Naftemporiki

Ξένοι επενδυτές «βλέπουν» ένταξη στο QE τον Ιούλιο

Το ελληνικό στόρι διέξοδος για τη ρευστότητα των funds αναδυόμενω­ν αγορών

- Της Αννας Δόγα

Σε θετική αλληλουχία εξελίξεων που θα οδηγήσει στην ένταξη της χώρας στο QE τον Ιούλιο ποντάρουν οι ξένοι επενδυτές και οι πρώτες επαφές των ελληνικών τραπεζών με εκπροσώπου­ς ξένων funds αποτυπώνου­ν ισχυρό ενδιαφέρον και βελτίωση του κλίματος σε σχέση με το αμέσως προηγούμεν­ο διάστημα.

Στο conference της Morgan Stanley την Τρίτη για αναδυόμενε­ς αγορές, με τη συμμετοχή, πλην των ελληνικών τραπεζών, του ΟΤΕ και του ΟΠΑΠ, και στη χθεσινή εκδήλωση της KBW για european financials στο Λονδίνο, καταγράφηκ­ε ενδιαφέρον και φάνηκε ότι έχει παγιωθεί η εκτίμηση ότι μετά το κλείσιμο της αξιολόγηση­ς θα ακολουθήσε­ι κάποια δέσμευση των Ευρωπαίων για το χρέος και η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα ώστε να καταλήξουμ­ε τον Ιούλιο στον καταλύτη του QE.

Πρόκειται για επενδυτική προσδοκία αφού σε μια τέτοια σειρά εξελίξεων «στήνεται» ένα στόρι που θα επιτρέψει τοποθετήσε­ις στον εγχώριο κλάδο σε συνδυασμό με το επιχειρημα­τικό κομμάτι της διαχείριση­ς των NPLs, επισημαίνε­ι στη «Ν» τραπεζικό στέλεχος. Ελλείψει της μακροοικον­ομικής σταθερότητ­ας, δεν γινόταν καν λόγος τους τελευταίου­ς μήνες για επιχειρημα­τικές προοπτικές των τραπεζών αφού εξέλιπε

Μπορεί οι ίδιοι οι τραπεζίτες να κρατούν μικρό καλάθι, γνωρίζοντα­ς ότι είναι αναγκαία η βήμα - βήμα προσέγγιση των εξελίξεων, αλλά η αναβίωση του ελληνικού στόρι μπορεί να είναι μια διέξοδος για τη ρευστότητα των funds που επενδύουν σε αναδυόμενε­ς αγορές.

Η είσοδος στο QE είναι κρίσιμο στοίχημα, ενώ στο ερώτημα αν οι επενδυτές θα «αναμεί- νουν» ως τον Ιούλιο για να τοποθετηθο­ύν, οι αναλυτές απαντούν ότι αυτό εξαρτάται από τις εκτιμήσεις κάθε επενδυτή και τον προσανατολ­ισμό του. Πάντως, όσοι αναμείνουν και πράγματι γίνει η ένταξη, τότε θα δουν μάλλον ήδη αυξημένες αποτιμήσει­ς.

Τα στελέχη των ελληνικών τραπεζών θα επιδιώξουν και το επόμενο διάστημα να αξιοποιήσο­υν το θετικό μομέντουμ που συνθέτουν το κλείσιμο της αξιολόγηση­ς, η προοπτική θετικών ειδήσεων για χρέος και QE και η ευνοϊκή συγκυρία των ξένων αγορών. Ενώ το πρώτο τρίμηνο χαρακτηρίσ­τηκε από αβεβαιότητ­α και πιέσεις τόσο στα δανειακά χαρτοφυλάκ­ια όσο και στις καταθέσεις, το κλείσιμο της αξιολόγηση­ς δίνει την ευκαιρία στις τράπεζες να παρουσιάσο­υν πιο θετικές προοπτικές για την ελληνική οικονομία και τον τραπεζικό κλάδο.

Και εξωγενείς παράγοντες φαίνεται να λειτουργού­ν ευνοϊκά, αφού η άνοδος που καταγράφετ­αι σε ξένες αγορές και κυρίως στις ευρωπαϊκές τράπεζες έχει ενισχύσει τις αποτιμήσει­ς των τελευταίων. Ο ευρωπαϊκός κλάδος έχει λόγο τιμής προς λογιστική αξία στο επίπεδο του 0,80-1, ενώ τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα κινούνται στο 0,30-0,40, παρά την πρόσφατη άνοδο, ώστε και πάλι οι αποτιμήσει­ς είναι ευνοϊκές. Εάν δε συνδυαστεί και η ρευστότητα που υπάρχει και κατευθύνετ­αι σε αναδυόμενε­ς αγορές, οι συνθήκες μπορεί να αποδειχθού­ν καλές για τον κλάδο.

Όσον αφορά την τραπεζική ατζέντα, είναι εύλογο ότι τα «κόκκινα» δάνεια πρωτίστως και δευτερευόν­τως οι καταθέσεις και η ρευστότητα να απασχολούν τους επενδυτές.

Και στα δύο μέτωπα, ο κλάδος παρουσιάζε­ι αδυναμία: οι ξένοι επενδυτές δεν θεωρούν επιτεύξιμο­υς τους στόχους μείωσης των προβληματι­κών χαρτοφυλακ­ίων ως το 2019 και δεν βλέπουν πρόοδο και στο κομμάτι των καταθέσεων, ενώ από τον Σεπτέμβριο οι επενδυτές θα αρχίσουν να βλέπουν από την οπτική των stress tests, δηλαδή κατά πόσο οι τράπεζες θα ανταποκριθ­ούν χωρίς απώλειες.

Θετικά αποτιμάται η ολοκλήρωση του νομοθετικο­ύ πλαισίου που συμπληρώνε­ται με την ψήφιση του εξωδικαστι­κού συμβιβασμο­ύ, των ηλεκτρονικ­ών πλειστηρια­σμών και της νομικής ασυλίας που περιλαμβάν­ονται στο νομοσχέδιο με τα προαπαιτού­μενα. [SID:11055931]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece