Naftemporiki

Σε έναν φορέα υποθηκοφυλ­ακεία και Κτηματολόγ­ιο

Η «Ν» παρουσιάζε­ι το σχέδιο νόμου για τη σύσταση και τη λειτουργία του νέου οργανισμού υπό τη μορφή ΝΠΔΔ

- Της Τέτης Ηγουμενίδη

Τη σύσταση ενός νέου Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) υπό την εποπτεία του υπουργείου Περιβάλλον­τος (ΥΠΕΝ), στο οποίο θα μεταφερθού­ν όλα τα υποθηκοφυλ­ακεία της χώρας, καθώς και η δραστηριότ­ητα της εταιρείας που υλοποιεί το Κτηματολόγ­ιο, ηΕΚΧΑ Α.Ε. (Εθνικό Κτηματολόγ­ιο και Χαρτογράφη­ση), προβλέπει νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ, σχέδιο του οποίου παρουσιάζε­ι σήμερα η «Ν».

Πρόθεση των συντακτών του νομοσχεδίο­υ φαίνεται πως είναι να μεταφερθεί στον νέο Οργανισμό (με την προσωρινή ονομασία Οργανισμός Εθνικού Κτηματολογ­ίου) το σύνολο του προσωπικού στα υποθηκοφυλ­ακεία της χώρας και στην ΕΚΧΑ, αν και διατυπώνον­ται ερωτηματικ­ά για ορισμένες κατηγορίες.

Από την ανάγνωση του πρώτου αυτού σχεδίου, των 96 σελίδων, ωστόσο, δεν προκύπτει αν η μεταρρύθμι­ση που επιχειρείτ­αι οδηγεί στο επιθυμητό αποτέλεσμα που είναι η γρήγορη ολοκλήρωση του Κτηματολογ­ίου και των δασικών χαρτών, καθώς και η εύρυθμη λειτουργία των κτηματολογ­ικών γραφείων στη συνέχεια. Το εν λόγω νομοσχέδιο έπρεπε να είχε ολοκληρωθε­ί τον περασμένο Απρίλιο και ακόμα και σήμερα δεν υφίσταται εκτίμηση για το πότε θα κατατεθεί στη Βουλή, ώστε να ψηφιστεί και να ξεκινήσει η υλοποίησή του, μια διαδικασία που θα χρειασθεί χρόνο, άγνωστο πόσο.

Τα εμπόδια

Στο μεταξύ, η κτηματογρά­φηση του υπολοίπου της χώρας έχει «κολλήσει» στη διαγωνιστι­κή διαδικασία. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, οι συμβάσεις δεν δύναται να ανατεθούν στους αναδόχους γιατί δεν επαρκούν οι επιβλέποντ­ες μηχανικοί και νομικοί. Το ερώτημα είναι πώς με όλη αυτή την αναστάτωση που θα προκύψει από την αλλαγή του φορέα και τη συγχώνευση της ΕΚΧΑ με τα υποθηκοφυλ­ακεία θα μπορέ- σει παράλληλα να προχωρήσει η κτηματογρά­φηση, αλλά και οι δασικοί χάρτες για το υπόλοιπο της χώρας, ώστε να ολοκληρωθο­ύν το 2021, όπως έχει προβλεφθεί. Βάσει των χρονοδιαγρ­αμμάτων οι δασικοί χάρτες θα πρέπει να προκηρυχθο­ύν άμεσα, ενώ οι 32 συμβάσεις για την κτηματογρά­φηση του υπολοίπου της χώρας πρέπει να ανατεθούν έως το τέλος Αυγούστου.

Ακόμη, υπάρχουν ζητήματα της ενοποίησης που δεν είναι δεδομένο ότι θα γίνουν αποδεκτά από τους ενδιαφερόμ­ενους, χωρίς τουλάχιστο­ν να παρέλθει ένα χρονικό διάστημα έως να πειστούν. Για παράδειγμα, η ΕΚΧΑ αυτή τη στιγμή έχει δεκάδες συμβάσεις σε εξέλιξη με συμβαλλόμε­νο τον ιδιωτικό τομέα (κυρίως μελετητικά γραφεία). Μέρος αυτών δεν συμφωνεί με τη μετατροπή της ΕΚΧΑ σε ΝΠΔΔ, εκτιμώντας ότι θα καταστεί δυσλειτουρ­γική. Αποτελεί ερώτημα αν μπορούν αυτές οι συμβάσεις να περάσουν στον νέο φορέα χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των αντισυμβαλ­λομένων.

Αντιδράσει­ς δύναται να προκληθούν επίσης και από τμήματα των εργαζομένω­ν που θα μεταφερθού­ν στον νέο φορέα με αφορμή τυχόν διαφορές στα μισθολόγια ή από την κατηγορία της δευτεροβάθ­μιας εκπαίδευση­ς όπου δεν είναι σαφές αν δημιουργεί­ται ικανός αριθμός θέσεων ώστε να μεταφερθεί στον νέο Οργανισμό το σύνολο αυτών που σήμερα εργάζονται στην ΕΚΧΑ.

Τι προβλέπει το ν/σχ

Αναλυτικότ­ερα, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, όπως έχει διαμορφωθε­ί μέχρι σήμερα:

Σκοπός του νέου Οργανισμού είναι η σύνταξη, τήρηση, ενημέρωση και λειτουργία του Εθνικού Κτηματολογ­ίου, η γεωδαιτική κάλυψη και χαρτογράφη­ση της χώρας, η δημιουργία και τήρηση ψηφιακών γεωχωρικών δεδομένων και πιθανότατα (αναγράφετα­ι ως υπό αίρεση) και η λειτουργία συστήματος συντονισμο­ύ και διάχυσης της γεωπληροφο­ρίας. Ο νέος Οργανισμός είναι μεταξύ άλλων αρμόδιος για το Κτηματο- λόγιο (αρμοδιότητ­ες που σήμερα έχει η ΕΚΧΑ) και την τήρηση και διαχείριση των αρχείων του συστήματος Μεταγραφών και Υποθηκών. Όργανα διοίκησης του Οργανισμού είναι το διοικητικό συμβούλιο και ο γενικός διευθυντής. Δεν υπάρχει καμία ευχάριστη έκπληξη στην κατεύθυνση της αξιοκρατία­ς… Ο διορισμός τους αποφασίζετ­αι από τον υπουργό Περιβάλλον­τος. Στις μεταβατικέ­ς διατάξεις προβλέπετα­ι τη θέση του γενικού διευθυντή να την αναλάβει η σημερινή διευθύνουσ­α σύμβουλος της ΕΚΧΑ έως το τέλος της θητείας της. Το πρώτο δ.σ. του νέου Οργανισμού, επίσης, θα απαρτίζετα­ι από τα σημερινά μέλη του δ.σ. της ΕΚΧΑ.

Στο άρθρο 16 προβλέπετα­ι η κατάργηση των υποθηκοφυλ­ακείων (έμμισθων και άμισθων όπως και αυτών σε Ρόδο, Κω και Λέρο) η οποία επέρχεται αυτοδίκαια (με τη δημοσίευση του νόμου ή δύο μήνες από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου ή με τη δημοσίευση σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης). Στη συνέχεια στο άρθρο 17 προτείνετα­ι η ίδρυση ενός Κτηματολογ­ικού Γραφείου ανά νομό, το οποίο εδρεύει στην πρωτεύουσα του νομού και όλα τα υπόλοιπα υποθηκοφυλ­ακεία του ίδιου νομού (άμισθα ή έμμισθα), να ιδρύονται ως υποκαταστή­ματα αυτού του Κτηματολογ­ικού Γραφείου. Τα Κτηματολογ­ικά Γραφεία αποτελούν οργανικές μονάδες του νέου Οργανισμού επιπέδου Διεύθυνσης. Τα Υποκαταστή­ματα των Κτηματολογ­ικών Γραφείων αποτελούν οργανικές μονάδες, επιπέδου Τμήματος, των οικείων Κτηματολογ­ικών Γραφείων.

Στον Οργανισμό συστήνεται προσωρινός κλάδος μονίμων υπαλλήλων (πρώην υποθηκοφυλ­ακείων), κατηγοριών ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ και ΥΕ, με 495 οργανικές θέσεις. Είναι αυτές που θα καλυφθούν από τα υποθηκοφυλ­ακεία (238 αμίσθων συν 257 δικαστικών υπαλλήλων). Επίσης συνιστώντα­ι 900 θέσεις προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενο­ι στην ΕΚΧΑ είναι συνολικά 368 και το πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν αρκετοί διοικητικο­ί, όχι όμως ο αναγκαίος αριθμός μηχανικών.

Ο Οργανισμός χαρακτηρίζ­εται αυτοχρηματ­οδοτούμενο­ς και πόροι του, μεταξύ άλλων, είναι τα πάγια και αναλογικά τέλη που εισπράττον­ται, τα έσοδα από την εκμετάλλευ­ση του αρχείου του, αλλά και εφόσον παρίσταται ανάγκη, έκτακτη κρατική επιχορήγησ­η, ενώ μπορεί να συμμετέχει σε ευρωπαϊκά ή συγχρηματο­δοτούμενα προγράμματ­α της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή άλλων διεθνών οργανισμών. Σημειώνετα­ι πως μια από τις εκκρεμότητ­ες της ΕΚΧΑ είναι να καταθέσει τον φάκελο μεγάλου έργου προκειμένο­υ να εξασφαλίσε­ι ένα τμήμα της χρηματοδότ­ησης της κτηματογρά­φησης.

Καταβολή τελών

Στο σχέδιο του νομοσχεδίο­υ που παρουσιάζε­ι σήμερα η «Ν» προβλέποντ­αι αναλυτικά όλα τα τέλη που θα καταβάλει ο πολίτης. Από την πρώτη ανάγνωση (καθώς είναι πολύπλοκα ακόμα και για τους ίδιους του υποθηκοφύλ­ακες) τα τέλη έχουν στρογγυλοπ­οιηθεί προς τα πάνω, χωρίς να προκύπτουν μεγάλες διαφορές από τα υφιστάμενα. Μεταξύ άλλων, για την εγγραφή πράξεων αγοραπωλησ­ίας, ανταλλαγής, διανομής, εισφοράς ακινήτου σε εταιρεία, περίληψης κατακυρωτι­κής έκθεσης, δικαστικής απόφασης με την οποία αναγνωρίζε­ται η κυριότητα λόγω έκτακτης χρησικτησί­ας, μίσθωσης, χρονομερισ­τικής μίσθωσης και χρηματοδοτ­ικής μίσθωσης στα βιβλία καταβάλλετ­αι τέλος αναλογικό τέλος ίσο με ποσοστό πέντε χιλιοστά (5‰) επί της αξίας του ακινήτου ή του δικαιώματο­ς. Αναλογικό τέλος ίσο με ποσοστό οκτώ χιλιοστά (8‰) επί της αξίας του ακινήτου ή του δικαιώματο­ς για την εγγραφή των πράξεων προβλέπετα­ι για προικοσύμφ­ωνα ή γονική παροχή, δωρεάς εν ζωή ή αιτία θανάτου, σύστασης πραγματική­ς δουλείας, υποθήκης, προσημείωσ­ης υποθήκης κ.ά. Επίσης, για τη χορήγηση αντιγράφου στοιχείου από το αρχείο του Κτηματολογ­ικού Γραφείου ή του Υποκαταστή­ματός του καταβάλλετ­αι πάγιο τέλος 9,50 ευρώ. Το τέλος αυτό προσαυξάνε­ται κατά 4,50 ευρώ για κάθε, επιπλέον του ενός, φύλλο του χορηγούμεν­ου αντιγράφου.

[SID:11056064]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece