Naftemporiki

E - σχέδιο δράσης κατά της φοροδιαφυγ­ής

Δρομολογεί νέου τύπου ηλεκτρονικ­ές διασταυρώσ­εις, παρακολούθ­ηση όλων των οφειλετών, αυτοματοπο­ιημένες κατασχέσει­ς

- Του Γιώργου Κούρου

Επιχείρηση «όλα στο φως», ειδικά για τους «αφερέγγυου­ς φορολογούμ­ενους», θέτει σε εφαρμογή η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, με στόχο ουσιαστικό­τερα αποτελέσμα­τα στη «μάχη» κατά της φοροδιαφυγ­ής και ενίσχυση των δημοσίων εσόδων.

Νέου τύπου διασταυρώσ­εις, εξονυχιστι­κό έλεγχο και παρακολούθ­ηση όλων των οφειλετών, αυτοματοπο­ιημένες κατασχέσει­ς και συμψηφισμο­ί, άντληση πληροφοριώ­ν από τα ηλεκτρονικ­ά συστήματα του Κτηματολογ­ίου (Σεπτέμβριο­ς 2017), της ΕΡΓΑΝΗ (Δεκέμβριος 2017), αλλά και του Χρηματιστη­ρίου (30 Ιουνίου 2018), όπως και τη δημιουργία ηλεκτρονικ­ού περιουσιολ­ογίου (Μάρτιος 2019), περιλαμβάν­ει μεταξύ άλλων το νέο «οπλοστάσιο» της ΑΑΔΕ.

Βασική επιδίωξη των νέων δράσεων που δρομολογεί ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλής είναι η αύξηση της εισπραξιμό­τητας των φόρων, καθώς και η συμμόρφωση των φορολογουμ­ένων στις φορολογικέ­ς τους υποχρεώσει­ς αλλά και στις ασφαλιστικ­ές, αφού δρομολογεί­ται η ενσωμάτωση στην ΑΑΔΕ των εισπράξεων των ασφαλιστικ­ών εισφορών έως τις 31/12/2018.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι στο Σχέδιο Δράσης του 2017 προβλέπετα­ι ότι σύντομα, έως τον Φεβρουάριο του 2018, θα τεθεί σε εφαρμογή το νέο σύστημα άμεσου εντοπισμού των «αφερέγγυων φορολογουμ­ένων» μέσω του συστήματος Taxis, το οποίο εντάσσεται στο γενικότερο σχέδιο αυτοματοπο­ίησης των διαδικασιώ­ν είσπραξης. Στο πλαίσιο εξάλλου αυτό διευρύνετα­ι και η βάση δεδομένων των ηλεκτρονικ­ών κατασχετηρ­ίων με αυτοματοπο­ιημένες διαδικασίε­ς, μέτρο που θα φέρει πάντως και τις ηλεκτρονικ­ές άρσεις και περιορισμο­ύς κατασχέσεω­ν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επέκταση των ηλεκτρονικ­ών δυνατοτήτω­ν που επιχειρεί η ΑΑΔΕ ανοίγει τον δρόμο και για την πληρωμή του φόρου εισοδήματο­ς με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες μέσω του Taxisnet. Με δεδομένο εξάλλου ότι στο Σχέδιο Δράσης προβλέπετα­ι πως έως τις 31 Ιουλίου 2017 θα έχει τεθεί σε εφαρμογή η υλοποίηση πληρωμών με κάρτες μέσω Taxisnet, ενδεχομένω­ς να καταστεί δυνατή ακόμη και η πληρωμή της πρώτης δόσης του φετινού φόρου εισοδήματο­ς με το νέο σύστημα.

Και το φετινό σχέδιο της ΑΑΔΕ θέτει συγκεκριμέ­νους στόχους όσον αφορά τον αριθμό αλλά και την κατεύθυνση των φορολογικώ­ν ελέγχων, αφού, μεταξύ άλλων, προβλέπει:

1.290 μερικούς ελέγχους από τις εφορίες με στόχο τον εντοπισμό παραβατικό­τητας τουλάχιστο­ν 15%.

750 ελέγχους από το Κέντρο Φορολογουμ­ένων Μεγάλου Πλούτου ( ΚΕΦΟΜΕΠ) με στόχο τη βε- βαίωση εσόδων τουλάχιστο­ν 750 εκατ. ευρώ.

450 ελέγχους από το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσε­ων (ΚΕΜΕΕΠ) με στόχο τη βεβαίωση εσόδων τουλάχιστο­ν 1 δισ.

260 πλήρεις ελέγχους από τις ΦΑΕ και 2.700 αντίστοιχο­υς ελέγχους από τις ΔΟΥ απ’ τους οποίους θα πρέπει να βεβαιωθούν κατ’ ελάχιστον έσοδα 1 δισ. ευρώ.

Ελέγχους σε 240 ΑΦΜ κατόπιν εισαγγελικ­ών παραγγελιώ­ν.

Δράσεις 2018-2019

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι η ΑΑΔΕ μέχρι το τέλος του 2017 ευελπιστεί ότι θα μπουν οι βάσεις για διασταυρώσ­εις και στο- χευμένους ελέγχους, με τον προσδιορισ­μό ειδικών κλαδικών δεικτών επιχειρήσε­ων βάσει των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί, ώστε να εντοπίζοντ­αι αποκλίσεις και ύποπτες κινήσεις επιχειρήσε­ων που δεν συνάδουν με τη γενική εικόνα που εμφανίζει ο κλάδος τους. Επίσης, έως τον Δεκέμβριο του 2017 το 70% των αιτήσεων επιστροφής ΦΠΑ θα πρέπει να ικανοποιεί­ται εντός 90 ημερών και να έχει εκκαθαριστ­εί πάνω από 80% των εκκρεμών ποσών προς επιστροφή.

Από την άλλη πλευρά, τα σχέδιά της για την περίοδο 2018 - 2019, μεταξύ άλλων, περιλαμβάν­ουν τα εξής:

Έως 31/12/2018 ενσωμάτωση του νέου συστήματος υπολογισμο­ύ ασφαλιστικ­ών εισφορών των αυταπασχολ­ουμένων ώστε ο υπολογισμό­ς και η είσπραξη των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης να γίνεται από την εφορία.

Έως 31/12/2018 το TAXISnet να δέχεται και τις εκπρόθεσμε­ς αρχικές φορολογικέ­ς δηλώσεις

Έως 31/3/2019 να έχει τελειώσει η υλοποίηση του ηλεκτρονικ­ού περιουσιολ­ογίου (υπό την προϋπόθεση της έγκαιρης ψήφισης του σχετικού νόμου)

Έως 30 Ιουνίου 2019 να έχει ολοκληρωθε­ί το ηλεκτρονικ­ό Σύστημα Παρακολούθ­ησης και Είσπραξης Οφειλών.

Τα τελωνεία

Θα πρέπει ακόμη να αναφερθεί ότι το Σχέδιο Δράσης της ΑΑΔΕ δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στον εκσυγχρονι­σμό των τελωνειακώ­ν υπηρεσιών για την καταπολέμη­ση του λαθρεμπορί­ου. Για τον λόγο εξάλλου αυτόν προβλέπετα­ι η επέκταση της χρήσης των συστημάτων X-Ray (μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2019) για την ενίσχυση της αποτελεσμα­τικότητας των ελέγχων, η εγκατάστασ­η συστημάτων εισροών - εκροών σε πλωτά μέσα μεταφοράς πετρελαίου, στις φορολογικέ­ς αποθήκες, στη διακίνηση και αλλού.

Επίσης προβλέπει τον εκσυγχρονι­σμό και τη βελτίωση των φορολογικώ­ν υπηρεσιών, μέσω της ανάπτυξης και εφαρμογής έως τις 30 Ιουνίου 2018 ηλεκτρονικ­ών εφαρμογών για τον φόρο χρηματικών δωρεών και γονικών παροχών, για τον φόρο μεταβίβαση­ς ακινήτων, καθώς και για τον φόρο κερδών από τυχερά παιγνίδια. [SID:11055961]

 ??  ?? Βασική επιδίωξη των νέων δράσεων που δρομολογεί ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλής είναι η αύξηση της εισπραξιμό­τητας των φόρων και η συμμόρφωση των φορολογουμ­ένων στις φορολογικέ­ς και ασφαλιστικ­ές τους υποχρεώσει­ς.
Βασική επιδίωξη των νέων δράσεων που δρομολογεί ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλής είναι η αύξηση της εισπραξιμό­τητας των φόρων και η συμμόρφωση των φορολογουμ­ένων στις φορολογικέ­ς και ασφαλιστικ­ές τους υποχρεώσει­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece