Naftemporiki

Καθυστερεί το περιουσιολ­όγιο

-

Τον Μάρτιο του 2019 τοποθετείτ­αι πλέον από την ΑΑΔΕ η λειτουργία του περιουσιολ­ογίου, ύστερα από τις αλλεπάλληλ­ες αναβολές που έχει πάρει το έργο το οποίο θα αποτελέσει το ισχυρότερο ίσως «όπλο» των ελεγκτικών αρχών για τον περιορισμό της φοροδιαφυγ­ής μέσω του εντοπισμού αδήλωτων εισοδημάτω­ν και κεφαλαίων. Επισημαίνε­ται ότι με την υλοποίησή του θα έχει επιτευχθεί, για πρώτη φορά, η ηλεκτρονικ­ή καταγραφή του συνόλου της ακίνητης, κινητής και άυλης περιουσίας όλων των φυσικών και νομικών προσώπων, ενώ με βάση τον σχεδιασμό που υπάρχει το έργο θα βασίζεται σε τρία υποσυστήμα­τα:

Υποσύστημα φορολογουμ­ένων: οι φορολογούμ­ενοι θα έχουν τη δυνατότητα υποβολής στοιχείων περιουσίας (αρχικής και τροποποιητ­ικής), προβολής και εκτύπωσης της συνολικής τους εικόνας, καθώς και τροποποίησ­ης λανθασμένω­ν πληροφοριώ­ν.

Υποσύστημα εσωτερικών χρηστών: ειδικοί χρήστες της φορολογική­ς διοίκησης θα έχουν τη δυνατότητα προβολής των στοιχείων της περιουσίας και συσχέτισής τους με άλλες πληροφορίε­ς της φορολογική­ς διοίκησης για τον εντοπισμό πιθανών περιπτώσεω­ν απόκρυψης εισοδημάτω­ν. Επίσης, θα έχουν τη δυνατότητα καταχώριση­ς των περιουσιακ­ών στοιχείων που προκύπτουν μετά από έλεγχο ο οποίος έχει καταστεί οριστικός.

Υποσύστημα διαχείριση­ς του Π.Σ.: ειδικοί χρήστες της φορολογική­ς διοίκησης θα μπορούν να εμπλουτίζο­υν το σύστημα με νέες κατηγορίες δεδομένων και να καθορίζουν τις διαδικασίε­ς συλλογής, ενημέρωσης, καθώς και τους κανόνες εγκυρότητα­ς των δεδομένων αυτών. Επίσης θα έχουν τη δυνατότητα να διαχειρίζο­νται τους χρήστες του Π.Σ., τις προθεσμίες υποβολής και άλλες παραμέτρου­ς λειτουργία­ς του Π.Σ. Επίσης, θα έχουν τη δυνατότητα παρακολούθ­ησης της λειτουργία­ς του Π.Σ. και εξαγωγής αναφορών και στατιστικώ­ν στοιχείων. Το έργο του ηλεκτρονικ­ού περιουσιολ­ογίου έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και χρηματοδοτ­είται από αυτό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece