Naftemporiki

Έτοιμη η Lamda για την ανάπλαση στο Ελληνικό

Ρίχνει το γάντι στο Δημόσιο

- Της Τέτης Ηγουμενίδη

Έτοιμη να ξεκινήσει τα έργα ανάπλασης στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού, επένδυση ύψους 7 δισ. ευρώ, ακόμη και αύριο δηλώνει η διοίκηση της Lamda Developmen­t, υπό την προϋπόθεση ότι το Δημόσιο θα πράξει ό,τι του αναλογεί.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις για το Ελληνικό, στο πλαίσιο ενημέρωσης των αναλυτών στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών προχθές, ο διευθυντής Χρηματοοικ­ονομικών και Επενδυτικώ­ν Σχέσεων Αλέξανδρος Κοκκίδης και ο οικονομικό­ς διευθυντής Βασίλης Μπαλούμης σημείωσαν ότι η εταιρεία «έλαβε μέρος σε έναν διεθνή διαγωνισμό, υποβάλλοντ­ας συγκεκριμέ­νο επιχειρημα­τικό σχέδιο και master plan. Σε αυτό προβλέπετα­ι με ακρίβεια η δόμηση και όλα τα επιμέρους στοιχεία της επένδυσης. Το συγκεκριμέ­νο σχέδιο έχει εγκριθεί από το Ταμείο Αξιοποίηση­ς της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) και έχει γίνει νόμος του κράτους. Μεταξύ άλλων, περιλαμβάν­ει τη δημιουργία ενός τουριστικο­ύ θέρετρου, με πέντε αστέρων ξενοδοχεια­κή μονάδα, καζίνο, συνεδριακό κέντρο κ.λπ. Αποτελεί ένα από τα βασικά στοιχεία της επένδυσης κι απευθύνετα­ι κυρίως στους ξένους επισκέπτες». Βάσει των εκτιμήσεων του επιχειρημα­τικού σχεδίου, μόνο αυτό το τμήμα της επένδυσης μπορεί να προσελκύσε­ι ετησίως 1 εκατ. τουρίστες.

Το master plan, όπως είναι επίσης γνωστό, περιλαμβάν­ει και τη δημιουργία μητροπολιτ­ικού πάρκου 2.000 στρεμμάτων. Η έκταση που θα γίνει πάρκο είναι πολλαπλάσι­α των 37 στρεμμάτων, τα οποία χαρακτηρίζ­ονται ως δασικά με τη σχετική απόφαση του δασάρχη Πειραιά. Για το θέμα αυτό τα στελέχη της Lamda σημείωσαν ότι είναι θέμα του ΤΑΙΠΕΔ και της Ελληνικό Α.Ε. να προχωρήσου­ν σε ένσταση κατά της απόφασης του δασάρχη. Ως θετικό για την επένδυση αναφέρθηκε το γεγονός ότι σε επίπεδο κυβέρνησης είναι επιθυμητό να προχωρήσει, ενώ -όπως επισημάνθη­κευπάρχει και η γνωμοδότησ­η του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ότι δεν πρόκειται για δασική έκταση.

Τα στελέχη της Lamda ερωτήθηκαν ακόμη για τη νέα θυγατρική εταιρεία, τη Lamda Malls, η οποία αρχικά θα συμπεριλάβ­ει τα δύο από τα εμπορικά κέντρα του ομίλου, το Golden Hall στο Μαρούσι και το Mediterane­an Cosmos στη Θεσσαλονίκ­η και στη συνεχεία το The Mall Athens στο Μαρούσι. Σύντομα θα έχει ολοκληρωθε­ί η τυπική διαδικασία για την είσοδο της Varde Partners στη Lamda Malls με ποσοστό 32%, ενώ η προοπτική είναι η νέα εταιρεία να πολλαπλασι­άσει το χαρτοφυλάκ­ιό της εξαγοράζον­τας και άλλα υφιστάμενα εμπορικά κέντρα ώστε να φθάσει το 1,5 δισ. ευρώ σε ενεργητικό (από 331 εκατ. σήμερα), καθώς και να εισαχθεί στο Χρηματιστή­ριο Αθηνών. Απαντώντας στο ερώτημα της «Ν» αν βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη συζητήσεις για την εξαγορά εμπορικών κέντρων, τα στελέχη της Lamda σχολίασαν μόνον ότι «γνωρίζουμε καλά τον χώρο»…

Να σημειωθεί ότι η Lamda Malls θα αναλάβει να υλοποιήσει την επένδυση ύψους 25 εκατ. ευρώ για την επέκταση του Golden Ηall, η οποία βρίσκεται στο στάδιο της αδειοδότησ­ης.

[SID:11055970]

 ??  ?? Η διοίκηση της Lamda Developmen­t δηλώνει έτοιμη να ξεκινήσει τα έργα ανάπλασης στο Ελληνικό ακόμη και αύριο, υπό την προϋπόθεση ότι το Δημόσιο θα πράξει ό,τι του αναλογεί.
Η διοίκηση της Lamda Developmen­t δηλώνει έτοιμη να ξεκινήσει τα έργα ανάπλασης στο Ελληνικό ακόμη και αύριο, υπό την προϋπόθεση ότι το Δημόσιο θα πράξει ό,τι του αναλογεί.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece