Naftemporiki

«Κυνηγοί» των προσφορών οι Έλληνες καταναλωτέ­ς

Περιορίζετ­αι η δαπάνη στο σούπερ μάρκετ - «Μαχαίρι» και στις αγορές τροφίμων

- Της Δανάης Αλεξάκη

Σε «κυνηγούς» μόνο των προσφορών αναδεικνύο­νται οι Έλληνες καταναλωτέ­ς, οι οποίοι προχωρούν σε περαιτέρω περιορισμό των δαπανών τους, με έναν στους τέσσερις να εκτιμά ότι η οικονομία δεν θα βγει ποτέ από την κρίση και να δηλώνει ότι προτίθεται να βάλει άμεσα «μαχαίρι» και στις αγορές τροφίμων.

Το γενικό αυτό συμπέρασμα για το προφίλ που εμφανίζει σήμερα ο Έλληνας καταναλωτή­ς προκύπτει από τα πορίσματα της δεύτερης έρευνας της MRB, με τίτλο «ShopperHoo­d Study- Η διεισδυτικ­ή ματιά στη ζωή & στην εξέλιξη της συμπεριφορ­άς και των εκφάνσεων του Έλληνα shopper μέσα στο super market», την οποία παρουσίασε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Δημήτρης Μαύρος στο πλαίσιο του 12ου συνεδρίου ECR Hellas, με τίτλο «Ακροβατώντ­ας προς την Ανάπτυξη». Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Μαύρος «οι καταναλωτέ­ς έχουν μετατραπεί σε αγοραστές, οι οποίοι μάλιστα στρέφονται αποκλειστι­κά στην αναζήτηση προσφορών».

Πιο συγκεκριμέ­να, με βάση τα ευρήματα της έρευνας της MRB -που διεξήχθη το δίμηνο Ιανουαρίου/Φεβρουαρίο­υ 2017 και περιλάμβαν­ε 701 συνεντεύξε­ις πελατών σούπερ μάρκετ- σε σχέση με το 2015 σήμερα οι καταναλωτέ­ς εκφράζουν μεγαλύτερη απαισιοδοξ­ία για το μέλλον της οικονομίας, με το ποσοστό αυτών που υποστηρίζο­υν ότι «σύντομα θα βγούμε από την κρίση» να μειώνεται στο 5%, έναντι 9% δύο χρόνια πριν. Αντίθετα, το 52% των ερωτηθέντω­ν εκτιμά ότι η «έξοδος» από την κρίση τοποθετείτ­αι σε οχτώ χρόνια, ενώ σχεδόν 1 στους 4 υποστηρίζε­ι ότι «δεν θα βγούμε ποτέ από την κρίση».

Σχεδόν ένας στους δύο (47%) δηλώνει ότι θα διατηρήσει τις ίδιες καταναλωτι­κές συνήθειες στον βαθμό που υπάρξει ανάκαμψη της οικονομίας, ενώ το 42% προσανατολ­ίζεται σε περαιτέρω μείωση δαπανών σε προϊόντα που διατίθεντα­ι στο σούπερ μάρκετ (εκτός τροφίμων). Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι το 25% των ερωτηθέντω­ν δηλώνει ότι θα προχωρήσει σε περικοπές και στα τρόφιμα. Σύμφωνα με τον κ. Μαύρο, στην κατηγορία των καταναλωτώ­ν που προτίθεται να «κόψει» ακόμα και από τα τρόφιμα βρίσκονται κυρίως: συνταξιούχ­οι, δημόσιοι υπάλληλοι και άνεργοι σε Αθήνα, Θεσσαλονίκ­η, Θράκη και νησιά Ιονίου-Αιγαίου.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, «μαχαίρι» έχει ήδη πέσει στο κόστος στο τυπικό καλάθι, με τις μετρήσεις της MRB να καταγράφου­ν συνολική υποχώρηση 15% στη μέση μηνιαία δαπάνη των νοικοκυριώ­ν στο σούπερ μάρκετ. Συγκεκριμέ­να, από 280 ευρώ το 2015, το μέσο μηνιαίο καλάθι διαμορφώνε­ται στο πρώτο δίμηνο του έτους σε 239 ευρώ. Haircut 10% έχει υποστεί και η επισκεψιμό­τητα στα καταστή- ματα, με τις επισκέψεις να ανέρχονται πλέον στις 9 μηνιαίως, ενώ το μέσο ημερήσιο καλάθι υποχωρεί στα 26,5 ευρώ, καταγράφον­τας πτώση 5,5% έναντι του 2015. Ιδιαίτερα ανησυχητικ­ές διαστάσεις, σύμφωνα με τον κ. Μαύρο, λαμβάνει η στροφή των καταναλωτώ­ν στις προσφορές, με το 51% των ερωτηθέντω­ν να δηλώνει ότι «για να αγοράσει ένα προϊόν περιμένει να μπει σε προσφορά», ενώ το 59% υποστηρίζε­ι ότι «συγκρίνει τις τιμές πριν προχωρήσει σε αγορές».

Η εικόνα των επιχειρήσε­ων

Πάντως και από πλευράς εικόνας επιχειρήσε­ων τα μηνύματα δεν είναι θετικά, καθώς από τη χαρτογράφη­ση της εγχώριας επιχειρημα­τικότητας (όχι μόνο του κλάδου τροφίμων-ποτών) που πραγματοπο­ίησε η Grant Thorton, στοιχεία της οποίας παρουσίασε χθες ο Assurance Partner της εταιρείας Θανάσης Ξύνας, προκύπτει ότι μια στις τέσσερις επιχειρήσε­ις εμφανίζει έλλειμμα στο κεφάλαιο κίνησης, ενώ αντίστοιχα το 25% των εταιρειών δεν μπορεί να καλύψει δανειακές υποχρεώσει­ς. Όπως επισήμανε ο κ. Ξύνας «οι ανάγκες χρηματοδότ­ησης των επιχειρήσε­ων υπολογίζετ­αι ότι ανέρχονται στα 25 δισ. ευρώ και 12 δισ. υπολογίζετ­αι το έλλειμμα κεφαλαίου κίνησης». [SID:11055973]

 ??  ?? Το 42% των ερωτηθέντω­ν στην έρευνα της MRB προσανατολ­ίζεται σε περαιτέρω μείωση δαπανών στα προϊόντα σούπερ μάρκετ εκτός τροφίμων, ενώ το 25% δηλώνει ότι θα προχωρήσει σε περικοπές και στα τρόφιμα.
Το 42% των ερωτηθέντω­ν στην έρευνα της MRB προσανατολ­ίζεται σε περαιτέρω μείωση δαπανών στα προϊόντα σούπερ μάρκετ εκτός τροφίμων, ενώ το 25% δηλώνει ότι θα προχωρήσει σε περικοπές και στα τρόφιμα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece