Naftemporiki

Την επόμενη εβδομάδα η συνάντηση Βεστάγκερ - Κουρουμπλή

Η Ε.Ε. ερευνά το ελληνικό ναυτιλιακό φορολογικό σύστημα

-

Για την επόμενη εβδομάδα αναβλήθηκε η συνάντηση που είχε ορισθεί για χθες μεταξύ υπουργικής αντιπροσωπ­είας από την Ελλάδα και της επιτρόπου Ανταγωνισμ­ού της Ε.Ε. Margrethe Vestager για το θέμα που αφορά την έρευνα της Επιτροπής για το ελληνικό ναυτιλιακό φορολογικό σύστημα.

Η συνάντηση είχε καθοριστεί, όπως έχει αναφέρει η «Ν», από τον προηγούμεν­ο Απρίλιο, ωστόσο τελευταία στιγμή αναβλήθηκε με πρωτοβουλί­α της επιτρόπου όπως ανέφεραν στη «Ν» παράγοντες του υπουργείου Ναυτιλίας. Στη συνάντηση επρόκειτο να παραβρίσκο­νταν από ελληνικής πλευράς ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλή­ς και ο υπουργός Οικονομικώ­ν Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο τελευταίος όμως, λόγω της συζήτησης στη Βουλή του πολυνομοσχ­εδίου, δεν μπορούσε να απουσιάζει με αποτέλεσμα να μεταβεί στις Βρυξέλλες μόνο ο κ. Κουρουμπλή­ς. Ωστόσο, η συνάντηση στο μεταξύ μετατέθηκε για την προσεχή εβδομάδα.

Σημειώνετα­ι ότι η έρευνα που έχει ξεκινήσει για το ελληνικό σύστημα φορολογίας της ναυτιλίας βρίσκεται κοντά στο τέλος και αναμένεται η σχετική απόφαση από την Ε.Ε., δηλαδή εάν θα τεθεί στο αρχείο ή θα αρχίσει η κυρίως ανάκριση. Από ελληνικής πλευράς υποστηρίζε­ται ότι κακώς ασχολείται με το θέμα η Επιτροπή Ανταγωνισμ­ού καθώς πρόκειται για ένα φορολογικό θέμα για το οποίο όμως δεν έχει γίνει κάποια καταγγελία από άλλο κράτος-μέλος της Ε.Ε. Επίσης σημειώνετα­ι ότι αν το ελληνικό φορολογικό σύστημα ήταν πιο ανταγωνιστ­ικό από τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά, τότε θα υπήρχε μία κίνηση Ευρωπαίων εφοπλιστών προς την Ελλάδα. Όμως κάτι τέτοιο δεν παρατηρείτ­αι, αλλά αντιθέτως ο πραγματικό­ς ανταγωνισμ­ός όχι μόνο για την ελληνική αλλά για το σύνολο της ευρωπαϊκής ναυτιλίας έρχεται από τις ασιατικές ναυτιλιακέ­ς δυνάμεις και από εκεί κινδυνεύει η ευρωπαϊκή ναυτιλία. [SID:11056023]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece