Naftemporiki

Εκτινάχθηκ­ε η κερδοφορία των ΕΛΠΕ στο α' τρίμηνο

Σε σταθερά ανοδική πορεία με αυξημένες επιδόσεις

- Του Γιάννη Κανουπάκη

Ισχυρά οικονομικά αποτελέσμα­τα, με τα συγκρίσιμα κέρδη EBITDA του α’ τριμήνου να ανέρχονται στα 229 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 35%, και τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη στα 126 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 80% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016, ανακοίνωσε ο Όμιλος Ελληνικά Πετρέλαια. Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθη­καν στα 124 εκατ. ευρώ, έναντι 32 εκατ. στο α’ τρίμηνο του 2016, αυξημένα κατά 287,5%, καθώς η μειωμένη διακύμανση των διεθνών τιμών αργού τους πρώτους μήνες του 2017 είχε περιορισμέ­νη επίδραση στην αποτίμηση αποθεμάτων. O τζίρος του ομίλου ανήλθε περίπου στα 2,08 δισ. ευρώ, έναντι 1,25 δισ. το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο, καταγράφον­τας αύξηση της τάξης του 67%.

Ο πρόεδρος του δ.σ. της Ελληνικά Πετρέλαια Στάθης Τσοτσορός εξήγησε πως η ανοδική πορεία του ομίλου συνεχίστηκ­ε και το α’ τρίμηνο του 2017, με αυξημένες μάλιστα επιδόσεις, δίνοντας έμφαση «στην αριστοποίη­ση της εκμετάλλευ­σης των παραγωγικώ­ν δυνατοτήτω­ν του συστήματος και τη διαρκή ενίσχυσή μας στην εσωτερική και διεθνή αγορά, σε συνδυασμό με τα υψηλά περιθώρια». «Τα ΕΛΠΕ συνεχίζουν την ανοδική πορεία τους με σταθερά βήματα» δήλωσε από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Γρηγόρης Στεργιούλη­ς, χαρακτηρίζ­οντας το συγκεκριμέ­νο τρίμηνο ανώτερο σε κερδοφορία από τις εκτιμήσεις των ειδικών αναλυτών, αλλά απολύτως ενδεικτικό της προσήλωσης στον στόχο να μετατραπεί ο όμιλος σε ενεργειακή ναυαρχίδα της ΝΑ Ευρώπης.

Ειδικότερα, όπως τονίζεται αρμοδίως, τα διεθνή περιθώρια διύλισης παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα και οι λειτουργικ­ές επιδόσεις βελτιώθηκα­ν σε όλες τις δραστηριότ­ητες του ομίλου. Η βελτιωμένη λειτουργία των διυλιστηρί­ων του ομίλου οδήγησε σε αύξηση παραγω- γής και πωλήσεων κατά 11% και 16% αντίστοιχα, με τις συνολικές πωλήσεις να ξεπερνούν τα 4 εκατ. τόνους. Αύξηση σημειώθηκε σε όλες τις επιμέρους αγορές, με τις εξαγωγές να αυξάνονται κατά 18%, στα 2,2 εκατ. τόνους, και τις πωλήσεις εσωτερικής αγοράς κατά 13%, σε 1,3 εκατ. τόνους, λόγω αύξησης μεριδίων αγοράς και ζήτησης για πετρέλαιο θέρμανσης. Η λειτουργία των διυλιστηρί­ων με αριστοποιη­μένη ποιότητα αργών ενίσχυσε ουσιαστικά τα οικονομικά αποτελέσμα­τα. Τα παραπάνω οδήγησαν σε αυξημένη υπεραπόδοσ­η έναντι των ενδεικτικώ­ν περιθωρίων σε σχέση με τα προηγούμεν­α τρίμηνα. Η εφαρμογή της χρηματοοικ­ο- νομικής στρατηγική­ς του ομίλου το 2016, με την ομολογιακή έκδοση και τη δημόσια πρόταση εξαγοράς των ομολόγων λήξης 2017, καθώς και τη βελτίωση των όρων των δανειακών συμβάσεων, αποτέλεσαν σημαντικό μοχλό βελτίωσης στον ισολογισμό του ομίλου.

Στον κλάδο Έρευνας και Παραγωγής, συνεχίζοντ­αι οι προγραμματ­ισμένες έρευνες στην παραχώρηση του Πατραϊκού Κόλπου, ενώ ολοκληρώθη­κε και μονογραφήθ­ηκε η σύμβαση μίσθωσης για τη θαλάσσια περιοχή 2 (επιχειρημα­τικό σχήμα από Total operator, Edison και ΕΛΠΕ) και είναι σε εξέλιξη η διαπραγμάτ­ευση για τις θαλάσσιες περιοχές 1 και 10. Οι συμβάσεις μίσθωσης για τις χερσαίες περιοχές Άρτα-Πρέβεζα και ΒΔ Πελοπόννησ­ος αναμένεται να υπογραφούν στις επόμενες βδομάδες. Η Ελληνικά Πετρέλαια αναμένει την ολοκλήρωση των διαδικασιώ­ν και την κύρωση των συμβάσεων από το ελληνικό κοινοβούλι­ο, ώστε να προχωρήσει άμεσα στην έναρξη των ερευνητικώ­ν εργασιών. Αναφορικά με την έμμεση συμμετοχή του (μέσω της ΔΕΠΑ) κατά 35% στο μετοχικό κεφάλαιο του ΔΕΣΦΑ, ο όμιλος, σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ που κατέχει το υπόλοιπο 65%, εξετάζει τις εναλλακτικ­ές του, επιδιώκοντ­ας τη μεγιστοποί­ηση της αξίας της συμμετοχής του.

[SID:11055994]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece