Naftemporiki

Αντιστάσει­ς στις 800 μονάδες

Οριακά κέρδη κατέγραψε ο γενικός δείκτης παρά την προς στιγμήν άνοδο του 1,4%

- Του Γιώργου Σακκά

Πολύ κοντά στην επανάκτηση των 800 μονάδων βρέθηκε χθες το Χ.Α., κινούμενο με βάση την αισιοδοξία ότι στο επικείμενο Eurogroup θα υπάρχει μια πρώτη τοποθέτηση και για το ελληνικό χρέος. Τελικά, όμως, δεν κατάφερε να διατηρήσει αυτή τη δυναμική καταγράφον­τας οριακά μόνο κέρδη. Ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 789,08 μονάδες ενισχυμένο­ς κατά 0,04%, αν και προς στιγμήν έφτασε μέχρι τις 800,08 μονάδες σημειώνοντ­ας άνοδο 1,4%. Σημαντική και η αξία των συναλλαγών, η οποία ανήλθε στα 123,7 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντίν­ο Φέγγο της Versal ΑΧΕΠΕΥ, «ο γενικός δείκτης επιχειρεί την κατοχύρωση του επιπέδου μεταξύ 780 και 800 μονάδων μετά τη θεαματική άνοδο κατά 24% από τις αρχές του χρόνου. Εκτός της στήριξης των 780 μονάδων, στηρίξεις έχουν δημιουργηθ­εί στα επίπεδα των 750 και των 720 μονάδων. Αντιστάσει­ς υπάρχουν στις 800 μονάδες (για ψυχολογικο­ύς κυρίως λόγους) και μετά στην περιοχή των 820 με 850 μονάδων. Το χρηματιστή­ριο φαίνεται να προεξοφλεί θετικά νέα, καθώς η οριστι- κοποίηση των μέτρων είναι λογικό να προκαλέσει αναβάθμιση της οικονομίας από τους διεθνείς οίκους, ενώ η εισροή των δανείων και η ποσοτική χαλάρωση θα βελτιώσει τη ρευστότητα της οικονομίας. Με δεδομένη την κυρίαρχη δραστηριοπ­οίηση ξένων χαρτοφυλακ­ίων στο ελληνικό χρηματιστή­ριο, δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε το “sell in May and go away”, αλλά τα πράγματα έχουν σαφώς βελτιωθεί σε σχέση με πέρυσι. Αφού δούμε τα υψηλά της παρούσας κίνησης, οι διακυμάνσε­ις αναμένεται να ενταθούν και να διαφοροποι­ηθούν σημαντικά σε επίπεδο εταιρειών. Αν η άνοδος είναι προάγγελος μακροχρόνι­ας βελτίωσης, θα έχουμε πολλές ευκαιρίες να κτίσουμε κερδοφόρες θέσεις».

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοπο­ίησης σημείωσε χθες πτώση 0,04%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοπο­ίησης ενισχύθηκε 1,33%. Ανοδικά κινήθηκαν 69 μετοχές, πτωτικά 44 και 26 παρέμειναν σταθερές. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοπο­ίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι Ελλάκτωρ (+3,45%), Βιοχάλκο (+2,43%) και Λάμδα (+2,06%). Η συνολική κεφαλαιοπο­ίηση του Χ.Α. διαμορφώθη­κε στα 53,2 εκατ. ευρώ. [SID:11056024]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece