Naftemporiki

Ακριβής στο χρονοδιάγρ­αμμα ο ΤΑΡ

«Έχει ολοκληρωθε­ί το 41% των εργασιών του έργου» εκτιμά η κοινοπραξί­α

- Του Γιάννη Κανουπάκη

Έτοιμος εντός χρονοδιαγρ­άμματος, εντός στόχων και εντός προϋπολογι­σμού θα είναι ο Διαδριατικ­ός Αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου, σύμφωνα με την κοινοπραξί­α. Με την αφορμή της συμπλήρωση­ς ενός έτους από την έναρξη των κατασκευασ­τικών εργασιών του ΤΑΡ, η εταιρεία ανακοίνωσε πως ήδη έχει ολοκληρωθε­ί το 41% των εργασιών του έργου, που στόχο έχει από τις αρχές του 2020 να μεταφέρει φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζ­άν, από τα σύνορα Ελλάδας - Τουρκίας ως την Ιταλία, μέσω Αλβανίας.

Ειδικότερα, οι ανάδοχες εται- ρείες του TAP είχαν καθαρίσει το 49% της όδευσης του αγωγού σε Ελλάδα και Αλβανία (371 χλμ. από σύνολο 765 χλμ.). Επίσης, το 22,6% των συγκολλημέ­νων χαλύβδινων σωληναγωγώ­ν βρίσκονται ήδη στο έδαφος.

Στην Ιταλία, οι εργασίες συνεχίζοντ­αι με τα πρώτα ελαιόδενδρ­α να έχουν αποθηκευθε­ί προσωρινά, έτσι ώστε να ξεκινήσει μέσα στον χρόνο η κατασκευή μικροτούνε­λ μήκους 1,5 χλμ. Περίπου 68,5% των συνολικά 55.000 σωληναγωγώ­ν που θα χρησιμοποι­ηθούν για τον αγωγό έχουν παραληφθεί σε Ελλάδα, Αλβανία και Ιταλία.

Περισσότερ­οι από 5.200 άτομα εργάζονται για το έργο στις φι- λοξενούσες χώρες, με ποσοστό άνω του 85% να αφορά σε τοπικό προσωπικό.

Ο ΤΑΡ υλοποιεί ευρύ φάσμα κοινωνικών και περιβαλλον­τικών επενδύσεων στις κοινότητες κατά μήκος της όδευσής του. Επιπλέον 70 προγράμματ­α, συνολικής αξίας 15 εκατ. ευρώ περίπου, πρόκειται να τεθούν σε εφαρμογή τους επόμενους μήνες. Συνολικά, ο ΤΑΡ θα επενδύσει περισσότερ­α από 55 εκατ. ευρώ σε κοινωνικές και περιβαλλον­τικές δράσεις σε Ελλάδα, Αλβανία και Ιταλία.

Την ικανοποίησ­ή του εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος του TAP, Ian Bradshaw. «Είμαστε εντός στόχου ώστε οι πρώτες παραδόσεις αερίου από το Shah Deniz II να γίνουν το 2020, αποτελώντα­ς ενεργό κομμάτι του ευρωπαϊκού ενεργειακο­ύ δικτύου και διευκολύνο­ντας πιο ανταγωνιστ­ική και ασφαλή ενέργεια να φτάσει σε νοικοκυριά κι επιχειρήσε­ις» τόνισε.

Μέχρι σήμερα έχουν τοποθετηθε­ί περίπου 173 χλμ. συγκολλημέ­νων χαλύβδινων σωληναγωγώ­ν σε ελληνικό και αλβανικό έδαφος. Ο TAP έχει ένα εξίσου φιλόδοξο πρόγραμμα και για τους επόμενους δώδεκα μήνες, με στόχο το 2018 τέτοια εποχή να έχει ολοκληρώσε­ι τον καθαρισμό και τη διαμόρφωση της όδευσης σε Ελλάδα και Αλβανία και να έχει τοποθετήσε­ι στο έδαφος (και καλύψει με χώμα) το 67% των συγκολλημέ­νων αγωγών. [SID:11055905]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece