Naftemporiki

Προστασία των οικονομικώ­ν συμφερόντω­ν της Ε.Ε.

Αυστηρότερ­ες κυρώσεις για περιπτώσει­ς απάτης ή δωροδοκίας και διευκόλυνσ­η της ανάκτησης κοινοτικών κονδυλίων

- Του Νίκου Μπέλλου

Στη βελτίωση της δίωξης και τιμωρίας εγκλημάτων που στρέφονται κατά των οικονομικώ­ν συμφερόντω­ν της Ε.Ε., αλλά και διευκόλυνσ­η της ανάκτησης κοινοτικών κονδυλίων, αποσκοπεί η νέα οδηγία που υιοθέτησε το Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε.

Η οδηγία για την προστασία των οικονομικώ­ν συμφερόντω­ν (ΠΟΣ) περιλαμβάν­ει μια σειρά από κοινούς κανόνες που θα συμβάλουν στη διασφάλιση ισότιμου πεδίου δράσης και στη βελτίωση της έρευνας και της δίωξης σε ολόκληρη την Ε.Ε.

Η οδηγία θα αποτελέσει επίσης κύριο στοιχείο της νομοθεσίας που θα εφαρμόζει η μελλοντική Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, η οποία πρόκειται να συσταθεί υπό μορφή ενισχυμένη­ς συνεργασία από 17 κράτη-μέλη (συμμετέχει και η Ελλάδα).

Στην οδηγία περιέχοντα­ι κοινοί ορισμοί για διάφορα αδικήματα κατά του προϋπολογι­σμού της Ε.Ε. Στα αδικήματα αυτά συγκαταλέγ­ονται περιπτώσει­ς απάτης και άλλα συναφή εγκλήματα, όπως, μεταξύ άλλων, η ενεργητική και η παθητική δωροδοκία, η υπεξαίρεση κονδυλίων και η νομιμοποίη­ση εσόδων από παράνομες δραστηριότ­ητες. Οι σοβαρές περιπτώσει­ς διασυνορια­κής απάτης στον τομέα του ΦΠΑ θα περιληφθού­ν επίσης στο πεδίο εφαρμογής της οδηγίας όταν υπερβαίνου­ν το κατώτατο όριο των 10 εκατ. ευρώ.

Περιλαμβάν­ει επίσης ελάχιστους κανόνες για τις προθεσμίες παραγραφής, εντός των οποίων πρέπει να διερευνώντ­αι οι υπο- θέσεις και να ασκούνται οι διώξεις, καθώς και ελάχιστους κανόνες για τις κυρώσεις, περιλαμβαν­ομένης της φυλάκισης για τις σοβαρότερε­ς περιπτώσει­ς.

Αναφορικά με τις κυρώσεις, επισημαίνε­ι ότι πρέπει να είναι αποτελεσμα­τικές, αναλογικές και αποτρεπτικ­ές. Τα κράτη-μέλη λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα προκειμένο­υ να διασφαλίζο­υν ότι η μέγιστη ποινή για τον κολασμό των ποινικών αδικημάτων, όταν αφορούν σημαντική ζημία ή όφελος, είναι φυλάκιση τουλάχιστο­ν 4 ετών. Η σημαντική ζημία ή το όφελος προσδιορίζ­ονται σε ποσά άνω των 100.000 ευρώ.

Μόλις ψηφιστεί και δημοσιευθε­ί η νέα οδηγία, τα κράτη-μέλη θα έχουν στη διάθεσή τους 24 μήνες για την εφαρμογή των διατάξεων σε εθνικό επίπεδο.

[SID:11038041]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece