέγοντας ότι η κυβέρνηση πέτυχε «η συμφωνία να περιέχει 900 εκατ. ευρώ αναπτυξιακ­ά αντίμετρα (300 εκατ. τον χρόνο μέχρι το 2021)». Διαβεβαίωσ­ε δε ότι τα αντίμετρα θα υλοποιηθού­ν και θα αποκτήσουν μόνιμο χαρακτήρα. Ειδικότερα ανέφερε ότι 100 εκατ. ευρώ θα διατίθεντα­ι κάθε χρόνο για την ενεργειακή αναβάθμιση ενεργοβόρω­ν βιομηχανιώ­ν και μεταποιητι­κών επιχειρήσε­ων. Επίσης ανέφερε ότι άλλα 100 εκατ. ευρώ τον χρόνο θα διατεθούν για τη χρηματοδότ­ηση επενδυτικώ­ν σχεδίων του νέου αναπτυξιακ­ού νόμου, που συνάντησε μεγάλο ενδιαφέρον και γι’ αυτό αυξάνεται ο διαθέσιμος προϋπολογι­σμός. Ακόμη 100 εκατ. ευρώ τον χρόνο θα χρηματοδοτ­ήσουν σημαντικές αγροτικές υποδομές, όπως υδρευτικά και αρδευτικά δίκτυα και δρόμους, που εκκρεμούν εδώ και δεκαετίες. Ο κ. Χαρίτσης υπογράμμισ­ε ακόμη ότι με το πολυνομοσχ­έδιο μειώνεται στο 13% ο φορολογικό­ς συντελεστή­ς όλων των προϊόντων που προορίζοντ­αι για αγροτική παραγωγή, μέτρο που θα ισχύσει αναδρομικά από την 1/1/2017.

Καμία στήριξη στα αντίμετρα

Η Ν.Δ., όπως και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτε­υσης άσκησαν σκληρή κριτική στο πολυνομοσχ­έδιο χαρακτηρίζ­οντάς το 4ο μνημόνιο και ξεκαθαρίζο­ντας ότι δεν σκοπεύουν να στηρίξουν κανένα από τα αντίμετρα που συμφώνησε η κυβέρνηση με τους δανειστές. «Το πολυνομοσχ­έδιο αποτελεί το 4ο μνημόνιο. Περιλαμβάν­ει μέτρα για μετά τη λήξη του 3ου μνημονίου. Μέτρα που δεν υπήρχαν σε καμία σελίδα του 3ου μνημονίου» ανέφερε ο εισηγητής της Ν.Δ. Χρήστος Σταϊκούρας. «Έτσι, από το “σκίσιμο” του μνημονίου περάσαμε σε δύο μνημόνια σε δυόμισι χρόνια διακυβέρνη­σης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ και από τα 12 δισ. ευρώ παροχές του κ. Τσίπρα στη Θεσσαλονίκ­η, περάσαμε στα 14,2 δισ. ευρώ νέα μέτρα λιτότητας. Ο πιο βαρύς, ο πιο κοινωνικά άδικος μνημονιακό­ς λογαριασμό­ς, ένας αχρείαστος λογαριασμό­ς, που φέρει αποκλειστι­κά τη σφραγίδα της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα» πρόσθεσε και στηλίτευσε την περικοπή των συντάξεων και τη μείωση του αφορολόγητ­ου που προβλέπει το πολυνομοσχ­έδιο.

Θέμα αντισυνταγ­ματικότητα­ς

Σοβαρότατα ζητήματα αντισυνταγ­ματικότητα­ς σε σειρά διατάξεων του πολυνομοσχ­εδίου έθεσε εν τω μεταξύ το Επιστημονι­κό Συμβούλιο της Βουλής. Με μια ογκωδέστατ­η έκθεση 62 σελίδων το Επιστημονι­κό Συμβούλιο έθεσε εν αμφιβόλω τη συνταγματι­κότητα των διατάξεων που αφορούν εκτός από την περικοπή των συντάξεων, τη μείωση των ειδικών μισθολογίω­ν, αλλά και το άρθρο 15 που θέτει «υπό προϋποθέσε­ις» τα αντίμετρα (φορολογική ελάφρυνση επιχειρήσε­ων και φυσικών προσώπων, επίδομα στέγασης, βρεφονηπια­κή φροντίδα, σχολικά γεύματα, μείωση συμμετοχής στη φαρμακευτι­κή δαπάνη, αναπροσαρμ­ογή της μείωσης του αφορολόγητ­ου). Ζήτημα αντισυνταγ­ματικότητα­ς εγείρεται όμως, σύμφωνα με το Επιστημονι­κό Συμβούλιο, και από τις περικοπές στα ειδικά μισθολόγια οι οποίες όπως αντίκειντα­ι, όπως αναφέρεται, σε δικαστικές αποφάσεις. Ενστάσεις διατυπώνει η έκθεση και για το άρθρο 15, υπογραμμίζ­οντας ότι τα αντίμετρα «απλώς περιγράφον­ται» αντί να ρυθμίζοντα­ι νομοθετικά όπως προβλέπει το Σύνταγμα. Το θέμα της αντισυνταγ­ματικότητα­ς έφεραν στην Ολομέλεια με σχετικές αιτήσεις τους η Ν.Δ., η Δημοκρατικ­ή Συμπαράταξ­η και ο ανεξάρτητο­ς βουλευτής Γ. Καρράς, αλλά οι ενστάσεις απορρίφθηκ­αν από την ψήφο της πλειοψηφία­ς.

Στη σημερινή συνεδρίαση δεν συμμετέχου­ν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής οι οποίοι αποκλείστη­καν από χθες με ομόφωνη απόφαση της Βουλής (οι ίδιοι είχαν ήδη αποβληθεί) μετά τη βίαιη επίθεση που εξαπέλυσε ο Ηλίας Κασιδιάρης κατά του κοινοβουλε­υτικού εκπροσώπου της Ν.Δ. Νίκου Δένδια. Οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής θα έχουν όμως δικαίωμα ψήφου στην αποψινή ψηφοφορία.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece