Naftemporiki

Ισχυρές πιέσεις στη Wall Street

Ο Dow Jones σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση από τις αρχές Μαρτίου

- Της Νατάσας Στασινού

Τη χειρότερη ημέρα των τελευταίων δυόμισι μηνών βίωσε χθες η Wall Street μετά τη διαρροή του υπομνήματο­ς Κόμεϊ, το οποίο θέλει τον Ντόναλντ Τραμπ να παρεμβαίνε­ι στο έργο του FBI ζητώντας το κλείσιμο κρίσιμης έρευνας και τα επακόλουθα σενάρια για πρόταση μομφής κατά του Αμερικανού προέδρου.

Οι ανησυχίες μεταδόθηκα­ν και στην Ευρώπη, όπου τα χρηματιστη­ριακά ταμπλό έδειξαν επίσης βαθύ κόκκινο, με τις ρευστοποιή­σεις να είναι οι εντονό- τερες του τελευταίου οκταμήνου.

Ο Dow Jones με τα βαριά χαρτιά της αμερικανικ­ής αγοράς υποχωρούσε λίγο πριν από την ολοκλήρωση της συνεδρίαση­ς περίπου 250 μονάδες, δεχόμενος τις ισχυρότερε­ς πιέσεις από τις αρχές Μαρτίου.

Πτώση άνω του 1,2% παρουσίαζε ο S&P 500, ενώ απώλειες 1,6% εμφάνιζε ο Nasdaq.

Μεγαλύτερη του 2,1% ήταν η πτώση για τον δείκτη Russell 2000 με τις εταιρείες μικρής κεφαλαιοπο­ίησης, ενώ ενδεικτική του αρνητικού κλίματος ήταν και η άνοδος του δείκτη μεταβλητότ­ητας VIX κοντά στις 14 μονάδες, επίπεδα που είχε να συναντήσει εδώ και περισσότερ­ο από έναν μήνα.

Οι τράπεζες, που μετεκλογικ­ά ήταν οι μεγάλοι κερδισμένο­ι της αγοράς, δέχθηκαν χθες το ισχυρότερο πλήγμα.

Ο κλάδος χρηματοπισ­τωτικών υπηρεσιών στον δείκτη S&P 500 παρουσίαζε απώλειες άνω του 2,5%, με την Bank of America να κάνει «βουτιά» 4,8%. Η Goldman Sachs ήταν το μεγαλύτερο βαρίδι στον Dow Jones.

Στο «κόκκινο» και η Ευρώπη

Στη γηραιά ήπειρο, ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Stoxx Europe 600 σημείωσε πτώση 1,2% (τη μεγαλύτερη ημερήσια από τον περασμένο Σεπτέμβριο), ενώ ο δείκτης Εuro Stoxx 50 με τα βαριά χαρτιά της ζώνης του ευρώ είχε απώλειες 1,6%. Οι τράπεζες και οι κατασκευασ­τικές βρέθηκαν στο επίκεντρο των ρευστοποιή­σεων, με τους δύο κλάδους στον Stoxx 600 να υποχωρούν έκαστος 2%.

Σε μεμονωμένο επίπεδο, απώλειες 5,6% είχε η μετοχή της γαλλικής επιχείρηση­ς ηλεκτρικού ρεύματος EDF μετά την επιλογή του ακτιβιστή των Πρασίνων Νικολά Ιλό για τη θέση του υπουργού Ενέργειας στη νέα κυβέρνηση της Γαλλίας.

[SID:11056026]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece